Vrouwen & seks: van moederliefde tot seksrobot [recensie]

In ‘Vrouwen & seks: van moederliefde tot seksrobot’ verkent Maartje Laterveer de meest intieme en tegelijkertijd meest universele ervaringen met de vrouwelijk seksualiteit. In prikkelende essays en openhartige interviews met vrouwen laat ze zien wat het betekent om vrouw te zijn in de 21e eens. Een inspirerend boek over seks, maar vooral ook over zelfvertrouwen, zelfkennis en vrijheid.

Recensie
In haar voorwoord van Vrouwen & seks constateert Maartje Laterveer dat de wereld in de afgelopen tien jaar er eigenlijk behoorlijk ingewikkelder op is geworden. Ook voor vrouwen, want aantrekkelijk zijn lijkt tegenwoordig nog belangrijker te zijn dan het in het verleden was. Laterveer wilde hierover schrijven, maar zocht een geschikte kapstok. Na haar aanvankelijke weerstand werd het seks. Want ‘met seks begint de vrijheid van vrouwen. Of liever: het gebrek daaraan.
Uiteindelijk heeft ze het boek geschreven voor haar dochter, in de hoop dat zij opgroeit in een wereld waarin zij weet wat ze wil.
 
Vrouwen & seks heeft negen verschillende hoofdstukken, die ieder over een ander relevant thema gaan. De hoofdstukken beginnen met een kort, maar goedgekozen citaat. Daarna volgt het essay van Maartje Laterveer, om te eindigen met fragmenten waarin ‘gewone’ vrouwen aan het woord zijn.
De essays gaan in op de eigen ervaringen van Laterveer én op actuele wetenschappelijke inzichten. Ze lezen prettig en zijn goed te volgen. Deze fragmenten waarin vrouwen aan het woord zijn vind ik het meest interessant, ze ondersteunen de essays en brengen ze tot leven.
 
Vrouwen & seks is een boek dat je best aan het denken zet over de verschillende thema’s. Waarom speelt uiterlijk nog steeds zo’n belangrijke rol bijvoorbeeld?
Het is ook niet een boek dat je als een goede thriller even snel ter ontspanning leest. Het is meer een boek waar je in een paar weken tijd steeds een nieuw hoofdstuk van leest.
Het woordgebruik in Vrouwen & seks is vrij expliciet. Ik vind dat niet storend, maar als je daar moeite mee hebt moet je goed overwegen of je je op deze essays wil storten.
Vrouwen & seks – Maartje Laterveer
Informatief boek, paperback, 240 pagina’s, Uitgeverij Lebowski
Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Sex Education

Sex Education…. wanneer je er van gehoord hebt, heb je vast één of meer kinderen …

Share
Share