Veilig vervoer van kinderen met kinderzitjes

Met zoveel verschillende types van kinderzitjes beschikbaar kan de keuze wel eens lastig zijn. In de periode dat kinderen wettelijk gezien van een kinderstoeltje in de auto gebruik moeten maken, groeien ze snel. Totdat kinderen de lengte van 1,35m hebben bereikt, moeten zij zowel voorin als achterin in een kinderzitje worden vervoerd. Voor de groeifasen van het kind zijn er dan ook verschillende soorten zitjes optimaal geschikt. Bij de keuze zijn tevens het gewicht en de leeftijd van het kind van belang. Gebruik het correcte zitje dat bij de grootte en gewicht van je kind past.

Tegen de rijrichting in

Baby’s worden totdat ze 15 maanden oud zijn, vervoerd in een tegen de rijrichting geplaatst babyzitje, waarin ze met bijbehorende riemen worden vastgemaakt. De beste positie voor een babyzitje is achterin in het midden. Velen geven de voorkeur aan vervoer van de baby op de passagierszetel. In dat geval moet de airbag onklaar worden gemaakt. Ontdoe het kind van zijn jas of volumineuze kleding alvorens je het in zijn stoeltje vastmaakt.

Wanneer de baby een peuter wordt, (9 maanden tot 4 jaar) kan deze met de rijrichting mee of tegen de rijrichting in worden vervoerd. De bijbehorende zitjes zijn voorzien van verstelbare rugsteun zodat de kleine kan liggen of zitten. De zitjes die geschikt zijn voor plaatsing met de rijrichting mee zijn vaak voorzien van een 5-puntsriem, een tuigje dat het kind goed op zijn plaats houdt.

Afbeelding kinderzitje genomen van auto-onderdelen24.nl

Aanpasbaar

Vanaf 4 jaar kan een kind goed zelf rechtop zitten. In korte tijd groeien kinderen nu en neemt hun gewicht toe. De kinderzitjes voor deze groep passagiers is dan ook in hoge mate aanpasbaar in lengte en breedte. Soms passen de kinderen nog wel in de kinderzitjes die voor hun gewicht en leeftijd bedoeld zijn, maar wordt de riem van het zitje krap. In dat geval kan het kind de reguliere veiligheidsgordel dragen. Check wel of deze niet te ruim zit.

Zitverhoger

Grotere kinderen (<22 kg en <1,25m) kunnen gebruik maken van de zogenaamde booster seats, oftewel zitverhogers. Daarbij is er keuze tussen zitverhogers met of zonder rugsteun. De exemplaren met rugleuning worden als veiliger bestempeld. Met deze zittingen kunnen kinderen gewoon de reguliere autogordels gebruiken.

Waar je verder op moet letten

Er zijn verschillende opties voor de bevestiging van kinderzitjes in de auto. Isofix is een systeemstandaard die je steeds vaker ziet. Dit voorziet in bevestigingspunten in de auto zelf, waaraan het kinderstoeltje veilig kan worden vastgeklikt. Dit systeem is voor alle maten kinderzitjes verkrijgbaar. In het afgelopen decennium is de EU-richtlijn voor kinderzitjes aangescherpt. Vanaf 2014 moeten alle nieuw verkochte auto’s met Isofix zijn uitgerust. Laat je bij aanschaf van een kinderstoeltje goed informeren en de bevestiging in de auto demonstreren. Rij veilig!

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gezinsauto?

Is er een kleintje op komst? Dan is het slim om eens kritisch naar je …