Home / Blogs / Vragen aan Jacques Vriens [interview]

Vragen aan Jacques Vriens [interview]

portret-jacques-vriens-tm
Jacques Vriens

In het kader van de recensie van het boek Oorlogsgeheimen en van de recensie van de op dit boek gebaseerde gelijknamige film mochten lezers van Trotse Vaders en Trotse Moeders vragen stellen aan Jacques Vriens. Twee vragenstellers worden beloond met een prijs: 4 vrijkaartjes voor de film Oorlogsgeheimen (Niek de Bruijn) en de filmeditie van het boek Oorlogsgeheimen (Herman Nieuwenhuis).

Iedereen die vragen heeft ingestuurd wordt echter beloond met een uitgebreid antwoord: Jacques Vriens heeft echt de tijd genomen voor iedere vraag en hieronder staan alle vragen en de antwoorden. Wil je nog meer weten? Bezoek dan de website JacquesVriens.nl

Interview Jacques Vriens

* Vraag van Nicci: Heeft u nog een wens welk boek van u in de toekomst nog verfilmd gaat worden?
Ik zou heel graag willen dat ‘Weg uit de Peel’ nog eens verfilmd wordt. Het is mijn eerste boek over vroeger. Overigens zijn er nu plannen om een film te maken over De Bende van de Korenwolf. Ook natuurlijk hartstikke leuk!

* Vraag van Ineke: Welke bewerking van je boek vind je het mooiste. De film of de theatervoorstelling?
Alle twee even goed. Dat is geen ‘slap’ antwoord hoor. Maar film en theater zijn twee verschillende dingen en ik vind dat in beide gevallen het heel goed gedaan is.

* Vraag van de biebmoeders van Wakersduin (Noordwijk): Wilt u niet eens een keertje langskomen op de leukste en gezelligste school van ons land?
Natuurlijk, want ik vind het nog altijd leuk op scholen te komen. Er is een stichting die dit soort bezoeken regelt. Kijk maar op www.sss.nl

* Vraag van Herman: Je hebt de rijke bramenplukker en 3 sprookjes voor volwassenen van Godfried Bomans in het theater gespeeld. Hoe vind je het om naast schrijver ook in het theater te spelen?
Ik speel mijn hele leven al toneel en vind dat ook heerlijk. Schrijven is vrij eenzaam en dat is ook niet erg, want die stilte en die rust heb ik nodig. Maar theater is een welkome afwisseling. ‘Bomans’ speel ik samen met mijn oude vriend Jan Gouw, die ik al bijna mijn hele leven ken en die prachtig piano speelt. De voostellingen voor kinderen doe ik samen met mijn zoon Casper. Die is een erg goede theatertechnicus en maakt altijd iets bijzonders van mijn voorstellingen.

* Vraag van Danique: Hierbij mijn beste vraag voor Jacques Vriens: Gedurende het casting proces, was het voor u toen al snel duidelijk wie de rollen zouden moeten vertolken? Zo, ja/nee waarom?
De casting doet in de eerste plaats de regisseur. In dit geval was dat Dennis Bots. Ik heb heel veel vertrouwen in hem. Hij kwam met een voorstel: ‘Wat vind je van deze kinderen?’ Er waren verschillende kandidaten voor de rollen van Tuur, Maartje en Lambert. Maar al snel bleek dat we het eens waren, wie de rollen zouden krijgen. Dennis kent mijn boeken heel goed en weet dus wat voor kinderen ik in mijn hoofd heb.

oorlogsgeheimen
Tuur, Maartje en Lambert in de film “Oorlogsgeheimen”

* Vraag van Marcella: Ik zou graag willen weten hoe meneer Vriens zich heeft kunnen inleven in de kinderen/volwassenen die dit hebben meegemaakt. Om een mooi verhaal te kunnen schrijven/maken zal dit zeker gebeurd zijn.
Ik heb veel gelezen over de oorlog en vooral wat er in Zuid-Limburg gebeurde. Ik ben naar veel plekken geweest om te kijken hoe het er ongeveer uitzag in de oorlog (bijv. de grotten; de boerderij van Nijskens; de kelder waarin ze moeten schuilen; het huisje van tante Anna enz.) Maar ik heb ook veel mensen geïnterviewd die een jaar of acht waren toen de oorlog uitbrak. Die dus echt als kind alles hebben meegemaakt. Niet alles in het boek is echt gebeurde, maar toch heb ik best veel van de verhalen van die ‘kinderen’ kunnen gebruiken.

* Vraag van Niek: Wat vindt u ervan dat deze jonge acteurs, die de Tweede Wereldoorlog zelf niet mee hebben gemaakt, zich er nu zo in inleven en wat hoopt u te bereiken met het boek en de film?
De acteurs hebben dat heel goed gedaan, vind ik. Ze hadden natuurlijk mijn boek gelezen en op de filmset kwamen ze door alles wat daar aan decor was en door andere spelers (bijv. Duitse soldaten) goed in de sfeer. Maar Dennis Bots de regisseur heeft ze ook heel goed geholpen om zich in te leven.

kleuterschool-jacques-vriens-tm
Jacques Vriens op de kleuterschool

* Vraag van Babette: Heb je ook familie die de tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, waar je mee kon praten over het onderwerp?
Mijn ouders hebben die tijd bewust meegemaakt en mijn oudste zus. Dus die hebben mij wel dingen verteld. Ik ben zelf na de oorlog geboren. Maar wat bijzonder is: mijn oudste zoon Boris heeft geschiedenis gestudeerd en die wet heel erg veel over de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft mij ook goed kunnen helpen met het boek en daarom heb ik het ook aan hem opgedragen.

