Hoe moet je een teek verwijderen?

In Nederland en België zijn er tientallen soorten teken die zich voornamelijk schuilhouden in (vochtige) bossen en struikgewas. Bij een wandeling of uitje in een risicovol gebied ontkom je er bijna niet aan dat iemand van het gezelschap (mensen en dieren) een tekenbeet heeft opgelopen. Zeker in de zomer zijn er veel teken actief.

Besmetting
Teken kunnen  besmet zijn met 4 verschillende ziektes, waarvan de bekendste de ziekte van Lyme is. In Nederland is ongeveer een kwart van alle teken besmet met deze ziekte. Dit is schrikbarend aangezien het Europees gemiddelde ruim 10% is. Hoe langer een teek in de huid blijft zitten, hoe groter de kans op besmetting is. Ook een foute verwijdering van een teek kan er toe leiden dat de teek alsnog zijn maaginhoud loost in de huid en daarmee de drager besmet.

Belangrijk is dus dat je een teek snel signaleerd en correct verwijderd. Maar hoe doe je dat?

1. Check je gezin, inclusief hond, geregeld op teken. Zeker na een landelijke wandeling of dagje uit in de gebieden zoals duinen en bossen.

2. Een teek kan je het beste verwijderen met een speciale tekentang of een pincet met dunne uiteinden. Als je een speciale tekentang aanschaft, bezuinig dan liever niet op de kwaliteit. Veel goedkopere tekenverwijderaars sluiten vaak niet goed waardoor je de teek – zeker kleinere teken – alsnog niet goed kan verwijderen.

3. Pak de teek met de tekenverwijderaar of met de pincet met lange uiteinden zo dicht mogelijk bij de huid. Dit is dus bij de kop van de teek die zich in de huid heeft gezogen. Trek NIET aan de achterkant van de teek! Hierdoor breekt de teek doormidden.

4. Trek de teek voorzichtig, met langzaam toenemende kracht, RECHT uit de huid. Als de teek niet loskomt, kan je de teek een kwartslag draaien. Ga echter niet te veel draaien aan de teek. Dit heeft geen effect op het beter of eerder loskrijgen van de teek en kan juist gevaarlijk zijn. De teek kan hierdoor breken.

5. Na het volledig verwijderen van de teek kan je het wondje ontsmetten met alcohol. Let op dat je NOOIT de wond en teek gaat behandelen met alcohol, olie of andere middeltjes als je teek nog in de huid zit! Hierdoor vergroot je het risico aanzienlijk dat de teek zijn maaginhoud in de huid van de drager loost en de drager eventueel besmet.

6. Als de teek niet in zijn geheel verwijderd is, dan heb je 2 mogelijkheden. Indien alleen de steeksnuit of delen hiervan achter zijn gebleven, dan kan je deze verwijderen zoals je ook een splinter zou verwijderen. Indien de gehele kop nog in de huid zit, kan je het beste een (huis)arts raadplegen i.v.m. het blijvende besmettingsgevaar.

Maar waarmee kan je een teek het beste verwijderen? Klik hier>>

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Gratis Rode Kruis thuiscursus

Behalve Trotse Moeder en uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl, ben ik ook vrijwilliger bij het …

Share
Share