Home / Lifestyle / Regels voor het gebruik van smartphones [en… wie heeft de Wiko Jerry smartphone gewonnen?]

Regels voor het gebruik van smartphones [en… wie heeft de Wiko Jerry smartphone gewonnen?]

Zoals te verwachten was zijn er enorm veel mails binnengekomen van mensen die hun smartphone-regels wilden delen met de lezers van TrotseMoeders.nl. Je kon er dan ook een gloednieuwe smartphone mee winnen: de Wiko Jerry!

Veel Trotse Moeders / Trotse Vaders gaven aan de schermtijd te beperken. Meestal tot een half uur per (school)dag en in het weekend vaak een uur. Een aantal ouders gaven eerlijk aan er moeite mee te hebben dit te handhaven… Verder werd er vaak aangegeven dat ouders altijd mee moeten kunnen kijken met hun kind, om te kunnen zien of er geen ‘verkeerde’ dingen gebeuren.

 • Sebastiaan: Hier is de aanschaf van een smartphone voor de oudste de laatste tijd hét onderwerp van gesprek. Op zich heb ik er geen probleem mee want ik zie echt wel de enorme aantrekkingskracht en het plezier dat je kunt hebben van zo’n ding. Waar ik wel een probleem mee heb is dat ik jongeren en volwassenen om me heen zie die verkleefd lijken te zijn met dat apparaat. Ze kunnen niet meer zonder, voelen zich dan verloren ofzo.
 • Chris: onze regels zijn: tijdens het eten geen gsm aan tafel. gsm en tv kijken niet tegelijk .. 1 of het ander aan. Verder ..zover mogelijk .. gsm gebruik met mate.

Er zijn twee regels die het meest terugkomen:

 1. Geen smartphone mee naar bed
 2. Geen smartphone tijdens het eten

Deze heb ik dus niet apart vermeld in dit artikel. Enkele van de andere inzendingen wel en 1 daarvan wint een Wiko Jerry smartphone!

 • Willemien: De regels voor het smartphone gebruik bij ons gezin zijn een half uur per dag maar….eerlijk gezegd is het vaak veel langer omdat ik het soms wel makkelijk vind en er dan geen ruzies zijn te beslechten. Ik schaam mij er best voor maar soms ben ik te gemakzuchtig en vooral in de vakantie.
 • Aan tafel tijdens het eten geen telefoon; 1 uur voor bedtijd ook geen telefoon; Als we bij oma zijn dan zo min mogelijk want zij vindt het storend (en is ook niet echt sociaal); Bij het afrekenen (aan de kassa) ook geen telefoon (zo onbeleefd

Een aantal ouders laat hun kind(eren) de smartphone voor het avondeten inleveren. De andere ochtend mogen ze deze dan weer pakken (dat doe ik zelf ook, de telefoons gaan dan beneden in de oplader). Veel ouders laten hun kinderen alleen via Wifi (thuis) internet gebruiken. Daar komt soms verandering in wanneer kinderen naar de middelbare school gaan. Ook wordt er meestal geen betaalaccount aan gekoppeld.

 • Nina: Door de week hebben we als regel dat de kinderen een half uur “schermpjestijd” hebben. In het weekend en in de vakantie zijn we hier minder strikt in. Dan wordt het vaak wel twee keer per dag een uur. Eigenlijk is dit mij veel te lang, maar met een vader die veel met zijn telefoon bezig is, kan ik niet van de kinderen verlangen dat zij het niet doen… Zucht.
 • Mieke: Bij ons zijn de regels voor de smartphone heel eenvoudig: aan papa en mama geven als je naar bed gaat (anders blijven ze appen met vriendjes en slapen ze niet…), daarnaast hebben we geen betaalmethode toegevoegd op de telefoon; daardoor kunnen ze alleen gratis apps installeren 😉 En het wachtwoord moet bij papa en mama bekend zijn.

Sommige kinderen krijgen gewoon geen smartphone, of mogen alleen onder toezicht op een smartphone. Het “omslagpunt” ligt bij de inzenders ongeveer wanneer kun kind 9 / 10 jaar is. Wanneer kinderen een abonnement of prepaid card hebben, wordt het gebruik veelal beperkt of krijgen ze een vastgesteld budget.