* Vraag van Dirk: Hoe heb je alle kinderboeken bedacht?
In mijn boeken zitten veel dingen die ik zelf meemaakte als kind; natuurlijk met mijn eigen kinderen en nu zelfs kleinkinderen en ik gebruik ook voorvallen uit de tijd dat ik nog meester was. Niet alles is echt gebeurd, maar in elk verhaal zitten wel stukjes die ‘echt’ zijn.

* Vraag van Fiora: Heb je een huisdier?
We hebben zelfs drie poezen gehad. Die zijn oud geworden en leven niet meer. Nu zijn we veel weg en vinden we het een beetje zielig. Maar als we weer wat meer thuis zijn, nemen we zeker weer een poes.

* Vraag van Denneth: Wat wilde je vroeger worden?
Als kleuter dierenarts en burgemeester en toen ik wat ouder werd: schrijver, toneelspeler en meester. De laatste drie zijn uitgekomen.

* Je bent kinderboekenambassadeur. Ben je hiervoor gevraagd en wat moet je hiervoor doen?
In de pers en op radio en tv aandacht vragen voor het belang van plezier in lezen. En toespraken houden voor juffen en meesters om ze ervan te overtuigen dat lezen het allerbelangrijkste is op school.
Want kinderen beginnen met lezen zodra ze niet meer in een boek bijten maar erin kíjken. Door van jongs af aan veel voor te lezen laat je kinderen ontdekken wat (voor-)leesplezier is.
Wanneer kinderen dan zélf gaan leren lezen zijn letters en verhalen al heel vertrouwd en hoeven ze díé drempel niet meer over om echte lezers te worden.
En als dan later juf of meester in groep zes zegt: ‘Voor de volgende keer góéd lezen blz. 11 t/m 20 uit je geschiedenisboek’, denken ze níét: “Hoe kom ik in ’s hemelsnaam door ál die zwarte tekentjes heen?”
Laat daarom kinderen van jongs af aan ervaren dat (voor-)lezen fijn is, want het is helemaal verdwijnen in een verhaal; het is televisie in je eigen hoofd; het is samen genieten; het is je kunnen inleven in andere mensen en ze beter leren begrijpen.
Én… ook nog hartstikke handig want als je goed kunt lezen, presteer je nou eenmaal beter op school (is uit onderzoek gebleken).
En blíjf vooral voorlezen, ook als kinderen zelf al hebben leren lezen.

Screenshot 2014-08-16 at 09.18.45
Jacques Vriens is kinderboekenambassadeur

* Zie je de verhalen en de personen voor je wanneer je aan het schrijven bent?
Ja, ik leef me helemaal in. Mijn vrouw zegt altijd dat ik zit toneel te spelen achter mijn computer.

* Heb je een lievelingspersonage? Of een personage waarmee je jezelf identificeert?
Kinderen die ooit bij mij in de klas gezeten hebben toen ik nog meester was herkennen heel veel van mij in Meester Jaap. Achteraf denk ik dat Thies uit mijn boek Strijd om de kathedraal erg veel lijkt op mij, toen ik zo oud was als hij in het boek.

* Hoe vind je het dat sommige schrijvers steeds meer “bekende Nederlanders” lijken te worden? Er wordt steeds meer verwacht dat er signeersessies, voorleesbijeenkomsten (en interviews) etc gehouden worden. Het lijkt me dat dit helpt bij de promotie van de boeken, maar schrijven lijkt me een redelijk introverte bezigheid en ik kan me voorstellen dat het een omschakeling is om het niet alleen over de boeken te hebben, maar ook over jezelf. Hoe ervaar jij dat?
Kinderen (en volwassenen 😉 ) vinden het altijd leuk om iets meer van je te weten. Dat is ook niet erg, vind ik. Natuurlijk hoef ik niet alles te vertellen. Maar in mijn theatervoorstelling Hoe verzint-ie het toch allemaal? vertel ik ook over mijn jeugd en laat veel zien. Hoe bang ik was voor de juffen op de kleuterschool en over de tijd dat ik in een hotel woonde (mijn ouders hadden een hotel) en al veel toneelspeelde in het achterzaaltje van het hotel.

Jacques Vriens is op deze foto "de derde kabouter"
Jacques Vriens is op deze foto “de derde dwerg van links”

 

Klik <hier> voor recensies van boeken van Jacques Vriens op onze website >>>>

About Karina Ahles - Frijters

Mijn naam is Karina, getrouwd met Dick en uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 14 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 11 jaar.

Check Also

Slim op het toilet de leukste weetjes voor het kleinste kamertje, door Ton Tyberg, uitgebracht door Deltas

Slim op het toilet – de leukste weetjes voor het kleinste kamertje

Slim op het toilet – de leukste weetjes voor het kleinste kamertje, is een boekje …

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten