Levende sierlijkheid: een gids om het beste uit jezelf te halen en een geweldige moeder te zijn [interview met Dina-Perla]

Begin dit jaar verscheen de autobiografie Exodus uit de vuurtoren, met als hoofdtitel Schaduw achter en gezicht naar de zon. Nu alweer een volgend boek. Vertel.
Klopt. Het tweede boek heet Levende sierlijkheid, van sierlijk leven; een gids voor iedereen die aan zichzelf wil werken. De methode is in zo’n 30.000 woorden neergezet. Als iemand de gids leest, gaat hij of zij gelijk met zichzelf aan de slag, door naar binnen te gaan. Levende sierlijkheid behandelt de basisprincipes voor persoonlijke groei, empowerment en spiritualiteit en zorgt ervoor dat iemand het beste uit zichzelf kan halen, zonder overbelast te raken. Zo kan iemand door middel van de gids een geweldige moeder zijn.

Een vrouw die de voor haar geschikte dagportie krijgt van naar binnen keren, ervaart bijvoorbeeld hoe het is om gestrengdheid en welwillendheid in zichzelf met elkaar te laten rijmen, of wat de middenweg voor haar leven en gezin kan betekenen, bijvoorbeeld door geduld hebben, of wanneer ze wel en niet moet ondersteunen of ingrijpen, zonder dat zij het terrein en dus de menselijke begrenzing van haar kinderen overschrijdt. Zij leert in het hier en nu leven, wat de vier vormen van liefde, communicatie en natuur precies inhouden. Zij leert hoe dat is vanuit de praktijk, met haar eigen wensen en de wensen van anderen binnen het gezin om te gaan en wanneer aan de realiteit aan te passen en wanneer niet. In het kort leert zij op opbouwende wijze vast te houden aan haar doelstellingen, in het boek wordt dat de Levenswegformulering genoemd en hoe het gezin daar baat bij heeft.

De methode wordt ook wel de epistempiriologie genoemd. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet, klopt dat?
Zie hier het nerdengehalte van mijn vader, haha! Het valt mee. De denominatie epistempiriologie bestaat uit twee gebieden, namelijk epistemologie – van het Griekse woord episteme – kennis en empiriologie – van het Griekse woord empiria. Beide zijn samengevlochten. Het gaat uit van pure empirisme of empiriologie, dus dat alleen kennis alomvattend is. De epistemologie staat voor het tegenovergestelde.

De epistempiriologie is een filosofisch systeem dat een empirische waarneming van een object beoordeelt en tegelijkertijd de epistemologische of intellectuele bevatting ervan. Het is geen wetenschap, want het bevat een extra dimensie, namelijk één boven het verstand. Theorie en praktijk zijn binnen de epistempiriologie onscheidbaar. Er is geen voorkennis nodig om met de epistempiriologie te beginnen, omdat het over jezelf gaat. Dit zowel in je privé leven als in je zakenleven. Je leert je innerlijke wereld kennen en je lot in eigen handen te nemen. Ik voeg er graag aan toe dat de epistempiriologie geen monologie op de waarheid is. Het is niet dogmatisch, maar prikkelt de filosofische mens. Verrijkt het jou, geweldig. Zo niet, dan zijn er nog vele alternatieve werken op het gebied van persoonlijke groei, empowerment en spiritualiteit waar je in kunt duiken.

Dat kunnen we inderdaad volgen. Waar komt de inspiratie vandaan?
Dit boek is zo ongelooflijk gaaf om de wereld in te brengen, omdat het voorkomt uit een helingsreis tussen mij en mijn vader die jarenlang als kabbalist een leerschool via het internet runde. Na zijn zeventigste is hij wat meer naar de achtergrond getreden om vooral te studeren. Het infrastructuur en het platform zijn inmiddels verleden tijd, maar de lessen in audio, video en tekst deelt hij nog wel met de trouwe studenten via een Google Drive. Dit in verschillende talen.