 • Patricia: De oudste van 15 mag zijn telefoon mee naar school omdat hij moet reizen met de trein en ons moet kunnen bellen als dat nodig is. Bij thuiskomt levert hij zijn telefoon in. Als zijn broertje en zusje naar bed zijn krijgt hij nog 1 uurtje zijn telefoon. (Er word dan een kookwekker gezet) We controleren zijn telefoon af en toe wbt appen. Hij zit niet op social media. De jongste twee zijn 12 en 10 jaar oud. Ze krijgen hun (oude) telefoon niet mee naar school. We nemen hun telefoon wel mee als we lange tijd in de auto moeten zitten. Dan doen ze meestal een spelletje. De middelste gaat volgend jaar naar de middelbare school. Dan gaan voor haar dezelfde regels in als voor haar oudere broer.
 • Evert: geen smartphone op school en ook niet tijdens huiswerktijd. Verder is het innemen van de smartphone een “straf” die ze graag willen voorkomen!

Verder zijn er verschillende ouders die als regel hebben dat er geen smartphone gebruikt mag worden tijdens lopen of fietsen. Een erg goede regel, vind ik persoonlijk want hoewel het logisch lijkt, zie ik met name wat oudere kinderen vaak op hun fiets een smartphone bedienen.

 • Grete: Mijn pubers mogen hun smartphone ’s avonds niet mee naar boven nemen als ze gaan slapen. Ook bij het eten moet iedereen zijn smartphone in een mandje doen en ze komen er pas weer uit als de laatste klaar is met eten en de tafel netjes afgeruimd is. En verder krijgen ze een beperkt beltegoed van mij, de rest moeten ze zelf betalen. Tenslotte is overal wifi tegenwoordig.  En bij slechte schoolresultaten wordt er eerst gestudeerd en dan pas op de smartphone gegaan.
 • Yvonne: Geen telefoon onder het eten. Geen telefoon wanneer we een gesprek voeren. Geen telefoon wanneer je deelneemt aan het verkeer. Geen telefoon onder de les of tijdens huiswerk maken. Geen telefoon mee naar bed, er worden ouderwetse wekkers gezet.

Sommige kinderen kunnen smartphone-tegoed en/of smartphone-tijd verdienen door bijvoorbeeld klusjes doen. En de smartphone kan weer ingenomen worden wanneer er op een minder goede manier mee omgegaan wordt in bijvoorbeeld een app-groep. De meeste kinderen mogen nog niet op Sociale Media. En wanneer dat wel mag, gelden daar extra regels voor zoals geen foto’s posten en geen adres geven.

 • Maris: Ze zien mij met mijn smartphone dus ik moet het goede voorbeeld geven: geen telefoon tijdens het eten en ’s nachts geen telefoon mee naar bed. Er zijn best leuke, educatieve apps in de appstore voor peuters en kleuters, maar dat mijn kind kan chatten met vreemden wil ik graag voorkomen en ik wil ook geen kind dat ik naar buiten moet dwingen om te spelen. Maar ik kan er niet omheen want als ieder kind er een heeft dan die van mij ook maar wel met mijn regels!
 • De regels voor smartphone / online gebruik zijn hier duidelijk: geen foto’s of persoonlijke info online plaatsen, alleen bekenden toevoegen en – het belangrijkste – samen af en toe Door alle app, contacten etc. gaan om vinger aan de pols te houden.

Kortom: er wordt echt goed nagedacht door Trotse Ouders over smartphonegebruik bij kinderen. Er zit geen tip of regel bij die niet nuttig is, ik heb dus willekeurig een winnaar gekozen uit alle inzendingen en dat is geworden:

 • Christine: Smartphones alleen als telefoon gebruiken buitenshuis, thuis mogen ze ook spelletjes spelen en appen / chatten, ik kijk dan af en toe mee. Voor het eten inleveren. We zetten gewoon ouderwets de wekker! En we laten de kinderen kiezen: of televisie of smartphone / of een luisterboek of radioprogramma naar keuze in de auto of smartphone etc. Het valt me wel op dat er dan toch vaak voor smartphone gekozen wordt… En zelf probeer ik het goede voorbeeld te geven, maar dat valt niet mee. Wel een voordeel dat mijn kinderen me er op wijzen, je wordt je toch bewuster van het gebruik!

Proficiat, Christine! Met je nieuwe Wiko Jerry! Wanneer je je adresgegevens doorgeeft aan redactie@trotsemoeders.nl dat sturen we hem naar je op. Hopelijk lukt het je om je eigen regels te blijven handhaven en heb je ook iets aan de vele andere tips!

 

 

About Redactie

De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Onderzoek: wat krijgen Trotse Moeders het liefst voor Moederdag?

Aanstaande zondag, 13 mei 2018, is het weer Moederdag. Ik ben ieder jaar weer dankbaar …

Door verder te gaan (scrollen/clicken) met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie zie: href="trotsemoeders.nl/cookies">cookies

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten