Spokenjagers [DVD recensie]

Tom is nogal bang aangelegd. Dat wordt er niet beter op als hij thuis in de kelder een spook ontdekt. Gelukkig is Hugo een ASG, een Alledaagse Spook Gedaante. Hij doet geen vlieg kwaad, maar heeft wel dringend Toms hulp nodig. Hugo kan namelijk niet terug naar het spookhuis waar hij woont. Daar is een gevaarlijke Oude IJs Geest, komen wonen, die midden in de zomer de hele stad bevriest. Tom en Hugo roepen de hulp in van de professionele spokenjager Hetty, die net ontslagen is bij het Spokenjagersinstituut. Hetty heeft het niet zo op kinderen en spoken, maar Tom en Hugo weten haar over te halen om samen op jacht te gaan.

Let op: deze recensie bevat spoilers!
De film Spokenjagers start met de opname van een auteur die tweehonderd jaar geleden een eeuwenoud verhaal noteerde in de geschriften. Hij vertelt dat voordat de schepper de aarde verdeelde, de planeet schuilging onder een eindeloze ijsvlakte. Dat het leven werd beheerst door een demon, een eeuwenoude ijs geest die de aarde in een ijzige dodelijke greep hield. Hij was oppermachtig en onoverwinnelijk. De mens wist te overleven, maar dat kon hij slechts door een….

En zo begint de film Spokenjagers. Onbekend hoe de mens destijds kon overleven. Het beeld gaat over naar de tegenwoordige tijd waar een groep kinderen aan het voetballen is. Tussen de jongens staat de 11-jarige Tom die de bal keihard een oud verlaten huis in schopt. Het huis is een verlaten landhuis, een spookhuis, en de kinderen vluchten in paniek weg. De bal vindt zijn weg door het huis, rolt langs het ontbonden lichaam van de schrijver en eindigt tegen de muur alwaar er een waas van ijs overheen glijdt. De eeuwenoude demon is ontwaakt!

De zomervakantie is begonnen, Tom en zijn zus Lola lijken tot elkaar veroordeeld en het is vooral Lola die daar last van heeft. Tom is een ietwat in zichzelf terug getrokken, bange, jongen die afwezig lijkt te zijn, maar ondertussen alles perfect meekrijgt. Puber Lola vindt haar broertje maar niets, noemt hem Leipo, en vind alles vervelend en oneerlijk. Als haar vader haar vraagt om in de kelder een fles Rosé te halen stuurt zij hem naar beneden.

Het beeld verschuift van de keuken van Tom naar het riool. Spokenjagers Cummeling en Smith van het CSI (Centraal Spoken Instituut) strijden tegen de duistere krachten van het kwaad. Helaas is Hetty Cummeling wat onhandig en als zij kennismaken met de ontwaakte, ijskoude demon maakt zij een grote fout en wordt ze ontslagen uit het team van een geheime organisatie dat opereert van onder de straten van de stad.

Ondertussen is Tom in zijn eigen grote, donkere, maar vooral enge kelder op zoek naar de Rosé en daar ontmoet hij het gifgroene slijmerige, zeer grappige, spookje Hugo dat tot voor kort woonde in het oude verlaten huis, maar is daar verjaagd door een OIJG (oude ijs geest). Hugo heeft weinig slechts in zin en is eigenlijk alleen maar op zoek naar een vriendje om mee te spelen. Tom heeft echter alles behalve zin in vrienden worden met de ‘Snotzak’.

Hij gaat naar zijn buurvrouw en vraagt haar schoorvoetend of zij in spoken geloofd en zij vertelt hem dat haar overleden man er eentje was. Een treinconducteur die haar maar lastig bleef blijven en gaatjes in haar wilde prikken. Ze had een spokenjager nodig om van hem af te komen: Hetty Cummeling. En daar is het moment dat de paden van Tom en Hetty elkaar kruisen.

Hij zoekt haar op in haar appartement en vraagt haar om hulp. Ze weigert hem in eerste instantie, maar omdat hij de naam van zijn buurvrouw noemt mag hij binnenkomen. Zij herinnert zich de ‘GEKWO’ nog heel erg goed: de ‘gekke echtgenoot keert weer om’ spook. Voor wat betreft zijn groene spook is ze duidelijk: het is een ‘ASG’, een Alledaagse spookgedaante, die niet gevaarlijk is. Het advies: niet meer de kelder in gaan.

