De drie Maria’s [recensie]

cover De drie Maria's

Drie vrouwen plus één: Maria Roderich, Maria Magí en Maria Costa vormen drie generaties sterke vrouwen die in de loop van een eeuw La Principal hebben bestuurd, het voornaamste huis van het dorpje Pous. Ursula, de inmiddels stokoude huishoudster en al in dienst sinds de allereerste Maria Roderich, is getuige en vertrouwelinge van alle drie Maria’s en de werkelijke bron van informatie in de geweldige puzzel die deze historische whodunit is, en die begint in 1940.Een jonge inspecteur heropent een moordzaak uit 1936, met aan de basis een gepassioneerde liefdesgeschiedenis.

 

Recensie
Zoals ik een zekere voorliefde heb voor romans over de Tweede Wereldoorlog, heb ik ook een fascinatie voor Spaanse romans. Zeker als die op een of andere manier een link hebben met de Spaanse Burgeroorlog en het Franco-regime, een deel van de geschiedenis van Europa waar wij in Nederland betrekkelijk weinig weet van hebben. Ik vind het waardevol kennis te hebben van de recente geschiedenis, het is belangrijk om niet te vergeten en dit soort romans geven vaak een goed sfeerbeeld. Als je in Spanje bent, is het goed te weten wat zich hier nog niet zo heel lang geleden heeft afgespeeld.

De drie maria's - auteur en cover
Ik lees graag romans van Spaanse auteurs. Ik heb eindeloos genoten van boeken van Carlos Ruíz Zafón, zoals De schaduw van de wind, het eerste deel van een serie boeken die zich afspeelt in duistere steegjes in het ‘verdorven’ Barcelona in de vorige eeuw. Magisch, fascinerend, bijzonder.

De drie Maria's - schommelstoel

De sfeer, die ik voel bij de boeken van Zafón, die voel ik ook bij De drie Maria’s. Het is ook vast niet toevallig dat de boeken zich in hetzelfde gebied in en rond Barcelona afspelen. Bij De drie Maria’s heb ik vooral associaties met dit boek.

De drie Maria’s is vertaald uit het Catalaans. En geloof mij, net zoals Fries en Nederlands zie je wel dat de talen met elkaar te maken hebben, maar het zijn echt andere talen. Omdat het boek in het Catalaans is geschreven, ben ik er ook van overtuigd dat het sfeerbeeld volledig klopt!

De drie maria's - beschuldiging
De drie Maria’s is een boek dat vraagt om tijd en rust. De schrijfstijl is rustig en gemoedelijk, het verhaal ontwikkelt zich in alle kalmte en je hebt alle tijd om eens rustig uit te vogelen in welk jaar je zit en welke Maria centraal staat. Het is niet een boek dat je even snel op zaterdagmiddag uitleest. Nee, je moet er rustig voor gaan zitten en je overgeven aan het boek.

De drie maria's - tekst

Uiteindelijk heeft dat er bij mij in geresulteerd dat ik het boek bij stukjes en beetjes heb gelezen. En op zich is dat jammer, want ik was geregeld de draad van het verhaal kwijt omdat ik het boek weer even aan de kant gelegd had (omdat ik moest koken, of moest werken, of een beroep moest doen op mijn huishoudelijke kwaliteiten …) (en hoe dierbaar mijn ereader mij is, terugbladeren is wat minder geslaagd).

De drie maria's - nawoord auteur
En ook nu ben ik nog niet helemaal aan het eind. Maar ik heb voldoende gelezen om een goede indruk van het boek te hebben en van mening te zijn dat ik het een mooi geschreven boek vind met een fascinerend verhaal. Je kunt bijna niet anders dan houden van Ursula …
Is het al bijna vakantie?

Wil je overigens een ander boek lezen van een Spaanse auteur, dat zich ook in Barcelona afspeelt maar in een veel hedendaagser setting, dan raad ik je graag Dodelijke zomer aan!

De drie Maria’s – Lluís Llach
Roman, ebook, 288 pagina’s, Uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit e-boek hier >>>>
Bestel de papieren versie hier >>>>

De drie maria's - auteur

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Shuggie Bain

‘Een hartverscheurend verhaal over verslaving, verlating en identiteit.’ zo roept Time Magazine. Winnaar van de …