Campagne Nederlandse verloskundigen van start

De Nederlandse verloskundigen zijn gisteren een campagne voor keuzevrijheid van de zwangere vrouw en tegen medicalisering van de zwangerschap gestart. Ze doen dit door middels leuke cartoons de discussie over dit onderwerp te stimuleren. 

De laatste weken is de KNOV regelmatig in het nieuws geweest. Allereerst laaide een paar weken geleden weer de bekende discussie op over wel of niet thuis bevallen. Eens in de paar jaar is dat het geval en je merkt dan dat iedereen hier een mening over heeft: zwangere vrouwen, moeders, vaders, professionals, noem maar op. Vervolgens kwam vorige week Save the Children met een onderzoek over kindsterfte waarin naar voren kwam dat Nederland het juist heel goed doet en nu wereldwijd op de vijfde plaats staat.

Wat de onderzoeken ook zeggen, wat de uitkomst van alle discussies ook is, waar het om gaat is dat wij in Nederland een uniek geïntegreerd zorgsysteem hebben opgebouwd waarbinnen de zwangere vrouw centraal staat en op de juiste manier alle nodige aandacht en zorg krijgt. Veel landen in de wereld – zoals bijvoorbeeld Canada – hebben het systeem inmiddels overgenomen.

Binnen de geïntegreerde aanpak verleent de verloskundige hulp en zorg als dat kan en de gynaecoloog als dat moet. Er gaan nu stemmen op dat de aansturing in de zorg voor de zwangere en haar kind meer bij de gynaecoloog zou moeten liggen – dus in het ziekenhuis. Dit heeft grote gevolgen voor de zwangere vrouw.

verloskundige-campagne-1

Zij zal een groot deel van haar keuzevrijheid moeten inleveren en zal minder de baas over haar eigen zwangerschap kunnen blijven. De zwangerschap zal door de vroege inmenging van de gynaecoloog medicaliseren want in het ziekenhuis wordt het meer als een ziekte(beeld) benaderd dan als een blije gebeurtenis. Ook zal vanuit het ziekenhuis minder begeleiding van de zwangere vrouw zijn in het maken van de juiste keuzes, als het gaat om waar bevallen, welke hulpmiddelen, pijnbestrijding etc.

Er worden in landen waar vrouwen in het ziekenhuis moeten bevallen meer keizersneden uitgevoerd en meer pijnbestrijding toegepast, terwijl de Nederlandse verloskundige juist aanstuurt op het vertrouwen krijgen in je lichaam en je kracht en dat je hierin je eigen keuzes mag en moet maken. Er is niets mis met bevallen in het ziekenhuis, zolang het maar je eigen keuze is.

En het bespreekbaar maken en houden van die eigen keuze, met alle voor- en nadelen die daar bij horen, is iets wat verloskundigen graag in hun campagne willen promoten. Vanaf deze week zal er 5 weken lang iedere week een nieuwe cartoon verschijnen.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Risico voor moeder en kind bij inleiden bevalling zonder medische indicatie

Wereldwijd kiezen steeds meer vrouwen voor het inleiden van een bevalling voordat de baby volledig …