Ze sluit de deur voor hem, maar geeft hem nog snel een boek waarin staat hoe hij hem kan verdrijven, zij heeft hem toch niet meer nodig, nu ze ontslagen is.

“Het grootste gevaar voor de spokenjager is echter niet de demon of het monster, maar de vrees ervoor.”

’s Avonds wordt Tom alleen thuis gelaten door Lola die geen zin heeft om op haar gekke broertje te passen en hij kan het boek meteen uitproberen. Al gauw heeft hij spijt, want het lukt, maar het spookje komt terug en een hechte vriendschap ontstaat. Alleen moet er wel een ijs demon verslagen worden, anders zal het nieuwe groene vriendje verdwijnen naar de onderwereld.

Ondertussen wordt het steeds kouder in de stad (door de ijs demon die alles laat bevriezen) en lijkt het erop dat het winter is in juli. Tom zoekt opnieuw Hetty op en wat volgt is een zeer spannend, maar ook erg komisch verhaal over een samenwerking tussen een stoere spokenjager, die niet echt van kinderen houdt, een bange 11-jarige die niet van spoken houdt en een groen spookje dat wat humor in het verhaal brengt. Samen strijden ze tegen de ijsdemon die zich niet zo gemakkelijk laat ‘temmen’. Lukt het de drie om een manier te vinden de wereld voorgoed te verlossen van het kwaad? En wie blijkt uiteindelijk de grootste held?


Recensie:
De film Spokenjagers begint met zeer heftige spannende geluiden en spectaculaire beelden en ik had al meteen een ‘mini Tom’ naast me op de bank zitten. Hij is inmiddels 6 jaar oud, maar wel een beetje bang aangelegd. Het was dan ook de vraag of hij het wel leuk zou vinden en tijdens de film kroop hij dikwijls tegen me aan. Toen ik echter tijdens het maken van deze recensie weer wat stukken terugkeek kwam hij bij me zitten en gaf hij aan dat hij weer mee wilde kijken.

Vaak is het juist het onbekende eraan dat het eng maakt (zie ik bovenstaande quote) en dat geldt zeker voor mijn kleine mannetje. Mijn 10-jarige dochter was helemaal niet bang en heeft van de film genoten. Voor wat mezelf betreft kan ik zeggen dat ik enorm heb genoten van ons filmavondje en dat ik waarschijnlijk de film ook nog eens in het Engels zal gaan kijken.

De film is prachtig in elkaar gezet en vooral de beelden op het hoofdkwartier van CSI deden me dikwijls denken aan Harry Potter.

De ijs effecten had veel weg van Frozen, de emoties deden me denken aan de film binnenste buiten en de grote ogen van een groen spookje dat heel erg graag mee wil helpen deed me denken aan de kat in Shrek. Zo waren er meer verwijzingen te vinden naar andere films en dat vind ik erg leuk. Ik hou ook van films met een boodschap en ook in deze film zijn veel onderlinge boodschappen te ontwaren. O en wat ik ook nog kwijt wil: de muziek in de film is echt geweldig! Het past perfect bij het verhaal. Overigens vind ik het geluid helemaal goed bij de film passen, mijn zesjarige vond het zoals gezegd iets minder dus houdt er rekening mee als je met een kindje gaat kijken dat gevoelig is voor enge geluiden.

De film is overigens gebaseerd op de boeken van Cornelia Funke een Duits kinder- en jeugdboekenschrijfster en illustrator. Ze studeerde onderwijskunde aan de Universiteit van Hamburg en daarna gaf ze een tijdlang les. Dankzij het diploma dat Funke voor illustreren had, werd ze ook gevraagd om boeken te illustreren. Zo kreeg ze het idee om zelf boeken te schrijven*.

Met de stem van Tygo Gernandt als Hugo.

De film Spokenjagers bestel je hier >>>>

*Bron: Wikipedia

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Pieter Konijn bordspel [winactie]

Beatrix Potter is ruim 150 jaar geleden geboren. Zij verdient het om meerdere redenen om …

Share
Share