Home / Actie / Digitale detox – deel 1: het begin [persoonlijk verslag]

Digitale detox – deel 1: het begin [persoonlijk verslag]

Van 10 tot 17 april gaat Nederland massaal een week offline. Onder een steeds grotere groep Nederlanders wordt de constante behoefte aan sociale bevestiging en het binnenhalen van nieuws vooral als irritant ervaren. Veel mensen geven aan dat de drang naar offline momenten toeneemt. Met deze signalen in gedachten introduceert het Nederlandse Opwaarderen.nl de “Data off, Life on week”. Tijdens deze week wordt de mobiele data op duizenden telefoons in Nederland uitgeschakeld, zodat het ‘echte leven’ weer even centraal staat. 

Maar…. ik heb mijn smartphone nodig voor mijn werk
Bovenstaand persbericht vond ik in mijn mailbox, samen met een uitnodiging om mee te doen. Dat zette me wel even aan het denken, want hoewel het idee me wel aanspreekt, dacht ik ook dat in mijn leven een smartphone met data wel erg nodig was. Want, zo schreef ik de organisatie, ik post berichten op Facebook, ik lees en beantwoord mijn mail wanneer ik niet thuis ben, ik maak foto’s voor recensies… Allemaal werkgerelateerd.

Eerlijk zijn
Toen ben ik eens een paar dagen eerlijk gaan kijken naar hoe ik mijn smartphone gebruik. ’s Morgens, wanneer ik wakker word, doe ik altijd een “rondje Sociale Media”, eerst werkgerelateerd, daarna privé. Vervolgens open ik eventuele nieuwe mails. Dan doe ik een “rondje nieuws”, langs de verschillende nieuwsapps. En ik kijk meteen wat er ’s avonds op televisie komt (om op te nemen eventueel, ik kijk zelden televisie). Dan open ik Wordfeud en leg nieuwe woorden, heb soms even contact met bijvoorbeeld mijn moeder. En daarna, moet ik eerlijk bekennen, komt er een soort zap-gedrag langs allerlei apps. Nog een keer Facebook. Een rondje Candy Crush. Nog een keer het nieuws…

De doos – de uitdaging
Nagedacht, ik moet namelijk wel kunnen werken. En toen de uitnodiging aanvaard waarop ik een doos toegestuurd kreeg met een mobiele telefoon zonder data, een ouderwets mobieltje waarmee je kunt BELLEN (want weet je, dat doe ik zelden met mijn smartphone, ik stuur meestal WhatsAppjes…). Verder een ‘wegwerp-camera’ om ouderwets foto’s mee te kunnen nemen (met maar 27 foto’s laat je het wel uit je hoofd om iedere maaltijd vast te leggen 😉 en een aantal lekkere paas-eitjes.

Oplossingen voor werk
Ik ga de uitdaging aan! Om mijn werk te kunnen blijven doen, zal ik meer gebruik maken van mijn Chromebook en tablet, maar privé ga ik helemaal aan de digitale detox! En natuurlijk houd ik jullie op de hoogte van mijn bevindingen. Meedoen? Dat kan in de week van 10-17 april, maar dat kan ook op ieder ander gewenst startpunt.

About Karina Ahles - Frijters

Mijn naam is Karina, getrouwd met Dick en uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 14 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 11 jaar.

Check Also

Sim Only abonnementen: voordelig voor het hele gezin

Ben je op zoek naar een nieuw telefoonabonnement voor jezelf of voor je kind? En …

Door verder te gaan (scrollen/clicken) met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie zie: href="trotsemoeders.nl/cookies">cookies

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten