De ultieme herfstlijst van beste boekverfilmingen

Herfst…. Tijd om lekker ’s avonds een goede film te bekijken. Een heleboel films zijn gebaseerd op (bekende of minder bekende) boeken.  Cinéart heeft een aantal van de beste boekverfilmingen op een rij gezet, heerlijk wanneer het buiten donker en koud is!

die-laatste-zomerDie Laatste Zomer – Tatiana de Rosnay
Tatiana de Rosnay staat bekend om haar prachtige romans, waarvan Haar naam was Sarah wellicht de meest bekende is. Ook dat boek werd verfilmd en met groot success (zie elders in de lijst!). Nu is een van haar andere, ook enorm succesvolle, romans verfilmd. Die Laatste Zomer is vanaf 22 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen en is voorzien van een indrukwekkende cast, met onder andere Laurent Lafitte (Les Petits Mouchoirs) en Mélanie Laurent (Inglourious Basterds, Beginners). Deze ultieme nazomerfilm laat je nog even terug verlangen naar de zomer met de fantastische beelden van het Franse eiland Noirmoutier. Het is een portret van een moderne familie, wier relaties getekend worden door familiegeheimen waarin aspecten als leven, liefde en de dood centraal staan.

De recalcitrante, veertigjarige Antoine verkeert in een moeilijke fase in zijn leven. Zijn werk als architect biedt geen uitdagingen meer, hij is verlaten door zijn vrouw, de relatie met zijn kinderen is gecompliceerd en hij heeft onenigheid met zijn zus Agathe. Zijn complexe karakter wordt veroorzaakt door zijn groeiende obsessie met de mysterieuze dood van zijn moeder 30 jaar geleden, een traumatische gebeurtenis die hij nooit heeft kunnen verwerken. Zijn vader heeft destijds het onderwerp als taboe verklaard en iedereen verboden over haar dood te praten. Antoine besluit dat het tijd wordt zijn verleden onder ogen te komen en de waarheid te achterhalen.

devil-pradaThe Devil Wears Prada – Lauren Weisberger
Een van de zeldzame boekverfilmingen waarvan wordt gezegd dat de film beter is dan het boek. Het boek van Lauren Weisberger vertelde haar eigen ervaringen als assistent van een van dé opperfashionasta allertijden, Anna Wintour van Vogue. De magistrale rol van Meryl Streep als de titulaire ‘Devil’ maar ook de geweldige Emily Blunt tillen deze film naar een hoger niveau. Dikke bonuspunten voor Sex and the City’s Patricia Field, die verantwoordelijk was voor de fantastische outfits van Anne Hathaway en co.

gone-girlGone Girl – Gillian Flynn
Waarschijnlijk is dit een van de beste boekverfilmingen, omdat schrijfster Gillian Flynn verantwoordelijk was voor de eerste versie van het filmscript en gedurende de hele productie door topregisseur David Fincher betrokken bleef bij het project. Het resultaat is een razendspannende thriller met vooral een uitmuntende Rosamund Pike, die een doodenge Amy Dunne neerzet. Zo koud en berekenend had je haar waarschijnlijk niet zelf kunnen voorstellen.

notebookThe Notebook – Nicolas Sparks
Goed, laten we eerlijk zijn: Nicolas Sparks zijn boeken zijn nogal zoetsappig te noemen. Maar de combinatie van de chemie en het acteerwerk van Ryan Gosling en Rachel McAdams maakten dit een van de meest geliefde romantische films allertijden. Vooruit, voor ons maakt het ook niet uit hoe zoetsappig de film ook is zolang we ruim 120 minuten naar Ryan mogen kijken, vooral in doorweekt wit shirt.

bridget-jonesBridget Jones’ Diary – Helen Fielding
De ultieme romcom en vooral erg leuk omdat het ons voor het eerst liet zien wat een heerlijke bad guy Hugh Grant kan zijn. Voorheen kenden we hem enkel als de ‘held’ in het romantische verhaal, de ietwat klungelige en verlegen Engelsman met een hart van goud. Om hem eens te zien als schuinsmarcherende charmeur was een verfrissende verrassing.

shawshank-redemptionThe Shawshank Redemption – Stephen King
Je zou bijna vergeten dat de beste film allertijden volgens IMDB een boekverfilming is. Maar de fantastische film is gebaseerd op de roman van Stephen King, genaamd Rita Hayworth and Shawshank Redemption. Nu zijn de boeken van Stephen King ook veelgebruikte inspiratie voor verfilmingen, dus wat vindt hij er eigenlijk zelf van? “Als dit niet de beste verfilming van mijn werk is, dan is het zeker een van de twee of drie beste en zeker voor filmliefhebbers is het zeker de beste want de film staat meestal aan de top van de beste filmlijsten… Ik had nooit verwacht dat dit ermee zou gebeuren”. Bijzondere lof van Stephen King himself en daarmee verdient The Shawshank Redemption steevast een plek in deze lijst.

firmThe Firm – John Grisham
Tom Cruise in zijn gloriedagen in een loeispannende thriller. John Grisham was in de jaren negentig de grote inspiratie voor meerdere verfilmingen van zijn uiterst populaire boeken. Denk aan The Pelican Brief, The Client, Runaway Jury en A Time to Kill. Maar The Firm was zijn eerste bestseller en laat ons nog altijd op het puntje van onze stoel zitten, vandaar dat we voor deze thriller kozen.

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay
Waarschijnlijk de meest bekende roman van de Franse schrijfster, maar ook een van de indrukwekkendste. Het verhaal gaat je niet in de koude kleren zitten en het verhaal werd heel integer verfilmd met een fantastische Kristin Scott-Thomas in de hoofdrol. Het vertelt het verhaal over het grote drama dat zich in 1942 in Parijs voltrok, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. In de nacht van 16 juli 1942 werden talloze joden opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver gebracht, vanuit waar ze vervolgens gedeporteerd zouden worden. Het verhaal speelt zich zowel in 1942 af als 60 jaar later, iets wat heel mooi naar voren wordt gebracht in de film.

sarah

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Jippie No More! op het Cinekid Festival en vanaf 13 december in de bioscoop.

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste …

Share
Share