Ik wilde dit boek maken, omdat de leerstof vrij complex en specialistisch is voor mensen die er verder vanaf staan, zeker op de wijze zoals mijn vader doceert. Ik wilde het toegankelijk maken voor iedereen, zodat de mooiste universele principes wijder verspreid zouden raken. Het was geweldig om dit tot stand te brengen. De epistempiriologie is dan ook behoorlijk beïnvloed door de Kabbala en diverse filosofieën. Ik ken zelf het psychologisch-spiritueel systeem van A course in miracles – Een cursus der wonderen uitstekend, doordat ik mij er jaren in verdiept heb. Zie hier het verschil tussen mij en mijn vader. Mijn vader is er absoluut niet over te spreken. Ik daarentegen wel. Daarbij zie ik de overeenkomsten tussen Levende sierlijkheid, de Kabbala en A course in miracles. In de huidige tijden vind ik dat we dan ook moeten verbinden. Ik kan ook de link leggen naar de chakra’s.

Uiteindelijk gaat het erom dat woorden en begrippen maar menselijke constructen zijn en dat de ideeën je verder helpen om bijvoorbeeld een betere vriendin, partner, collega of moeder te zijn en niet om slechts met de woorden en begrippen bezig te zijn zonder te handelen.

Wat kunnen we nog meer van je verwachten?
Het eerste boek, namelijk Exodus uit de vuurtoren was behoorlijk zwaar. Nu gaan we naar het licht. Alles wat ik oppak, pak ik op een zeer bewuste wijze op. Ik kan er bovendien ook niks aan doen dat de geschiedenis is wat het is en dat ik zo’n leven heb gehad. Ik kan er wel wat mee doen voor de wereld. Dat heb ik met succes gedaan. Als mensen het niet volgen, begrijpen of niet eens zijn met mijn stijl, jammer dan. De tijd van uitleggen, is voorbij. Mensen gaan het dan wel ervaren als zij het al nu niet doen.

Levende sierlijkheid is licht. Het derde boek is nog lichter, alhoewel er ook wat zware stukken in voorkomen. Het volgende boek zal gaan over mijn reis in vergeving. Ik weet dat mensen weer verrast zullen zijn en ik gok zomaar dat het het beste werk tot nu toe wordt. Nou moet ik nog beginnen met het schrijfproces, maar alles ligt klaar. De cirkel is bovendien in het echte leven helemaal rond.

Ondertussen heb ik mijn praktijk voor persoonlijke groei, empowerment en spiritualiteit geopend. De website en dergelijke moet ik nog gaan aanpassen. Mensen kunnen 1:1 coaching met mij doen. Ik wil niet te veel spreken over heling en mijzelf als iemand met mystieke krachten neerzetten. Ik wil daar niet over spreken. Wat ik wel wil zeggen, is dat ik mijn levenservaring en alle kennis van de zelfstudie van de afgelopen jaren inzet en dat is behoorlijk veel. Als ik dan met iemand bezig ben en ik heb mijzelf opengesteld, dan weet ik soms zaken heel zeker die ik dan kan doorgeven. Dat komt niet vanuit een ego of vanuit een vergankelijk iets. Juist daarom houd ik het klein en benadruk ik dat er niets speciaals aan in. Mijn aanpak is no-nonsense en warm. Waar mensen 1:1 coaching voor kunnen doen, is zo divers als maar kan. Ouderschap kan zomaar een thema zijn. Ik heb zin in deze nieuwe fase.

Meer informatie via: DinaPerlaCoaching.com

Voor het vorige interview met Dina-Perla, onder andere over Exodus uit de vuurtoren zie:

Exodus uit de vuurtoren: spraakmakende memoires [interview met Dina-Perla]

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van ruim 16 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Exodus uit de vuurtoren: spraakmakende memoires [interview met Dina-Perla]

Nou, Dina-Perla, daar zitten we dan. Sinds ik je ken, weet ik dat je boeken …