EHBO: wat moet je doen bij brandwonden?


Heb jij of je kind een brandwond? Volg gelijk de onderstaande handelingen!

Koelen
Houd de brandwond ± 10 minuten onder LAUW kraanwater. Zorg dat de kraan niet hard aan staat. Een harde straal kan extra pijnlijk zijn op de brandwond. Houd alleen de brandwond onder de kraan. Anders kan je kind ziek worden, doordat hij te koud wordt.

Uitkleden
Doe alleen de kleding uit die niet aan de brandwond vastzit.

Luier
Heeft je kind een luier aan? En heeft je kind heet water, thee of koffie over zijn lichaam gekregen? Trek de luier dan meteen uit. Anders blijft er heet water in de luier zitten.

Huisarts
Heeft je kind blaren of een kapotte huid? Bel dan meteen de huisarts. Bel de huisarts ook bij een elektrische verbranding. Bijvoorbeeld doordat je kind met zijn vingers aan het stopcontact komt. En bel de huisarts bij een chemische verbranding. Dit is een verbranding door gevaarlijke stoffen. Bijvoorbeeld chloor of een ander schoonmaakmiddel.

Niet smeren
Smeer nooit iets op een brandwond. Gebruik dus nooit zalf, tandpasta of olie.

Ziekenhuis
Geef je kind geen eten of drinken als je naar het ziekenhuis gaat.

Vervoer
Moet je je kind meenemen naar de dokter? Zorg er dan voor dat je kind zittend vervoerd wordt als dat mogelijk is.

Zoveelste graads verbrandingen
Brandwonden worden trouwens onderverdeeld in drie graden om de ergte van de wonden aan te geven. Eerstegraads verbrandingen zijn oppervlakkig. De huid is droog en rood en voelt pijnlijk aan. Tweedegraads verbrandingen gaan dieper in de huid. Er onstaan blaren en de pijn kan hevig zijn. Derdegraads verbrandingen dringen door tot de diepste huidlagen en veroorzaken open wonden en gevoelloze plekken.
-> Tweede- en derdegraadsverbrandingen moeten altijd door een (huis)arts bekeken en behandeld worden!

Bron

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Gratis Rode Kruis thuiscursus

Behalve Trotse Moeder en uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl, ben ik ook vrijwilliger bij het …