Schuld

Een man krijgt met kerstmis nieuwe tanden in plaats van gevangenisstraf. Een jongen wordt in naam van de Orde der Illuminaten bijna doodgemarteld. De negen muzikanten van een Beierse blaaskapel vernietigen het leven van een meisje en geen van hen moet daar voor boeten. Ferdinand von Schirach heeft waargebeurden misdrijven tot grote literatuur omgewerkt. In zijn typerende spaarzame taalgebruik stelt hij onnadrukkelijk maar stellig de vraag naar goed en kwaad, schuld en onschuld en naar de morele verantwoordelijkheid van elk van ons.

Recensie:
De schrijver, Ferdinand von Schirach, werkt als straf advocaat in Berlijn. Tot zijn cliënten behoren industriëlen, prominenten, leden van de onderwereld en heel normale mensen. In schuld beschrijft hij voorvallen die hij heeft meegemaakt. De hoofdstukken zijn vrij kort. Dit houdt je aandacht erbij en leest makkelijk weg. Het is interessant om te lezen wat hij als straf advocaat zoal meemaakt. Zo wordt hij op een dag gebeld door een vrouw die vraagt of hij haar nog herinnerd. Ze was nu volwassen, had een man en twee kinderen. ‘Herinnerd u zich alles nog?’ had ze gevraagd. Ja, ik herinnerde me alles nog. Elk detail.

De vrouw, Larissa, was veertien . Ze woonde thuis. Het gezin leefde van de bijstand, de ouders dronken allebei. Haar ouders kwamen vaak laat thuis en soms helemaal niet. Ze was er aan gewend. Als ze weer een keer alleen is gaat de bel. Het is de vriend van haar vader. Ze moest zich aankleden en meegaan, anders zou hij haar keel doorsnijden. Op de trap komt ze de buurvrouw van een woning tegenover hun tegen. Ze begint te schreeuwen en rende in haar armen. De vrouw beschermd Larissa niet. Als de rechter vraagt waarom dit zo gebeurde verteld de buurvrouw dat ze er niets mee te maken had en het haar niet aan ging.

De vriend van haar vader nam haar mee naar zijn huis. Toen hij klaar was bracht hij haar weer terug. Later komt ze erachter dat ze zwanger van hem is. Dit merkt ze pas op het moment dat ze aan het bevallen is op de wc. Op een gegeven moment staat ze op en ze ziet de baby in de toiletpot liggen. Ze stopt het kindje in een zak en brengt het naar de kelder. In het ziekenhuis komt er een vriendelijke agente waar ze alles tegen verteld. Larissa moet naar de gevangenis. Later wordt ze vrijgesproken. Dit is één van de meest indrukwekkende verhalen uit het boek vind ik. In totaal staan er vijftien verschillende verhalen in. Ik vind het boek ‘schuld‘ zeker een aanrader als je van dit genre houdt.

Schuld-> Ferdinand von Schirach.
Paperback, 145 pagina’s, De arbeidspers.
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Narcotica [recensie]

Op het station van Norrköping wordt in een trein een dode vrouw aangetroffen. Ze is …

Share
Share