smsje

Jongeren zonder telefoon?

Bijna alle kinderen in Nederland hebben een mobiele telefoon, dus het is niet voor te stellen voor de meeste om zonder telefoon te leven. Uit onderzoek van Digivaardig & Digiveilig en Mijn Kind Online is gebleken dat Pingen en Whatsappen onder de jongeren flink toeneemt. Voor hun onderzoek genaamd “Hey, what’s app?”, hebben zijn 2600 jongeren van 8 tot 18 jaar ondervraagd. Alhoewel ze zelf veel op hun mobiele telefoon bezig zijn, ergeren ze zichzelf ook vaak eraan dat ze er teveel mee bezig zijn.

Meer dan de helft van de ondervraagden heeft een smartphone, de jongste kinderen hebben nog een gewone mobiel en hoe ouder ze worden hoe meer een smartphone aangeschaft wordt. Aangezien je bij onbeperkt internet zoveel als je zelf wilt kunt Pingen en Whatsappen is dat een onwijs populaire bezigheid geworden, en het is natuurlijk veel goedkoper. Maar liefst 70 % van de kinderen boven de 13 jaar belt, sms’t, Pingt of Whatsappt meer dan 100 keer per week!

De directeur van Mijn Kind Online, Remco Pijpers, is de telefoon niet meer uit het dagelijks leven van een kind weg te denken. Wanneer het kind 8 jaar is heeft al een kwart van de kinderen een mobieltje, en nog geen 4 jaar later als het tijd word voor de middelbare school heeft iedereen een mobiel.

De kosten van een mobiele telefoon kunnen vrij hoog oplopen. Maar liefst 21 % van de de jongeren betaalt hun eigen abonnement, 13 % deelt de kosten samen met de ouders en 67 % wordt alleen betaalt door de ouders. De kosten zijn in vergelijking met 2009 maar nauwelijks omhoog gegaan, de 13-plussers geven zo’n 20 euro per maand uit, de jongste mobiele gebruikers geven zo’n 10 euro uit per maand. En de oudste geven rond de 50 euro uit. Het komt ook nog vaak voor dat jongeren onbedoeld een App aanschaffen of een abonnement afsluiten als ze een spelletje of een liedje downloaden.

72 % van de scholen hebben regels voor de mobiele telefoon. Bijna alle scholen hebben de regel dat hij uit moet zijn of op stil moet staan, en 1 op de 10 kinderen moet het mobieltje inleveren voordat de les gaat beginnen.

Meisje (17): “Tegenwoordig zijn er veel jongeren inderdaad erg veel met hun mobiele telefoon bezig. Maar ik vind dit eigenlijk best wel logisch. De telefoons worden steeds uitgebreider en je kan er steeds meer mee. Als de telefoons nog gewoon zo waren als vroeger, dat je alleen kon sms’en en bellen, waren de jongeren er al lang niet zoveel mee bezig als nu.”

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Vanaf september 2021: de 13 weken echo

Inmiddels is het voor veel mensen bekend: de 20-weken echo is een medisch onderzoek rond …