De Tarte Tatin een Franse klassieker uit de Val de Loire. De lekkerste Tarte Tatin is uiteraard in Frankrijk zelf te vinden en is een reisje langs de Loire zeker waard!
Voor de gene die niet kunnen wachten tot de vakantie het recept om deze zomerse taart zelf te maken.
Het recept (voor 6 personen)
Bereidingstijd: 15 minuten en 25 minuten in de oven
Voor het Deeg:
-250 gram bloem
– 20 gram suiker
– 130 g boter in stukjes
– snufje zout
– ¼ glas water
Bovenstaande ingrediënten kneed je samen tot een deegbal. Vervolgens laat je het deed even in de koelkast rusten. Geen zin in vieze vingers? Vervang bovenstaande ingrediënten voor plakjes roomboterbladerdeeg (ongeveer 5 stuks).
Voor de vulling:
– 6 stevige appels bijv. Jonagold
– 70 gram suiker
– 35 gram boter
– snufje kaneel
Karameliseer de suiker op matig vuur in een steelpan tot de suiker lichtbruin is. Voeg de boter en kaneel toe en roer het geheel even door. Giet dit mengsel in een ingevette taartvorm en leg er de plakken appel op. Rol het deeg uit (of plak de vellen roomboterbladerdeeg aan elkaar) en drapeer het over de appels. Prik een aantal gaatjes in het deeg en bak de Tarte Tatin 25 minuten op 180 à 200°C.
Tip: serveer de Tarte Tatin met crème fraîche of vanille ijs! En voor Tarte Tatin met een exotische twist, vervang de appels door plakjes verse ananas.