Punks

Punks heet eigenlijk Jonkheer Antonius Dominicus Hendricus Diederik van Pönckelaer tot Panhuysen. Maar Punks is korter, dus zo noemt iedereen hem. Punks leest graag stripboeken, maar het allerliefst zit hij in zijn opa’s werkplaats. Daar gebeurt tenminste nog eens wat. Zijn opa is uitvinder en zijn nieuwste machine is de Krimper. Een briljant apparaat. Punks en zijn buurmeisje Luna proberen het uit. En het werkt echt! Het wordt gevaarlijker wanneer er een bende criminelen achter de Krimper aan zit…

Recensie
Punks is een erg leuk jeugdboek. Een wat anders dan anders boek over twee kinderen die tegen wil en dank in een razendsnel en heel spannend avontuur verzeild raken.

De opa van Punks is lid van een groepje geniale geleerden, die over de hele wereld verspreid wonen. Zij noemen zich de Vets, afgeleid van Veteranen. Opa heeft een Krimper uitgevonden, maar een criminele bende wil deze graag in handen krijgen. Het blijkt dat ze de moeder van Punks, de beroemde pianiste Ida Aria, ook al ontvoerd hebben. Hoe kan het echter dat iemand van de Krimper afweet? Ergens moet een lek zijn. Opa wordt ontvoerd en Punks en Luna proberen hem te bevrijden en ondertussen te ontdekken waar het lek zit. De muis van Punks en Luna voert hen heel Europa door, via Spanje en Italië naar Schotland.

Het boek zit vol subtiele woordgrappen, die met name in de namen van de hoofdpersonen en figuranten zitten. Zo wordt de opa van Punks ook wel ‘Oald Pönck’, of kortweg Opé, genoemd door iedereen.

Het verhaal in Punks  is behoorlijk complex, met veel verschillende personen waarvan op voorhand niet altijd duidelijk is of ze goed of slecht zijn. Niet iedereen is wie hij op het eerste gezicht lijkt te zijn. De eigenaar van het plaatselijke Chinese restaurant heeft bijvoorbeeld een belangrijke functie binnen de Vets. En de huishoudster van de familie van Pönckelaer tot Panhuysen, Nanette, blijkt in haar vorige leven stuntvrouw geweest te zijn.

Ik las op internet dat het boek vooral bedoeld is om jongens meer aan het lezen te krijgen. Dit heeft natuurlijk te maken met het hoge gehalte aan avontuur en vreemde gebeurtenissen. Volgens mij is het voor meisjes echter een minstens even leuk boek. Mijn oudste dochter heeft Punks met veel plezier gelezen. Ze vindt het ook een erg interessant verhaal, met al die spannende uitvindingen van de geleerden. Van ons mag er best nog een deel komen.

Punks – Claus Brockhaus
jeugdboek, paperback, 240 pagina´s, The House of Books
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …