Het eeuwige leven – Matt Haig

Soms worden er boeken uitgegeven die goed geschreven zijn en leuk om te lezen. Minder vaak worden er boeken uitgegeven die ook mooie inzichten bieden, niet alleen in de teksten, maar ook in het verhaal zelf. Het eeuwige leven, geschreven door Matt Haig, heeft dat allemaal: het is goed geschreven, het is interessant, boeiend, spannend en intrigerend en het zet je aan het denken. Over de waarde van tijd, over het belang van het verleden en over het leven in het nu. Wat is belangrijk, en waarom?

Het verhaal
De 41-jarige geschiedenisleraar Tom Hazard ziet eruit als een normale man, maar leeft door een ongewone aandoening al eeuwenlang. Hij is overal geweest, heeft alles meegemaakt, is talloze malen van identiteit veranderd. Hij wil nu vooral een gewoon leven, net als ieder ander. Hij mag alleen niet verliefd worden…

Mening
Bovenstaande tekst over ‘het verhaal’ is erg beknopt. In het boek volgen we Tom en krijgen we een beeld van zijn eeuwenlange leven. Vanaf zijn geboorte in de 16de eeuw waarna hij vanaf zijn puberteit maar langzaam (erg langzaam, ongeveer 15 keer trager…) ouder werd. Het boek spring steeds naar verschillende tijdvlakken, niet zomaar hap-snap, maar met een verbinding naar eerdere hoofdstukken. Dat maakt dat het boek prettig leest en je niet de draad kwijtraakt.

 

Behalve dat het leven van Tom intrigerend is, geeft het boek ook een mooie beeld van de tijd. De tijden van de pest, Shakespeare, Cook, heksenverbrandingen etc.. En niet alleen van wat er veranderd is gedurende al die eeuwen, maar ook van wat hetzelfde is gebleven.

 

Ik heb het al eerder geschreven: Ik vind thema’s als tijd en ruimte boeiend. Zo kan ik heerlijk door gaan denken na het lezen van boeken als Onsterfelijkheid (van Milan Kundera)De geestverwantschap (van David Mitchell)De eerste vijftien levens van Harry August van (Claire Northof) of De vrouw van de tijdreiziger  (geschreven door Audrey Niffenegger). En ook een boek als 22-11-1963 (van Stephen King) is niet alleen maar mooi vanwege de vele informatie over de periode voorafgaande aan de moord op Kennedy, maar ook omdat ik het heerlijk vind om na te denken (of te lezen) over reizen in de tijd en de consequenties daarvan (wanneer dat echt mogelijk zou zijn).

 

Het eeuwige leven is een boek wat ik aan bovenstaand lijstje van favorieten ga toevoegen. En wat ik iedereen aan kan raden want het is een heel toegankelijk boek, helemaal niet ‘moeilijk’ om te lezen. Het maakt me benieuwd naar de andere boeken van Matt Haig. En het is een boek wat erom vraagt om herlezen te worden om nog meer te kunnen genieten van de pareltjes van zinnen en inzichten die er in voorkomen.

Het eeuwige leven – Matt Haig
Paperback, 349 pagina’s, uitgeverij Lebowski
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

De heks van Limbricht

Mijn 15-jarige dochter is geïnteresseerd in boeken die een stuk waargebeurde geschiedenis bevatten. Waar ze …

Share
Share