Home / Nieuws / Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof, hoe zit dat precies?

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof, hoe zit dat precies?

Screenshot 2015-06-17 at 08.12.57Wanneer je zwanger bent en een baan hebt, weet je dat je recht hebt op zwangerschapsverlof. De meeste mensen hebben ook wel eens van zorgverlof en ouderschapsverlof gehoord en af en toe krijg je half mee dat er nieuwe regels en wetten zijn. Maar… hoe zit het nu precies, anno 2015?

In het kort:
Wie zwanger is en werkt of een uitkering krijgt, heeft recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. En na de bevalling op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering. Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof duren in totaal minstens 16 weken. Vrouwen kunnen het laatste deel van het bevallingsverlof spreiden over 30 weken. Ook krijgt een moeder extra verlof als haar baby lang in het ziekenhuis heeft gelegen.

moeder in ziekenhuis bevallen met babyZwangerschapsverlof en bevallingsverlof berekenen
Zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Het begin van verlof kun je berekenen door vanaf de dag ná de uitgerekende bevallingsdatum, 6 weken terug te tellen. Het zwangerschapsverlof moet uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum ingaan.

De tijd die je minder dan 6 weken voor de uitgerekende datum als zwangerschapsverlof opneemt, mag je bij het bevallingsverlof optellen. Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling. Het verlof duurt minstens 10 weken.

Wanneer je baby ná de uitgerekende datum wordt geboren
Ook als je baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren dan tel je de dagen tussen geboorte en uitgerekende bevallingsdatum op bij de termijn van 16 weken. In dat geval duren zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen langer dan 16 weken.

Wanneer je baby vóór de uitgerekende datum wordt geboren
Wanneer je baby te vroeg is geboren, tel je de dagen dat je zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken, op bij je bevallingsverlof. De totale verlofperiode is altijd 16 weken.

Zwangerschapsverlof bij uitkering
Bent je zwanger en krijgt je een WW-, ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV? Dan gaat je verlof in tussen 6 en 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum. Je bepaalt zelf op welke dag je het verlof laat ingaan.

Screenshot 2015-06-16 at 21.39.47Bevallingsverlof in delen opnemen; flexibel verlof
Sinds 1 januari 2015 kun je de laatste periode van je bevallingsverlof in delen opnemen. Het gaat om het verlof dat overblijft na 6 weken na de datum van je bevalling. Dit deel van het verlof kun je, in overleg met je werkgever, gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken.

De totale duur van het verlof verandert hierdoor niet. Ook je uitkering en de manier van uitbetaling blijft hetzelfde. UWV betaalt de uitkering uit alsof je het verlof in een aaneengesloten periode opneemt. Wanneer je de laatste periode van je verlof in delen wilt opnemen, vraag je dit uiterlijk 3 weken na het begin van je bevallingsverlof aan bij je werkgever, die binnen 2 weken met je verzoek in moet stemmen. Hij mag dit alleen weigeren als het bedrijf ernstig in de problemen komt.

Extra bevallingsverlof bij ziekenhuisopname kind
Als je kind langer dan een week in het ziekenhuis heeft gelegen, kunt je langer bevallingsverlof krijgen. Dit geldt sinds 1 januari 2015. Zo kunt je je kind een aantal weken thuis verzorgen. Voorwaarde is dat je zwangerschapsverlof in is gegaan ná 1 januari 2015.

Geen extra verlof bij geboorte meerling
Je hebt geen recht op extra verlof bij de geboorte van een meerling. Op termijn wordt het verlof bij de zwangerschap van een meerling uitgebreid met 4 weken. Dit zal op zijn vroegst in 2016 gebeuren.

Meer over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof lees je hier >>>>

Meer over ouderschapsverlof lees je hier >>>>

Meer over (ouderschaps)verlof specifiek voor Trotse Vaders lees je hier >>>>

Meer over zorgverlof lees je hier >>>>

About Redactie

De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het meisje in de brief [recensie]

Het boek Het meisje in de brief ziet er mooi uit, sfeervol. En wanneer ik …