Home / Nieuws / Baby & Dreumes nieuws / Moeders maken andere borstvoeding aan voor dochters dan voor zonen

Moeders maken andere borstvoeding aan voor dochters dan voor zonen

borstvoedingVoor een jongensbaby is de samenstelling van de borstvoeding anders dan voor een meisjesbaby, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Meisjes krijgen een grotere hoeveelheid melk terwijl jongens meer vet-, suiker- en eiwitrijke borstvoeding krijgen.

Op Scientas.nl staat een interessant artikel over de melkproductie van verschillende zoogdiermama’s. Er is onder meer gekeken naar koeien (een koe die een meisjes-kalf heeft gekregen, produceert  meer melk dan een koe die een stier-kalfje kreeg. En niet zomaar een beetje meer: over een periode van 2 jaar was er bij een ‘meisjes’moeder-koe gemiddeld 445 kilogram meer melk dan bij een ‘jongens’moeder-koe). Dit effect was al te zien in de periode dat de koe drachtig was. 

Screenshot 2014-02-25 at 09.03.51Ook bij resusapen was er een verschil in de hoeveelheid borstvoeding en in tegenstelling tot de melk van koeien, was de samenstelling van de moedermelk voor apenzoontjes (meer cortisol) anders dan voor apendochters (meer calcium).

Een studie in 2012 toonde aan dat mensen vettere melk maken als ze een zoon hebben. Volgens de onderzoekers is er nog veel onduidelijk over hoe moedermelk invloed heeft op de ontwikkeling van baby’s’. “Als we meer inzicht hebben, kunnen de formules van babymelk worden aangepast voor moeders die zelf geen borstvoeding kunnen geven,” vertelt evolutiebiologe Katie Hinde, van de universiteit van Harvard aan Scientas.nl.

About Karina Ahles - Frijters

Mijn naam is Karina, getrouwd met Dick en uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 14 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 11 jaar.

Check Also

Tully [trailer]

Marlo (Charlize Theron) heeft altijd alles controle gehad, maar nu het gezin een derde kind …

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten