Home / Zwangerschap / Informatie / De NUB-theorie: het geslacht van je baby bepalen aan de hand van een echo?

De NUB-theorie: het geslacht van je baby bepalen aan de hand van een echo?

Screenshot 2014-03-21 at 09.56.01Veel mensen denken dat NUB een afkorting is, maar Nub is gewoon het Engelse woord voor “knobbel”. En de bijbehorende theorie waarmee het geslacht van je ongeboren kindje afgeleid kan worden door een echo, heeft alles te maken met een “knobbel”.

De aanleg van de geslachtsorganen van je kindje loopt in de eerste weken van de ontwikkeling in de baarmoeder gelijk op, er is nog geen verschil te zien tussen jongetjes en meisjes. Waar later bij meisjes een clitoris gevormd wordt en bij jongens een penis, is eerst alleen een bobbeltje (nub).

Volgens de NUB-theorie kun je bij de 12-weken echo gebruik maken van de “stand” van dat uitsteekseltje om al vroeg te kunnen zien of je zwanger bent van een meisje of van een jongen. Wanneer tijdens de echo de baby plat op zijn of haar ruggetje ligt en zo van de zijkant wordt bekeken, moet de stand van de ‘nub’ ten opzichte van de ruggengraat bepaald worden.Screenshot 2014-03-21 at 09.54.57

Wanneer de ‘nub’ min of meer horizontaal ligt, evenwijdig aan de ruggengraat dus, is de kans het grootst dat je zwanger bent van een meisje.

Screenshot 2014-03-21 at 09.55.10Steekt de ‘nub’ schuin omhoog (een hoek van meer dan 30 graden ten opzichte van de ruggengraat), dan is de kans het grootst op een jongetje. Volgens de theorie dus. Of -zoals mijn gynaecoloog zei bij de echo van de oudste- “garantie tot aan de deur“.

Toch lijkt deze theorie wel in veel gevallen te kloppen, bij een goed uitgevoerde echo vanaf 13 weken zwangerschap schijnt de betrouwbaarheid 95% te zijn.

About Karina Ahles - Frijters

Mijn naam is Karina, getrouwd met Dick en uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 14 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 11 jaar.

Check Also

De meest gestelde vraag tijdens je zwangerschap [persoonlijke blog]

De meest gestelde vraag tijdens mijn zwangerschap is waarschijnlijk sowieso de vraag die me het …

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten