De gevleugelde kat

coverJasje (Joshua) Tak uit de Amsterdamse Govert Flinckstraat is een dromer en een dief. Voor de rest is hij doodgewoon een wat slome 12-jarige. Waarom wordt hij dan met nachtelijke telefoontjes achtervolgd door een internationale handelsonderneming, die hem tot elke prijs in dienst wil nemen? Waarom denkt dit roemruchtige handelshuis dat al sinds 1017 in uitvindingen handelt, dat uitgerekend Jasje weet hoe een grenzeloze nieuwe markt veroverd kan worden – namelijk, het verleden?

Recensie
De gevleugelde kat is de debuutroman van Isabel Hoving, een boek geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Het is letterlijk en figuurlijk een stevig boek van ruim 500 pagina’s. Het boek is geschreven in 2002, op de foto staat de huidige druk uit 2015.

IMG_3964
Hoofdpersoon van De gevleugelde kat is Jasje Tak, en hij krijgt voortdurend midden in de nacht telefoontjes …

De eerste zin van De gevleugelde kat maakt al nieuwsgierig ‘Later dacht Jasje wel eens dat het allemaal zo was gelopen omdat hij van handige dingetjes hield.’ Wie (of wat) is Jasje? Wat is er dan gebeurd? En hoezo handige dingetjes, wat stel ik me daarbij voor?

Al snel daarna wordt het verhaal geheimzinnig, de telefoon gaat middenin de nacht en niemand hoort dat, alleen Jasje, zijn ouders slapen gewoon door … Hmmm, dat klinkt als een verhaal waarin sprake is van enige magie en andere mysterieuze zaken. Een internationale handelsonderneming wil Jasje in dienst nemen als tijdreiziger. En ja, er wordt dus gereisd door de tijd, daar hou ik van, en ook door dromen en werelden naast de onze. Lastig om kort uit te leggen, je moet het boek zelf lezen.

IMG_3966
Isabel Hoving zelf noemt De gevleugelde kat geen fantasy, waar ik wel enigszins toe geneigd zou zijn. De wereld waarin Jasje zich bevindt en zijn avonturen beleeft is best bizar. Maar zoals de auteur zegt ‘de echo’s van de gewone wereld zijn belangrijker dan de schepping van een eigen wereld’. Naar aanleiding van De gevleugelde kat heeft Hoving dit interview gegeven.

IMG_3963
Eerlijk gezegd vind ik De gevleugelde kat wel een pittig verhaal, zeker omdat het een jeugdboek is. Veel verschillende personen, soms lastige namen, vreemde plaatsen, andere tijden, dromen , verwijzingen naar de volwassen literatuur en de geschiedenis …

Gelukkig staat er voorin een duidelijke plattegrond en achterin een lijst met de (belangrijke) personen. En al wekte het begin mijn interesse, het duurde even voor ik echt gevangen was door het verhaal. Je moet als lezer je gedachten er goed bij houden. Ik geloof niet dat het mijn dochter van 13 al kan bekoren, maar hou ik zelf wel erg van het genre. De gevleugelde kat is goed geschreven en leest prettig. Maar het is ook een boek dat je eigenlijk twee keer zou moeten lezen, om er ook alles uit te kunnen halen wat er in zit.

IMG_3969
Hier vind je een leesfragment van De gevleugelde kat.

De gevleugelde kat – Isabel Hoving
Jeugdboek, paperback, 512 pagina’s, Querido kinderboek
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …