Galgenlied – High Crime from the Lowlands [recensie]

galgenlied-james-oswald-recensie-copyright-trotse-moeders-1Een onheilspellend patroon van zelfmoorden zet McLeans wereld op zijn kop. Een jonge man wordt bungelend aan een strop gevonden in zijn huis in Edinburgh. Een eenvoudige, trieste zelfmoord. Maar het is de afscheidsbrief die inspecteur McLeans aandacht trekt. Een tweede ophanging en een tweede vreemde afscheidsbrief wijzen op een sinister patroon. McLean onderzoekt een brutale prostitutiezaak en mensenhandel en heeft eigenlijk geen tijd voor de twee zelfmoorden. Maar een derde overtuigt hem van kwaad opzet. Hij graaft dieper en vindt antwoorden, veel dichterbij dan verwacht. Deze zaak oplossen zet alles wat McLean dierbaar is op losse schroeven.

Recensie
Na Natuurlijke Oorzaken en Het Boek der Zielen is het nu tijd voor het derde deel wat James Oswald over inspecteur Tony McLean heeft geschreven: Galgenlied. De boeken zijn prima los van elkaar te lezen, maar wanneer je ze alle drie leest is het nog leuker: je leest dan niet alleen het verhaal van het boek, maar volgt ook het leven van McLean en anderen wat de boeken extra interessant maakt.

galgenlied-james-oswald-recensie-copyright-trotse-moeders-4
In Galgenlied worden meerdere mensen gevonden die zichzelf naakt hebben opgehangen. De knopen zijn identiek, er worden geen vezels van de gebruikte touwen op handen van de slachtoffers gevonden wat duidt op een ander die de mensen heeft opgehangen: moord dus. galgenlied-james-oswald-recensie-copyright-trotse-moeders-2Maar… er zijn geen sporen van geweld, het lijkt erop alsof de mensen zich vrijwillig hebben opgehangen en dat is voor de tijdelijke chef van McLean die zich voornamelijk druk maakt om de budgetten, reden om dit af te doen als zelfmoord.

McLean is naar afdeling zeden geplaatst, waar hij te maken krijgt met een vreemde prostitutie-zaak: in plaats van dat vrouwen het land ingesmokkeld worden om ingezet te worden als prostituee, worden een aantal prostituees op een schip geplaatst om “uitgevoerd” te worden. Eén van de prostituees, Magda, wil uiteindelijk meewerken aan het politieonderzoek. Haar pooier wordt kort daarna vermoord en later wordt ook zij vreselijk mishandeld. Een heleboel uit te zoeken dus!

Ondertussen speelt op de achtergrond uiteraard ook de zoektocht naar de oplossing van de dader achter de vreemde zelfmoorden, zeker wanneer er een derde man zich ophangt onder vergelijkbare omstandigheden.

galgenlied-james-oswald-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Privé heeft McLean het ook niet makkelijk. Zijn vriendin Emma ontwaakt uit haar coma, maar is voor een groot deel haar geheugen kwijt en ook met haar lijkt er meer aan de hand te zijn.

galgenlied-james-oswald-recensie-copyright-trotse-moeders-3

En dan is er, zoals ook in de andere boeken van James Oswald, de beschrijving van het werk op het politiebureau. Hiermee onderscheidt Oswald zich van vele andere thrillerschrijvers: deze boeken zijn voor de lezer vrij realistisch. Dode sporen, veel papierwerk, veel geruzie en corruptie. Keuzes als in één pooier zijn gang laten gaan, omdat een volgende misschien nóg erger is. Beperkingen door budgetten en de manier waarop de diverse disciplines met elkaar omgaan is erg goed beschreven.

galgenlied-james-oswald-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Het is niet: “een moord, veel aanwijzingen, een oplossing”, maar ook administratie, blunders en onderlinge verhoudingen die dit verhaal zo realistisch maken. Los daarvan is het natuurlijk weer erg spannend hoe het boek zich ontwikkelt. Het stuk waarin het lijkt alsof er geesten meespelen bij wat er gebeurt, vind ik zelf wat minder, maar uiteindelijk is er voor alles een ook voor mij bevredigende verklaring en is Galgenlied weer een prima deel in wat ik hoop een hele lange serie over inspecteur McLean.

Galgenlied – James Oswald
Derde deel in James Oswalds serie over inspecteur McLean
Paperback, 408 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Hieronder de links naar de andere boeken van James Oswald:


Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share