HOI

Hoe overleef ik mijn vakantie?

HOIHoe overleef je je vakantie, in een saai hotel op Corsica? Met een verliefde moeder, zonder je eigen vader, maar met een afgrijselijke Apenbil?

Gelukkig ontmoet Rosa Jonas. Die krijgt het geweldige idee een wandeltocht door de bergen te gaan maken, stiekem met z’n tweeën. Maar het weer wordt slecht, de rustig kabbelende rivier die ze oversteken, verandert in een woest bulderend monster en tegen de avond merken ze dat ze verdwaald zijn. Het wordt koud, ze hebben honger en dorst en ze zijn al uren geen mens meer tegengekomen…

Dit spannende boek is voor iedereen die van avontuur houdt. Het zit vol handige surviveltips, die op elke vakantie van pas komen (of je nu verdwaald bent of niet). En ook de rest van het jaar!

Recensie:
Hoe overleef ik mijn vakantie is het eerste boek van Francine Oomen in de serie “Hoe overleef ik…” (www.hoeoverleefik.nl). Zelf had ze niet kunnen bedenken dat het zou leiden tot een grote, succesvolle serie boeken, maar inmiddels weten we wel beter. De boeken uit deze serie zijn niet meer weg te denken bij vele jongeren.

In Hoe overleef ik mijn vakantie zijn Rosa en Jonas nog elf jaar en ze naderen het twaalfde levensjaar. Francine wilde een boek schrijven dat leuk was om te lezen en waar je ook nog wat van kon leren. Ze dacht aan een avontuur dat ze vroeger zelf had beleefd en gebruikte dat als basis voor het verhaal. Hier en daar maakte ze het verhaal wat avontuurlijker, zodat het nog spannender zou worden. Dat is zeker gelukt! Het is een heerlijk verhaal dat je van begin tot einde zal boeien. Je leeft met de hoofdpersonen in het boek mee en beleeft het avontuur zeker.

Tegelijkertijd leer je handige dingen zoals het werken met een kompas, hoe kun je vissen vangen zonder hengel, welke planten hebben een geneeskrachtige werking en hoe bereid je eten boven een simpel vuurtje. Al staan er ook dingen in die niet helemaal waar zijn. Zo staat er dat je bij onweer plat op de grond moet gaan liggen, maar daarmee maak je het risico voor jezelf groter dan noodzakelijk. Gehurkt zitten met beide voeten op de grond is een stuk veiliger. Dat is overigens ook de enige surviveltip die niet helemaal juist is. Feit blijft dat dit boek heerlijk weg leest en dat je – na het lezen van één boek uit de serie “hoe overleef ik…” nieuwsgierig al snel aan een ander boek begint.

Hoe overleef ik mijn vakantie – Francine Oomen
Jeugd roman, hardcover, 103 pagina’s, Querido Uitgevers
Bestel dit boek hier via Bol.com

Lees ook:
Kick Fearless
Marcelo en de echte wereld
Daar gaan we weer

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zwijmelen bij puberdrama’s met “Tot je weer ademen kunt”

Met haar debuut “Tot je weer ademen kunt” begint Jessica Winter een serie jeugdromans die …