Schrijver in de dop

Het boek voor kinderen die altijd al wilden schrijven maar niet wisten hoe te beginnen. Dit boek is opgezet met tekeningen, ideeën en voorbeeldsituaties om zelf verder aan te vullen. Aan de hand van veertig leuke activiteiten,
bijvoorbeeld een ansichtkaart, een krantenartikel, een menukaart of dagboekpassage wordt het kind gestimuleerd te schrijven. Het bijgevoegde kladblok is om te oefenen, waarna je in het boek de definitieve versie kunt schrijven.

Recensie
Schrijver in de dop is van het soort boeken waar ik op vakantie in het buitenland altijd jaloers naar sta te kijken en het jammer vind dat we zo weinig van dit soort kinder- en jeugdboeken in Nederland hebben. Dit is een zeer geslaagde Nederlandse uitgave (en vertaling) van een bijzonder Frans boek.

Schrijver in de dop is een soort van ‘interactief’ boek voor kinderen die het leuk vinden om te schrijven. Het is vaak lastig om te bedenken waar je over wilt schrijven, en met gerichte opdrachten geeft dit boek inspiratie en ideeën.
Schrijver in de dop is een mix van korte verhalen en schrijfopdrachten voor het kind. Het verhaal schetst de context voor de schrijfopdracht. Het centrale verhaal speelt zich af rond het Pennenplein. Daar wonen allemaal mensen, zijn winkels en is een theater. Bewoners krijgen post (schrijf een ansichtkaart), het restaurant heeft een menukaart (schrijf een vegetarisch menu, wat staat er op de lunchkaart) en uiteindelijk moet de schrijver een afscheids- en bedankspeech schrijven.

De schrijfopdrachten zijn heel afwisselend, qua thema (lijstjes, kaarten, brieven, menukaarten, opsporingsberichten) en qua lengte. Voor iedere opdracht is een andere schrijfstijl en een andere aanpak nodig. En tenslotte maken kinderen kennis met taalkundige fenomenen (schrijf een acrostichon bijvoorbeeld) en mogen ze zelf de betekenis van zeer moeilijke en onbekende woorden verzinnen.

Ik denk maar zo dat Schrijver in de dop ook heel veel inspirerende schrijfopdrachten voor op school in zich bergt. Leuk om onder de aandacht te brengen op de basisschool van je kind, ik ga ook zeker de juf van onze oudste attenderen op het boek.

En naast dat Schrijver in de dop heel inspirerend en spannend is, is het ook nog een mooie uitgave: een stevige kartonnen kaft, het boek gebonden met een ringband -wat het daadwerkelijk schrijven makkelijk maakt-, stevig papier en achterin een kladblok waar kinderen eerst hun tekst in kunnen schrijven voor ze het in het originele boek overschrijven.
En o ja, het boek heeft ook bijzonder leuke illustraties in kleur.

Kortom, een geweldig boek voor alle jongens en meisjes, die het leuk vinden om met taal en verhalen bezig te zijn.

Schrijver in de dop – het boek waarvan jij de schrijver bent – Hubert Kemoun
jeugdboek,hardcover, 80 pagina´s, VBK Media
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Correctbook: eindeloos schrijven en tegelijkertijd het Goede Doel steunen

De missie van Correctbook is om voor 2023 1 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden te voorzien …