De blauwe vinvis [recensie]

cover de blauwe vinvis De blauwe vinvis is het meest bijzondere beest dat er bestaat. Hij kan wel dertig meter lang worden – net zo lang als een vrachtwagen, een graafmachine, een boot, een auto, een fiets, een motor, een busje en een tractor achter elkaar. Zijn bek is zo groot dat er wel vijftig mensen in kunnen staan. Gelukkig eet een blauwe vinvis geen mensen… En een babyvinvis drinkt bijna tweehonderd liter moedermelk per dag. Niet gek dat hij ieder uur meer dan vier kilo zwaarder wordt.
Jenni Desmond vertelt de meest wonderlijke feiten over de blauwe vinvis en maakt daar de prachtigste illustraties bij. De blauwe vinvis is een prentenboek om bij weg te dromen én om je spreekbeurt over te houden.

Recensie
In het mooie boek De blauwe vinvis vind je een knappe mix tussen het vertellen van een boeiend verhaal en het delen van kennis op een informatieve manier.

FullSizeRender-7

Ik vind het een heel subtiele manier om van fantasieverhalen over te gaan op meer feitelijke kennis, zonder al te theoretisch te worden. Dit ontzettend boeiende dier wordt op een prachtige manier neergezet in het boek, met erg mooie illustraties die een bijzondere sfeer neerzetten.

FullSizeRender-8
De blauwe vinvis begint als een verhaal over een jongetje dat een boek begint te lezen en uiteindelijk heerlijk in dromenland uit komt. De feitelijke kenmerken van de blauwe vinvis, zoals lengte en gewicht, worden vervolgens verteld en voor een kind inzichtelijk gemaakt. Bijvoorbeeld door aan te geven dat het dier 30 meter lang is, wat gelijk staat aan een vrachtwagen, een graafmachine, een boot, een auto, een fiets, een motor, een busje en een tractor achter elkaar. En dit staat er dan uiteraard als illustratie bij.

FullSizeRender-6
Of dat de blauw vinvis wel 150.000 kilo kan wegen. Net zoveel als 55 nijlpaarden, die dan prachtig op een grote hoop zijn getekend.

En daarnaast vertelt De blauwe vinvis over ook allerlei wetenswaardigheden rondom het skelet, de kleur, zijn bek, de voeding, de baby vinvissen, vinnen, longinhoud, waarnemingsvermogen en de gebieden waar hij voorkomt. Al met al dus ook een prima inhoud om je spreekbeurt mee te vullen!

De blauwe vinvis – Jenni Desmond
Prentenboek, hardcover, 39 pagina’s, Uitgeverij Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Lara Bellis

lbellis@xs4all.nl'
Mijn naam is Lara Bellis en ik ben 31 jaar. Ik woon samen met mijn man en onze kinderen Arthur (5) en Felien (2) in Amersfoort. Naast Trotse Moeder ben ik muziektherapeut en als zelfstandige breng ik muziektherapie aan huis bij volwassenen met een verstandelijke beperking en ook aan kinderen met autisme.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share