Interview met illustrator Marjolein Hund

Marjolein Hund ontwerpt niet alleen geboorte- en adoptiekaartjes maar illustreert ook kinderboeken. En is Trotse Moeder van 2 kinderen. Reden genoeg voor een interview met deze interessante moeder.

Je illustreert kinderboeken. Wij zijn erg benieuwd hoe dit in zijn werk gaat. Word jij door de uitgever of schrijver benaderd om de illustraties bij een verhaal te maken of is het ook wel eens andersom?
Het kan op allerlei manieren, maar meestal word ik door een uitgeverij benaderd of vragen schrijvers specifiek naar mij. Soms krijg ik dan een briefing bij een manuscript, maar meestal krijg ik de vrije hand. Dan hoor ik alleen wat de doelgroep is voor het boek. Ik vind het dan heerlijk om me fantasie de vrije loopt te laten.

Hoe ga je te werk?
Door het lezen van het manuscript krijg ik gelijk de sfeer in me hoofd. Ik  begin daarna met veel schetsen zodat ik het figuurtje, de hoofdpersoon, makkelijk en telkens weer hetzelfde kan tekenen en deze ook echt tot leven komt. Ik start altijd met een potlood en papier. De uitwerkingen teken ik vervolgens met een pen. Dan scan ik de tekeningen zodat ik deze op de computer digitaal kan bewerken.  Soms doe ik ook de opmaak en vormgeving voor een boek.

‘Bij de dokter’ is een prentenboek bedoeld voor kinderen vanaf 1 jaar met alles wat er bij het consultatiebureau gedaan wordt. Maar tegelijkertijd is het ook handig voor kindjes die te maken krijgen met een huisarts of ziekenhuis. Een ondersteunend boekje dus. Hoe vind je het dat jouw illustraties kunnen bijdragen in het wegnemen van angsten bij kinderen?
Ik heb geprobeerd om de figuurtjes lief te maken en dat kinderen de figuurtjes ook zien als leeftijdsgenoten of als een broertje of zusje. Ook heb ik de omgeving herkenbaar gemaakt door middel van knuffeltjes en speelgoed. Hierdoor wordt het minder eng.

Je illustreert de verhalen van anderen. Zou je zelf wel eens een compleet kinderboek willen maken, dus beelden én tekst?
Ik heb zelf eens een boek gemaakt voor een afstudeerproject wat later ook is uitgegeven als het boek alles uit de kast . Ik zou graag nog eens een ‘compleet’ boek willen schrijven. Ik heb genoeg ideeën en ben ook in gesprek daarover met een uitgever. Ik haal vooral veel ideeën uit mijn eigen kinderen. Dit is ook het geval bij het boekje ‘Bij de dokter’, maar zeker bij de boekjes die ik zelf wil gaan maken.

Op welk illustraties van welk boek ben je het meest trots?
Ik ben toch wel het meest trots op het laatste boek wat ik heb gemaakt, namelijk het prentenboek ‘Willewete Piraten’ die zeer binnenkort verschijnt. Hier heb ik met veel passie aan gewerkt.Ook ben ik erg trots op het boek ‘Job is dood’ (voor kinderen vanaf 11 jaar), ik ben erg trots op het uiterlijk van dit boek en hoop dat  het kinderen kan helpen bij hun rouwverwerking.

Je ontwerpt ook geboortekaartjes. Zijn deze gebaseerd op de illustraties en karakters uit je kinderboeken of put je hiervoor uit een andere bron? En waar haal jij zelf meer voldoening en plezier uit?
Het ontwerpen van geboortekaartjes staat helemaal los van het illustreren van kinderboeken. Ik gebruik wel de zelfde stijl in al mijn tekeningen; ik zie dit als een soort handschrift. Het werk is wel heel verschillend. Geboortekaartjes maak je persoonlijk. Zeker als het een maatwerk geboorte kaartje is. Ik vind het erg leuk als een trotse vader met opbelt met ” hij is geboren”. Ondanks dat geboortekaartjes mij veel voldoening geven, zijn prentenboeken wel echt mijn ding. Je hebt er een veel groter bereik mee en dat vind ik erg leuk. Beide zijn dus erg leuk, maar als ik dan toch echt moet kiezen… kies ik toch voor de boeken.

Je bent zelf moeder van 2 jonge kinderen. Hoe is het om werk en de opvoeding van je zoons te combineren?
Voor mijn werk zijn mijn kinderen mijn inspiratiebron omdat ik hun fratsen kan gebruiken voor zowel de boeken als de kaartjes. Moeder zijn vind ik echt mooiste wat er is Het heeft mijn leven compleet veranderd. Ik merk ook dat ik mijn werk ook anders doe sinds ik moeder ben geworden. Als het boek voor de leeftijd van een van mijn zonen is, kijk ik er echt met hele andere ogen na. En kan ik een boek met nog meer plezier lezen!

Het thuis werken heeft veel nadelen, maar ook zeker veel voordelen. Ik ben veel thuis en doordat mijn man in ploegdiensten werkt is hij er ook vaak overdag. Mijn studio zit aan huis en als er een deadline is vind ik dit wel erg pittig maar ik zou het niet anders willen. Een kantoorbaan van 9 tot 5 lijkt me niets. Ik werk nu alleen op de tijden dat de kinderen naar school zijn en op dagen dat mijn man thuis is. Zo hoeven ze bijna niet nooit naar opvang, alleen soms eens een nachtje bij opa en oma logeren, maar dat vinden ze alleen maar leuk. Mijn tip voor andere moeders die werk en moederschap proberen te combineren is: ga op zoek naar je eigen balans! Het is een grote uitdaging om alles op een goede manier te combineren. Maar ik vind het alle moeite waard en het heerlijk om thuis te werken.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Interview met thrillerschrijver Stefan Ahnhem

Leuk: ik mocht thrillerschrijver Stefan Ahnhem interviewen. Vóór Corona zou ik uiteraard op kosten van …

Share
Share