Handleiding: Omgaan met schoonmoeders

Een kwart van 2000 ondervraagde Nederlandse moeders blijkt het omgaan met schoonmoeders een van de stressvolste bijkomsten mij het moederschap te vinden. Maar liefst een derde van de moeders, vreest voor een onverwachts bezoekje van de schoonmoeder omdat zij niet in het bijzijn van de kinderen ondermijnd wilt worden.

Iedereen heeft natuurlijk een andere band met De Schoonmama maar de meest gehoorde omschrijvingen voor deze vrouw zijn: Bitchy, onbeschoft, bemoeizuchtig of oordelend. Ook geeft ruim een derde van hen de schuld van de relatieproblemen aan de moeder van de partner. Bij een op de twintig was het zelfs zo erg dat de relatie het uiteindelijk niet meer heeft kunnen volhouden.

En dan nu, hoe voorkom je deze narigheid?

Hier een aantal tips voor het omgaan met schoonmoeders:

  1. Vaak heeft ze bij het stoken geen slechte bedoelingen maar wil juist het beste voor jullie. Dit komt misschien niet altijd zo over, maar om dat niet te laten merken, is de slimste oplossing gewoon blijven lachen;
  2. Dit kun je natuurlijk ook wat volwassener aanpakken door gewoon een keer met haar rond de tafel te gaan zitten. Nodig haar uit voor de koffie of lekker bakje thee en maak haar duidelijk dat het niet zo goed gaat in de relatie en je hier toch wel graag verbetering in wilt gaan brengen;
  3. Vraag je partner met zijn moeder in gesprek te gaan. Ook kunnen jullie dit natuurlijk samen doen. Maak dan wel duidelijk dat je partner achter jou staat. Hij heeft tenslotte voor jou gekozen en hoeft niet meer gecommandeerd te worden door zijn moeder.
  4. Werken de bovenstaande tips niet goed? Misschien is het dan tijd om een schoonmoeder survival kit aan te schaffen: iPod met oortjes op de hoogste volumestand en een goed boek naast je.
Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

3x een sterke relatie als je jonge kinderen hebt

Bij de komst van de kinderen verander je. Mentaal en lichamelijk. Dat geldt ook voor …

Share
Share