Ballade van de dood

kinderboek over onderwerp overlijdenDe Dood is een onderwerp wat voor jonge kinderen moeilijk te begrijpen is. De dood is ook heel moeilijk uit te leggen aan kinderen, maar blijft wel een onderdeel in het leven. Zo zullen er huisdieren overlijden, opa’s en oma’s, maar bij sommige kinderen komt het soms zelfs heel dichtbij als het om de ouders of zelfs broertjes en zusjes gaat. Verdriet kan je niet wegnemen van deze kinderen, maar je kan ze wel rust geven door de dood uit te leggen.

Het verhaal
Er was eens een koning, machtig en groot,
die had slechts een vijand, en dat was de Dood.
Waarom moest de Dood toch zijn leven bederven,
waarom was hij zo bang, zo bang om te sterven?

Ballade van de Dood is een boek waarmee je kinderen door middel van een speels verhaal uit kan leggen wat er zou gebeuren als de dood niet bestond en dat je er niet bang voor hoeft te zijn. De koning gaat samen met zijn geleerden de dood vangen om te voorkomen dat andere mensen doodgaan. Het werkt, maar er zitten grote nadelen aan het feit dat niemand meer doodgaat. Uiteindelijk is de koning dan ook niet meer bang voor de dood, zelfs banger voor het eeuwige leven!

Recensie:
Het was even schrikken toen ik de titel las. Ook voor volwassenen is dit een moeilijk onderwerp en het liefst zouden we onze kinderen hiertegen willen beschermen. Maar dit kan natuurlijk niet. Kinderen moeten leren met de dood om te kunnen gaan. Dit boek kan daarbij zeker helpen. Het verhaal is rijmend en speels geschreven. De dood wordt niet als iets engs omschreven, maar iets wat bij het leven hoort. De plaatjes zijn grappig getekend. De ‘personen’ in het boek zijn geïllustreerd als dieren.

Dit boek is een absolute een aanrader voor het onderwijs. Het is te gebruiken voor als een kind in de klas ermee te maken heeft, maar ook om het onderwerp dood aan te snijden tijdens een levensbeschouwende les. Het mooie aan dit kinderboek vind ik dat het aansluit bij alle geloofsovertuigingen. Het boek wijdt zich niet uit over wat er met je gebeurt nadat je overlijdt.

Ballade van de dood – Koos Meinderts, Harrie Jekkers en Piet Grobler
Prentenboek, 4+, hardcover, 32 pagina’s, Lemniscaat
In de prijzen gevallen met een Zilveren Griffel 2009 en Vlag en Wimpel Penseeljury 2009
Bestel dit boek via Bol.com>>

Lees ook:
Baby afscheidwiegjes
Welterusten kleine dromer
Brrrrr: de kindereter

About Nora

Jonge moeder van een Jesse (2009). Parttime leerkracht. Gescheiden (2011) na huwelijk van 3 jaar. Hou van lezen, koken en mijn grote verslaving: social media.

Check Also

Baby Op Schoot Kriebeltjes

De omslag van dit kleine prentenboekje vind ik veelbelovend. Een vrolijk gekleurde illustratie en de …