Willem-Alexander vijf jaar koning

Willem-Alexander vijf jaar koning: Een lustrum is het moment om de balans op te maken” zo staat te lezen in een mail van uitgeverij Het Spectrum. En daar ben ik blij mee, want voor mij ligt een prachtig boek, vol informatie over allerlei onderwerken, geïllustreerd met mooie foto’s.

Een boek waar niet alleen ik plezier van heb, maar ook mijn schoonmoeder, mijn moeder èn mijn dochter zullen dit schitterend vinden. Is het een boek voor vrouwen? Nee hoor, het is een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in ons Koningshuis!

Eerst wat algemene informatie over dit boek:
Vertegenwoordigen, samenbinden en aanmoedigen
Hoe vult Willem-Alexander zijn koningschap in? Waarin verschilt zijn aanpak met die van zijn moeder? Welke veranderingen zijn zichtbaar? Heeft hij de verwachtingen waargemaakt? Tijdens het interview aan de vooravond van zijn inhuldiging op 30 april 2013 zei Willem-Alexander dat het koningschap moet ‘vertegenwoordigen’, ‘samenbinden’ en ‘aanmoedigen’. Deze trefwoorden komen terug in drie thematische hoofdstukken waarin zijn rol als staatshoofd wordt bekeken.

Gezins- en familieleven
Daarbij is er apart aandacht voor leven en werk van koningin Máxima en het gezins- en familieleven van koning en koningin: hoe hebben die hun ambt vormgegeven? Ieder hoofdstuk heeft een inhoudelijke inleiding, gevolgd door een reeks fotospreads. We zien de koning en koningin tijdens werkbezoeken, Koningsdagen, op sportevenementen, bij fotoshoots met de prinsesjes, samen met collega-koningen, en bij vele andere gebeurtenissen.

Mening
Ik denk dat ik mijn enthousiasme al heb laten merken in de inleiding. Persoonlijk vind ik het erg leuk om ons Koningshuis van een afstandje te volgen, de mooie prinsesjes op te zien groeien en te zien hoeveel hun aanwezigheid kan betekenen voor mensen.

Dit boek geeft echter een veel breder beeld van onze Koning en zijn familie dan in de persberichten terug te vinden is. Het koningschap is veel breder dan de publieke ‘optredens’ die de krant halen. Onze koning en zijn familie zijn vrijwel dagelijks bezig met “vertegenwoordigen, samenbinden en aanmoedigen”. En dat gebeurt niet alleen tijdens Olympische Spelen, maar ook tijdens de vele werkbezoeken waaraan meestal alleen lokaal aandacht gegeven wordt.

Op de foto’s is goed te zien dat het onze koning en zijn familie niet uitmaakt of ze bij een staatsbezoek zijn, of in een clubhuis. Of ze een staatshoofd begroeten of op bezoek gaan in een verzorgingshuis. Natuurlijk, de entourage is anders, maar uit de foto’s blijkt de warmte, de betrokkenheid en de oprechte interesse.

Zelf vind ik de gezinsfoto’s altijd erg mooi. Koning Willem-Alexander is maar een paar jaar ouder dan ik en zijn kinderen zijn ongeveer van dezelfde leeftijd als de mijne. Het is leuk om de prinsessen op te zien groeien aan de hand van de foto’s die enkele malen per jaar worden vrijgegeven.

Het boek Willem-Alexander vijf jaar koning leert me ook over het wankele evenwicht tussen ‘mensen-mens’ zijn en toch de afstand kunnen bewaren die het ambt met zich meebrengt. Wat lijkt me dat lastig zeg, zéker omdat iedere stap nauwgezet gevolgd (en bekritiseerd) kan worden.

Kortom: Willem-Alexander vijf jaar koning is meer dan een foto-boek, meer dan een terugblik. Het geeft in tekst èn beeld een goed overzicht op het werk en het leven van onze koning, met kritische beschouwingen en met lof waar deze hoort. Aanrader!

Willem-Alexander vijf jaar koning – Han van Bree & Patrick van Katwijk
Hardcover, 272 pagina’s, uitgeverij Het Spectrum
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

De kerstkaart van het Koninklijk gezin

Ons koningshuis was in mei 2021 al bezig met de kerstkaart! Ze doen het daarmee …

Share
Share