Zwanger en vakantie

Wil je nog op vakantie voor de geboorte? Dan is je 2e termijn een goed moment. Je bent niet meer zo misselijk en moe en je hebt nog niet te veel last van het gewicht van de buik.

karinvandewielfotografieAls je met de auto op vakantie gaat, is het verstandig om geregeld te stoppen om de benen te strekken. Zo voorkom je opgezette benen. Misschien moet je niet te ver reizen met de auto. Naarmate je buik groeit, hoe meer hij in de auto in de weg gaat zitten. Zet je rugleuning rechtop en laat de driepuntsgordel onder je buik door gaan. Wees niet bang dat de riem te veel op je buik drukt: het vruchtwater beschermd je kindje.

Kies je voor een vliegvakantie, hou er dan rekening mee dat een aantal vliegvaartmaatschappijen geen vrouwen willen vervoeren die 32 weken of langer zwanger zijn. Niet omdat het slecht voor je gezondheid is, maar om het risico op een bevalling in het vliegtuig te voorkomen. Informeer voor het boeken van je vakantie naar de voorwaarden van de vliegvaartmaatschappij van je keuze. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels. Maatschappijen kunnen je verplichten om je uitgerekende datum te bevestigen aan de hand van een zwangerschapsverklaring van de verloskundige. Vergeet dus niet dat je na je vakantie ook weer terug naar huis moet vliegen voordat je 32 weken zwanger bent.

Tips
In het algemeen is vakantie ook tijdens je zwangerschap een feestje. Het is wellicht wel verstandig om de volgende zaken in acht te nemen:

  • Reis niet al te ver. Als je zwanger bent, blijf je snel vermoeid.
  • Zorg ervoor dat je binnen een redelijke termijn in een ziekenhuis kan zijn.
  • Bij twijfel niet eten. Dit geldt voor voedingswaren waarvan je niet zeker weet of je het schadelijk kan zijn of bij keuze van het menu waar je eigenlijk niet van weet wat je bestelt.
  • Kijk uit voor de zon. Gedurende je zwangerschap ben je gevoelig voor het aanmaken van pigmentvlekken.
  • Vertel je verloskundige van je reisplannen. Zij heeft vast nog handige tips voor en kan ook een overzicht van je zwangerschap meegeven voor het geval je ter plaatste medisch advies nodig hebt. De lokale arts heeft veel aan die informatie.
  • Neem een briefje mee waar een paar handige zinnen op staan die betrekking hebben tot je zwangerschap in de taal waar je naartoe gaat, zoals “ik ben 28 weken zwanger”.
  • Verblijf ook op een locatie waar je je prettig voelt en waar je makkelijk even kan rusten. Maar doe vooral wat je goed dunkt. Ga niet in een appartement zitten terwijl je veel liever in een tent op de camping ligt.
  • Geniet!

 

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Vroeggeboorte

In Nederland worden jaarlijks rond de 170.000 baby’s geboren. Circa 14% van de baby’s (bijna …

Share
Share