Schoolpleinmoeders – lief, leed en luizen [recensie van het nieuwste boek van Meester Mark]

Verlegen buitenbeentjes en vileine roddeltantes; ouders die sidderen voor hun eerste tienminutengesprek en oude rotten die al heel wat werkstukken in elkaar hebben geflanst. In schoolpleinmoeders loot Mark van der Werf (beter bekend als meester Mark) een jaar lang met hen mee. Op het plein, in de koffiekamer en thuis aan de keukentafel vertellen tientallen ouders hoe zij heelhuids het schooljaar doorkomen. Alle moeders zijn moe, maar geen van allen laat zich daardoor uit het veld slaan. Ze bakken 28 mini-croissantjes voor het kerstdiner en struinen met stuiterende kleuters door het bos. Slopend is die basisschooltijd, maar óók ontzettend leuk. Zoals een van de moeders zegt: ‘ik ben kapot. Maar ik zou het voor geen goud willen missen.’

Meester Mark
De meeste moeders onder ons hebben vast wel eens van de boeken van ‘meester Mark’ gehoord. Na een loopbaan in de journalistiek maakte Mark van der Werf een carrièreswitch, hij werd meester. Helaas pakte dit niet uit zoals hij verwachte. In 2014 publiceerde hij zijn eerste boek: Meester Mark draait door. In dit boek vertelt hij over zijn ervaringen als meester op een Rotterdamse basisschool. De leerlingen de baas blijven blijkt moeilijker dan gedacht en alle administratieve werkzaamheden die bij het ‘meester zijn’ horen vallen zwaarder dan gedacht. Hij besluit uiteindelijk dan ook het onderwijs vaarwel te zeggen.

Wel gaat hij door met boeken schrijven, zo verscheen: Meester Mark vraagt door, waarin hij tientallen leerkrachten van basis- en middelbare scholen die wél overleven in het onderwijs hoe ze dat toch doen. Met veel humor vertellen de leerkrachten hoe ze ontsnappen aan de vergadermanie en brutale leerlingen onder de duim houden. Daarna volgt Meester Mark rekent het goed, hierin lees je opvallende en grappige anekdotes uit het basisonderwijs die meester Mark samen met andere leerkrachten heeft verzamelt. Omdat er zo veel leuke anekdotes waren werd er nog een tweede boek, Een dikke tien van meester Mark, uitgebracht.

Recensie
Van alleen de voorkant van Schoolpleinmoeders word ik al erg vrolijk! Een moeder die pronkt met een traktatie, kinderen die hun brood niet op hebben gegeten, huilende kinderen en een bakfiets vol kleuters, allemaal heel herkenbaar. Die herkenbaarheid voert wat mij betreft de boventoon in dit boek. Het is heerlijk om te lezen dat er veel ouders zijn die iedere dag weer moeite hebben om hun kinderen op tijd op school af te zetten, die zich afvragen of hun kind wel zal worden uitgenodigd op kinderfeestjes en of de lunch wel echt word opgegeten of toch in de prullenbak van school terecht komt. Maar ook hoe trots je kunt zijn als je kind goede vorderingen maakt en het naar zijn zin heeft op school.

In de 13 hoofdstukkenvan Schoolpleinmoeders komen onderwerpen aan bod die iedere ouder tijdens de basisschooltijd van zijn kind tegen komt. Deze onderwerpen worden vanuit de beleving van verschillende ouders bekeken. Dat er soms grote verschillen zijn, word al duidelijk bij het lezen van hoofdstuk 1 ‘scholenjacht.’ Waar de een kiest voor het gemak van een school die dichtbij gelegen is, geeft de andere ouder de voorkeur aan een protestants christelijke school.

Iedere ouder beleeft de periode dat zijn/haar kind op de basisschool door brengt op zijn eigen manier. De een zit het liefst in ieder luizenpluis-, schoolreis-, en kerstgroepje, terwijl een ander volledig in de stress schiet als de verjaardag van zijn kind nabij is en er een traktatie moet worden bedacht. Het onderwerp over schoolreisjes was ook erg herkenbaar, best heel eng om je kind voor de eerste keer mee te laten gaan, zouden ze hem wel goed in de gaten houden, smeren ze hem wel in met zonnebrand? En krijg ik als lid van de ouderraad geen voorang om mee te gaan met het schoolreisje?

Een aanrader is Schoolpleinmoeders, voor iedere ouder met kinderen op de basisschool. Of je nou valt onder de cattegorie ‘verlegen buitenbeentje, villeine roddeltante, een ouder bent die enorm tegen het tienminutengesprek aankijkt, of een ‘oude rot’ op het schoolplein bent,’ iedere ouder zal dit boek met plezier lezen. Uiteindelijk hebben we allemaal de zelfde zorgen en wensen, dat ons kind een onvergetelijk leuke tijd op de basischool tegemoet gaat!

Schoolpleinmoeders, lief, leed en luizen – Mark van der Werf
Paperback, 190 pagina’s, uitgeverij Scriptum books
Bestel dit boek hier >>>>

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Wie wil er met me trouwen?

In 52 rake miniatuurtjes neemt Bert Staal zowel het huwelijksaanzoek als het verschijnsel contactadvertentie op …