De maffe mensen uit de Mooistraat [recensie]

Edwin en Lein wonen in de Mooistraat. De oude meneer Frits woont daar ook. Op een dag valt Edwin hard. Meneer Frits neemt hem mee naar de dokter. Een dokter in hun eigen Mooistraat! Dat wisten Lein en Edwin niet. Maar er is wel meer wat ze niet wisten …

Recensie
De maffe mensen uit de Mooistraat is een speciaal boek voor kinderen met leesproblemen of dyslexie. De schrijver, Bies van Ede, heeft het taalgebruik eenvoudig gehouden, er is een speciaal lettertype gebruikt en elke zin begint op een nieuwe regel. Belangrijke woorden hebben zelfs een kleurtje. Op deze manier blijft het erg overzichtelijk. Juliette de Wit heeft het boek van illustraties voorzien.

Ik heb het boek voor mijn 2 jongste dochters (8 en bijna 5) voorgelezen, dat kon ook prima!
Floortje (8) was vorig jaar voorleeskampioen van groep 4 en mocht toen op het podium een stukje voorlezen voor de hele school… Trots dat ze was…(en ik natuurlijk ook…ik was met recht een TrotseMoeder).
Maar Daphne kan nog niet lezen, dus zodra zij begint te lezen zal ik dit boek zeker nog eens uit de kast halen. Het leest gewoon heel plezierig als het niet een brij van letters is…

Het verhaal gaat over Edwin en Marjolein (ook wel Lein genoemd in het verhaal).
Als Edwin hard valt is hij even buiten bewustzijn en daarna heeft hij hoofdpijn en een zeer been.
Meneer Frits uit hun straat, de Mooistraat, brengt ze naar dokter Fideldij-Dop.
Maar daar gebeuren vreemde dingen….dingen die helemaal niet echt kunnen…
Cactussen die naalden schieten, een jungle met een leeuw in de achtertuin, een middeleeuws feest….
Heel spannend allemaal….
En iedere keer denkt Edwin :”Dit kan toch niet waar zijn?”

Aan het einde van het verhaal wordt Edwin weer wakker op de plek op straat waar hij gevallen is…
Het was dus een droom, terwijl hij bewusteloos op straat lag…maar dat houden we onder ons, dat verklappen we van tevoren natuurlijk niet aan onze kinderen! Het vreemde is alleen dat wanneer Edwin aan Marjolein vertelt wat hij “gedroomd” heeft en ze googelen op Dokter Fideldij-Dop….blijkt dat hij vroeger echt bestaan heeft….

Ik heb het boek in 3 of 4 avonden voorgelezen, want na 1 hoofdstuk vonden mijn kleine dametjes het natuurlijk nog niet genoeg.
Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken.

Floortje’s vriendinnetje uit de klas heeft wel moeite met lezen, dus ik ga haar zeker vragen of ze dit leuke boek in niveau E4 (einde groep 4) van uitgeverij Zwijsen even van ons wil lenen!

De maffe mensen uit de Mooistraat
Zoeklicht, dyslexie, 54 pagina’s, uitgeverij Zwijsen
Bestel dit boek hier >>>>

About Albertine van Veldhuizen - van Pluuren

albertineplu@gmail.com'
Ik ben Albertine van Veldhuizen - van Pluuren en Trotse Moeder van 4 dochters! Josephine (2004) heeft als passie acteren en musicals, Babette (2005) hockeyt 3 x in de week, Floortje (2008) heeft haar eigen pony waar ze heel druk mee is en Daphne (2011) is onze jongste handenbinder. Daar zit een karakter in waar je U tegen zegt...zij hockeyt ook, maar hoopt op een dag te mogen paardrijden. Dan hebben we nog 2 honden, Hugo en Marnix, waar ons huishouden ook al niet veel relaxter van wordt, maar het wel veel gezelliger maken. Oh, en niet te vergeten...ik heb ook nog een man, Arne, met een eigen bedrijf waar heel veel tijd in gaat zitten. Kortom, deze moeder is druk druk druk, af en toe chaos in huis, een (te) volle agenda, maar ik zou mijn grote gezin voor geen prijs in de wereld willen missen.....

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …