De lessen van mevrouw Lohmark

Onderwijzen kun je op verschillende manieren doen. Inge Lohmark  is al 30 jaar onderwijzeres in het vak biologie en is er van overtuigd dat haar manier van les geven de beste is. Maar is die manier nog wel van deze tijd? In De lessen van mevrouw Lohmark lees je de gedachten van deze lerares. Ze neemt het leven waar vanuit haar vakgebied, alles en iedereen wordt langs de meetlat van de biologie gelegd. Als Inge gevoelens begint te ontwikkelen voor een leerlinge uit de derde klas die de gebruikelijke haat-liefdeverhouding voor de jeugd overstijgen, raakt haar “biologische” wereldbeeld aan het wankelen.

Recensie
Na het lezen van de korte samenvatting op de achterkant van dit boek ben ik erg benieuwd naar het verhaal. Van de Duitse schrijfster Judith Schalansky heb ik nog niet eerder gehoord. In Duitsland heeft het boek De lessen van mevrouw Lohmark niets dan lof geoogst. De vertaalrechten zijn inmiddels verkocht aan 10 landen. Dat klinkt veelbelovend. Na het lezen van de eerste pagina’s wordt me al snel duidelijk dat de lerares Inge Lohmark er een wel heel ouderwetse manier van lesgeven op nahoudt. Ze regeert haar klas met ijzeren hand. Haar leerlingen vindt ze eigenlijk maar vervelend, de zwakke leerlingen zijn parasieten op het gezonde klassenlichaam en de goede leerlingen vindt ze ook maar irritant. Het verhaal draait vooral om de biologie lessen die worden gegeven, daar wordt behoorlijk diep op ingegaan. Her en der zijn pentekeningen in het verhaal verwerkt die aansluiten op de biologielessen die worden gegeven. Daarnaast lees je over haar man, een struisvogelfokker, die meer oog heeft voor zijn struisvogels dan voor haar. Claudia haar enige dochter is geëmigreerd naar Amerika en ze heeft nauwelijks contact met haar. Inge Lohmark houdt krampachtig vast aan de natuurwetten om zo structuur aan haar eigen leven te geven. Ze weet dan ook niet wat ze met de gevoelens aan moet, die ze op een gegeven moment krijgt voor een leerling uit haar klas.

Zeker in het begin van deze roman heb ik moeite om me te concentreren. Mijn gedachten dwalen snel af, het verhaal weet me niet echt te pakken. Er wordt vrij diep op de biologie ingegaan en daardoor heb ik meer het idee dat ik een schoolboek aan het lezen ben dan een roman. Ook heb ik een beetje moeite met de veelal negatieve gedachten van Inge. Ik mis een bepaalde “drive” om door te willen lezen. Ongeveer halverwege het boek wordt het verhaal wel boeiender. En ik verwacht dan ook een spectaculair einde, maar dat valt een beetje tegen. Het verhaal is wel knap geschreven, maar niet in een stijl die mij aanspreekt.

Voor mij is dit boek een beetje een tegenvaller; ik had er echt meer van verwacht. Naar mijn idee is dit boek niet voor een hele grote doelgroep geschikt. Ben je erg geïnteresseerd in biologie, ben je een leraar of houd je van deze schrijfstijl? Dan lees je dit boek vast met meer plezier dan ik er aan heb gehad.

De lessen van mevrouw Lohmark – Judith Schalansky
Roman, hardcover, 152 pagina’s, Signatuur
Bestel dit boek hier>>

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share