Binnenkant van je huis op orde? Vergeet de buitenkant niet!

Misschien heb je het wel vaker gehoord: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Niks fijner dat een stulpje dat spic en span is. Maar hoe zit het met je buitenkant van je huis? Vaak vergeten we dat deze ook aandacht nodig heeft. Door de buitenzijde periodiek te onderhouden, hou je allerlei narigheid buiten de deur. Van de schoorsteen vegen tot het vrijmaken van de dakgoten: dit zijn drie klusjes die je niet mag vergeten.

1. Neem de dakgoot onder handen
Wanneer ben je voor het laatst het dak opgegaan? We snappen het: leuk is anders. Toch is de dakgoot schoonmaken een broodnodig klusje dat je eigenlijk één keer per jaar wel moet klaren – bij voorkeur aan het einde van het najaar of in de lente.

Het zit zo: het hele jaar door verzamelt er zich allerlei vuil in je dakgoten, zoals oude bladeren, mos, modder en andere ingedroogde resten. Als je deze niet op tijd verwijdert, kun je last krijgen van vochtproblemen of lekkages in huis. Zet daarom eens per jaar wat tijd opzij om de dakgoten te reinigen. Of huur hier een vakman voor in. Je kunt ook een abonnement op een dakgootservice afsluiten, zodat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt.

2. Veeg de schoorsteen
Klusjes uitstellen: we zijn er dol op. Vooral als het om het vegen van de schoorsteen gaat. Niemand doet dat immers voor z’n lol. Maar een open haard in huis vergt nou eenmaal extra zorg. Door jaarlijks de schoorsteen te (laten) vegen voorkom je bovendien rook of, erger, brand in huis.


Schoorsteenbranden komen vaker voor dan je denkt: elke dag vinden er wel 13 woningbranden plaats in Nederland. Maar door schoon en slim te stoken, zorg je dat dit jou niet overkomt. Natuurlijk kun je ook voor deze klus een vakman inschakelen of kiezen voor een abonnement op een periodieke schoorsteenservice. Een vakman reinigt en inspecteert de schoorsteen binnen een mum van tijd. En dat scheelt jou ook weer kopzorgen.

3. Blijf ventileren
In de winter doen we niks liever dan de ramen dicht houden zodat we er warmpjes bij zitten. Maar ventileren is een must, vóóral in tijden van corona. Als we uitademen of praten komen er namelijk kleine druppeltjes vrij in de lucht die het virus kunnen bevatten. Maar door goed te ventileren verklein je de eventuele kans op verspreiding van het virus. Als je visite hebt is ventileren daarom extra belangrijk.

Af en toe een raam openzetten is niet genoeg: zet ook je mechanische ventilatiesysteem open, zodat de lucht 24 uur per dag ververst wordt. Hiermee voorkom je schimmel en vocht in huis. En onderhoud je ventilatieroosters: verwijder eens per jaar stof en eventuele verstoppingen. Als je ventilatiesysteem type D hebt, ververs dan ook halfjaarlijks de filters en laat je installatie jaarlijks controleren en reinigen.

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Praktische tips voor een low maintenance huishouden

Ben je op zoek naar praktische tips voor een low maintenance huishouden? Als je altijd …