100% suikervrij voor kinderen [recensie]

9200000051833320

Carola van Bemmelen schreef samen met Ester Wiemer 100% suikervrij voor kinderen; een praktisch boek voor ouders, waarmee die hun kinderen kunnen helpen minder suiker te eten. Over de gevaren van suiker, in het bijzonder voor opgroeiende kinderen, is al veel gezegd. Tandbederf en overgewicht zijn een bekend gevolg van te veel zoet eten, maar men ontdekt steeds meer verbanden tussen suikerrijke voeding en obesitas, allergieën, gedragsproblemen en diabetes. Maar hoe ga je om met opa’s en oma’s die alleen maar zoet willen geven? Wat geef je mee naar school en hoe vier je suikervrij een verjaardagsfeestje?

Recensie
Suiker … hier in huis proberen we daar niet te veel van in te nemen, geen suiker in de thee, aardbeien zijn ook lekker zonder suiker en over de wortels doen we tegenwoordig ook geen suiker meer. Dus, zelf suiker aan ons eten toevoegen doen we eigenlijk niet, maar producten kopen waar door de fabrikant suiker in is gedaan, tsja die vind je hier wel in de kast.

Dat (te veel) suiker niet goed voor je is dat kan ik me wel voorstellen, maar wat het dan precies met een (kinder)lichaam doet, dat weet ik eigenlijk helemaal niet. Ik ben dan ook erg benieuwd wat dit boek 100% suikervrij mij kan leren over suiker en het effect van de inname er van.

20160915_144429

In het eerste hoofdstuk lees je wat suiker in een kinderlichaam doet. Dat suiker gaatjes in de tanden kan veroorzaken is inmiddels bij iedereen wel bekend, maar dat suiker ook verantwoordelijk kan zijn voor overgewicht/ADHD/Diabetes type 2 en huidklachten is volgens de auteurs van 100% suikervrij voor kinderen lang niet bij iedere ouder bekend.

Het blijkt dat een kinderlichaam drie suikerklontjes per dag kan verwerken, terwijl er heel veel kinderen zijn die er wel dertig per dag binnen krijgen!

Hoe je er voor kunt zorgen dat je kind minder suiker binnen krijgt lees je in hoofdstuk 2. Zo lees je hoeveel suikerklontjes er in diverse drankjes zitten en wordt er een alternatief voor die drankjes gegeven. In dit boek vind je ook voorbeelden van een dagmenu voor kinderen en recepten voor de allerkleinsten. Erg handig  zijn de tips over hoe je een kind langzaam kunt laten wennen aan een suikervrije levensstijl. Drastisch in een keer alles wat suiker bevat schrappen zal vast en zeker weerstand geven bij kinderen, beter is het om geleidelijk de suikerrijke producten door suikervrije producten te vervangen.

20160915_144301 20160915_143402

Door het lezen van dit boek ben ik heel veel te weten gekomen over wat suiker met een kinderlichaam doet en ben ik best wel onder de indruk van alles dat ik heb gelezen. Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, dan is dit boek zeker een must om te lezen. Maar eigenlijk zou iedere ouder dit boek moeten lezen om er bewust van te zijn wat suiker nu eigenlijk is en wat de nadelen van (te veel) suiker zijn. Er worden veel tips gegeven voor gezonde snacks, maaltijden en drankjes en daar zitten er zeker een aantal bij die ik ga uitproberen.

Ik ben heel erg benieuwd wat mijn kinderen er van zullen zeggen als we als ontbijt Appeltaart met cashewroom  nemen en als lunch hartige pannenkoekrolletjes, mij lijkt het in ieder geval heerlijk! 100% suikervrij eten is op dit moment nog iets te hoog gegrepen voor ons gezin, maar suikerbewust eten, dat gaan we voortaan zeker doen.

100% suikervrij voor kinderen – Carola van Bemmelen en Ester Wiemer
Informatief, paperback, 192 pagina`s, Uitgeverij Spectrum
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Pizza: elke dag pizza en toch genoeg groenten

Manon van Essen is de oprichter van Magioni: gezonde pizzabodems op basis van groenten. Want …