De 100 meest gestelde vragen over borstvoeding [recensie]

Eva Boonen en Martine Boonen schreven met ‘De 100 meest gestelde vragen over borstvoeding’ bij uitgeverij Lannoo een heel bruikbaar boek voor elke vrouw die overweegt om borstvoeding te gaan geven of die borstvoeding geeft. In honderd (en stiekem nog wat meer) vragen komt elk denkbaar onderwerp rondom borstvoeding voorbij, van kolven tot het afbouwen van borstvoeding en van recepten om de melkproductie te stimuleren tot het voorkomen van borstontstekingen. En tussen al die praktische informatie door vertellen vrouwen op persoonlijke wijze over hun ervaring met borstvoeding.

Recensie
Anders dan wat je zou denken zijn Eva Boonen en Martine Boonen geen lactatiekundigen of andere professionals op het gebied van borstvoeding, maar zijn zij – zoals ze het zelf noemen – ervaringsdeskundigen. Zij zijn moeders met een missie om elke moeder aan de borstvoeding te krijgen. Want dat is ‘De 100 meest gestelde vragen over borstvoeding‘: een boek dat andere moeders ervan wil overtuigen dat borstvoeding de allerbeste keuze is.

Daarmee is het boek bijna een ode aan de borstvoeding. Wanneer je zelf je baby liever de fles geeft, dan heb je dus ook niks aan dit boek. Sterker nog, dan zul je misschien knap onzeker worden van de overtuigende woorden van de dames Boonen. Overigens is er niets van te merken dat de schrijfsters van dit boek geen professional zijn op het gebied van borstvoeding: met behulp van de juiste bronnen en met advies van lactatiekundigen hebben ze naar mijn idee een overtuigend en relevant boek geschreven.

Als jonge moeder heb ik veel aan dit boek gehad. Ik las het toen mijn zoontje een paar weken oud was en het voeden inmiddels goed verliep. Achteraf had ik het boek liever al tijdens mijn zwangerschap gelezen, omdat ik dan beter voorbereid was geweest op welke problemen zich voor zouden kunnen doen (net als bij veel nieuwe moeders duurde het bij mij bijvoorbeeld een paar dagen voor de borstvoeding ging zoals het moest) en wat er allemaal bij komt kijken.

Want dat er veel bij borstvoeding komt kijken wordt met dit boek wel duidelijk. Van borstontstekingen tot tepelkloven, van in het openbaar voeden, (op je werk) kolven en deze melk op de juiste manier aan je baby aanbieden tot de impact die borstvoeding heeft op jou, je partner en je eventuele andere kinderen. Om het nog maar niet te hebben over de invloed die jouw dieet heeft op de melkproductie en de verschillende aanlegtechnieken die er zijn.

Als jonge moeder werd ik er aardig onzeker van, van al die informatie en al die dingen die ‘moeten’. Pas na een tijdje ben ik alle informatie meer gaan loslaten en voelde het voeden als een heel natuurlijk gegeven.

Dat is denk ik nog het beste wat je uit dit boek kan halen: neem alle adviezen ter harte, maar voel vooral zelf aan hoe, hoe vaak, waar en wanneer jij wilt voeden én let er goed op wat je baby hierin nodig heeft. De verhalen van andere moeders die tussen de praktische informatie door te lezen zijn, zijn stuk voor stuk inspirerend en soms ook een feest van herkenning.

De enige nadelen van dit prachtig vormgegeven en praktische boek vind ik dat er geen foto’s of tekeningen staan bij het deel over de verschillende manieren om je baby aan te leggen én dat het een Vlaams boek is, waardoor het, wanneer je Nederlandse bent, soms wat minder leesbaar is.

De 100 meest gestelde vragen over borstvoeding – Eva Boonen & Martine Boonen
Paperback, 160 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het licht van Luna Park [bespreking]

Steeds wanneer ik denk dat het onmogelijk is om een nog unieker boek te vinden …