Neem eens een lekker modderbad… [blog]

P1040530Kinderen zijn dol op modder en hoewel je als ouder misschien niet altijd even blij bent met deze voorliefde, is het wel superleuk om gewoon eens een keertje met ze mee te doen. Afgelopen zomer waren mijn dochter en ik op vakantie in Limburg en natuurlijk zochten wij leuke uitjes op om de omgeving daar eens te ontdekken. Zo kwamen we uit bij een bijzonder dagje natuur, waar je ook wel een tikkeltje avontuurlijk voor ingesteld moet zijn: het Blotevoetenpark in Brunssum.

Toen ik aan mijn dochter de vraag stelde of ze lekker in de modder wilde lopen op blote voeten, was direct haar nieuwsgierigheid gewekt. Dat wilde ze wel, dus de volgende ochtend vertrokken we richting Brunssum om deze unieke ervaring te gaan beleven.

met blote voeten in de modder blotevoetenparkHet voelt een beetje gek om in het bos te gaan lopen en je schoenen aan het begin van de wandeling achter te laten, maar daar krijg je dan wel iets bijzonders voor terug. Vol enthousiasme plaatsen we onze schoenen en tas met handdoek in een kluisje en liepen we het bos in.

Het eerste stuk liep over een bospad dat lekker fris aan voelde. Vervolgens kregen we paadjes van dennenappels, kleikorrels en kiezelsteentjes. Hoewel we toch enigszins het idee hadden dat dit misschien niet allemaal even comfortabel was, viel het reuze mee. Alleen mijn dochter begon zich af te vragen waar die modder nu bleef. Dat hadden we namelijk op de website gelezen.

Gelukkig kwamen we al snel bij een lekkere modderpoel aan en sprong mijn dochter er nog net niet in. Het grappige is dat je kinderen er in ziet stappen alsof ze niet anders doen, terwijl ouders aarzelend staan toe te kijken. De meeste volwassenen volgen het goede voorbeeld overigens wel, al heb je er natuurlijk altijd een paar die nog even willen genieten van in ieder geval droge voeten…

P1040551

Om de lol voor kinderen helemaal compleet te maken lag er naast dit modderbad ook een berg geel zand zodat je nog even daar lekker door kon banjeren. Hilariteit bij de kinderen die niet altijd direct doorhadden dat je dan lekker lompe, zware voeten krijgt van al het zand dat blijft plakken aan je modderpootjes!

P1040595De weg verder leidde verder over allerlei soorten paadjes en al snel bleek dat het niet de enige modderpoel was. Tot grootte blijdschap van mijn dame die het heerlijk vond om door de blupsie te banjeren. Maar de leukste uitdaging was toch wel de hindernisbaan vijver. Een best wel pittig stukje dwars door de vijver. Eh, nou ja… net boven de vijver. Via touwen, paaltjes en vlonders moest je naar de overkant zien te komen. Als “steuntje” soms alleen een stukje touw.

Dit is overigens niet geschikt voor de jongsten onder ons en een zwemdiploma is geen overbodige luxe aangezien de vijver wel een meter diep is. Mijn dochter hing, klom en balanceerde super en kwam droog aan de overkant. Terwijl ik mij af en toe afvroeg hoe zij ooit die stappen had kunnen maken, omdat ik de stap al enorm groot vond. Zo zie je maar, lenigheid neemt af met de jaren…

P1040601Op blote voeten lopen is gezond voor lichaam en geest, maar hoewel ik dat best wil geloven, heb ik niet ervaren dat deze ervaring mij iets meer heeft gebracht dan een hoop gezelligheid en lol! We hebben af en toe dubbel gelegen van het lachen omdat het af en toe zo ontzettend glibberig was dat er iemand bijna weer onderuit gleed. Ook het gekriebel aan je voeten van kleine takjes of andere “vreemde” ondergrond zorgde voor de nodige lol.

Na afloop waren onze – daarvoor schone voeten – behoorlijk vies geworden. Gelukkig was er bij het eindpunt voldoende water en borstels om je voeten en benen weer lekker te wassen!

Misschien is het voor jou als ouder niet direct het eerste uitje waar je warm voor loopt, het is echt de moeite waard om eens naar een blotevoetenpad te gaan met je kinderen. Het feit dat ze (buiten de eigen tuin) op blote voeten mogen (ehh, moeten) lopen zal al voor veel enthousiasme zorgen.

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Een (modderig) Peppa-feest [verslag]

Sinds ik haar verteld had wat er op 23 juni op de agenda stond, vroeg …

Share
Share