Home / Ouders / Minder werken na de komst van je baby

Minder werken na de komst van je baby

Nu je kleintje er is wil je het liefst de hele dag naar zijn of haar lieve snoetje kijken. Die roze wolk, daar ben je niet vanaf te slaan. En daarom heb je besloten om minder te gaan werken. Maar hoe pak je dit aan? Want je hebt dit eigenlijk nog nooit aangekaart bij je huidige werkgever. We geven je graag wat handvatten om wat met deze wens te doen.

Een gesprek aanvragen met je leidinggevende
Als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat, is het verstandig om jouw keuze meteen bij je werkgever aan te kaarten. Meestal heb je bij terugkeer al een afspraak in de agenda staan om te bespreken hoe het er tijdens jouw afwezigheid aan toe is gegaan. Zo snel je weet wanneer je in gesprek gaat, kun je jezelf gaan voorbereiden. Ook tijdens je zwangerschapsverlof kun je deze wens al kenbaar maken natuurlijk.

Gesprek over minder werken voorbereiden
Er zijn heel wat vragen die je jezelf kunt stellen om alvast een scenario te schetsen. Het is voor je werkgever prettig als je ook zelf nadenkt over een mogelijke oplossing van het ‘probleem’ dat misschien ontstaat als jij er minder bent. Dit zijn de vragen:

  • Wat is de reden dat ik minder wil werken? Ben ik daar zeker van?
  • Hoeveel dagen zou ik willen werken?
  • Door wie of hoe worden de uren dat ik minder ga werken ingevuld?
  • Welke taken wil ik zelf behouden?
  • Welke taken zou ik bij iemand anders (intern of extern) kunnen neerleggen?
  • Wat zijn mijn toekomstplannen? Hoe ziet mijn functie er over 3 jaar uit?
  • Is er een duo-functie van mijn huidige baan te maken?
  • Wat zijn de arbeidsvoorwaarden die ik voor ogen heb?

Na de beantwoording van deze vragen ben je al een heel eind. Je hebt een helder beeld van welke hordes er genomen moeten worden als jij bijvoorbeeld nog maar 3 dagen aanwezig bent op kantoor. Daar kun je mee aankomen bij je baas. Houd er rekening mee dat minder werken er voor jouw functie niet inzit.

8bdac91c-04a0-4155-80d4-59ec03bf9f72Het gesprek met je leidinggevende voeren
Het is belangrijk om het gesprek voorbereid in te gaan, maar ben in het begin wel wat afwachtend. Geef aan dat je minder wil gaan werken, maar niet meteen dat je daar ook al oplossingen voor hebt bedacht. Geef de persoon aan de andere kant van de tafel de tijd om alles even te laten bezinken en eventueel zelf te reageren. Daarna kom je pas met het feit dat je natuurlijk wel hebt nagedacht hoe dat dan in te vullen is.

Een alternatief zoeken: een nieuwe baan

Het kan zijn dat uit het gesprek blijkt dat het niet mogelijk is om minder te gaan werken. Maar jij hebt je keuze gemaakt, dus het is goed als je dit ook doorzet. Een nieuwe baan is één van de opties. Houd dit wel nog even voor jezelf totdat je weet of je ook echt gaat vertrekken bij je huidige werkgever. Ga eens langs bij een uitzendbureau of een recruitment-bureau om je wensen te bespreken. Of solliciteer direct op functies via vacaturesites of bedrijven die goed bij jou passen. Probeer je CV op te laten vallen: doe er een leuke foto bij en kies niet voor een standaard opmaak. Ken je iemand die goed is met Photoshop? Laat een curriculum vitae maken die helemaal bij jou past. Succes!

About Redactie

De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Help! Zwanger solliciteren [persoonlijke blog]

Anderhalve week voordat ik er achter kwam dat ik zwanger was, hoorde ik dat mijn …