Joris Kabeltje

Joris Kabeltje woont in een televisiestudio, en daar is altijd wel iets te beleven. Hij speelt per ongeluk de hoofdrol in een film, gaat samen met Dolly de camera op een spannende reportage en mag zelfs eens voor een opname in een mini-raket gaan zitten. Maar soms lopen er ook dingen helemaal mis, bijvoorbeeld als Kardoes de kat een muis loslaat in de studio of als een clown net voor zijn optreden plots verdwenen is…

Recensie
Toen ik “Joris Kabeltje” voor het eerst opendeed, had ik een soort déjà-vu. De verhalen van Joris Kabeltje zijn al in de jaren ’60 geschreven en hebben een jaar of 5, 6 geleden ook in de Bobo gestaan. Precies de periode waarin onze oudste dochter op de Bobo-leeftijd was.

De verhalen over “Joris Kabeltje” zijn geschreven in een periode dat televisie nog niet zo gewoon was als tegenwoordig. Nu hebben we natuurlijk talloze zenders en kan je de hele dag tv kijken, in de jaren ’60 was dat echt nog niet zo. Het is daarom wel heel bijzonder als je naast een televisiestudio woont en daar altijd in kunt om te kijken en te helpen. En wat zo knap is van Mies Bouhuys, net zoals van Annie M.G. Schmidt, de verhalen zijn echt niet gedateerd. En als je dat soms even denkt, je kind ervaart dat helemaal niet zo.

Joris maakt allemaal bijzondere dingen mee, met zijn vriendinnetje Margrietje, Dolly de camera en zijn kat Kardoes. Clowns in de studio, bijzondere beesten, avonturen op het strand en in het bos. Ik heb met veel plezier elke dag voor het slapen gaan mijn kleutertje een verhaaltje over Joris voorgelezen.

De illustraties in dit boek zijn van de hand van Fiep Westendorp. In één oogopslag herkenbaar en altijd vertrouwd. Ik hou van de illustraties van Fiep! (al heb ik een paar verhaaltjes moeten overslaan, omdat mijn kleutertje die tekeningen te donker en daarom te eng vond) Een leuk boek om in huis te hebben, een echte klassieker als je het mij vraagt.

Joris Kabeltje – Mies Bouhuys
voorleesboek, gebonden, 128 pagina´s, Querido Kinderboek
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De avonturen van Tommie en Lotje (deel 2)

Deze bundel staat vol herkenbare, humoristische en soms ook spannende verhalen over Lotje en haar …