Masterclass koken met Ron Blaauw, Angela Groothuizen en Leontine Borsato [interview]

Vandaag was het zover! Mijn zoon en ik gingen een roadtrip maken richting Amsterdam. En niet zonder doel. Nee nee, wij gingen wel vier Bekende Nederlanders ontmoeten. Want in Amsterdam in de Kookfabriek zou Ron Blaauw een masterclass gaan geven aan twaalf kinderen tussen de zes en tien jaar. Daar had mijn zoon wel oren naar, want hij is gek op koken.

Aangekomen in de kookfabriek werden de kinderen verdeeld in twee groepen. De ene groep kwam onder leiding te staan van Angela Groothuizen en de andere groep onder die van Leontine Borsato. Ron Blaauw en Xander van Boven (winnaar Junior Masterchef 2012) liepen tussen de twee groepen heen en weer om de kinderen tips te geven bij het koken. Maar waar was dit nu allemaal om te doen? Leontine en Angela zijn de ambassadeurs van het project 2×2 van het Groenten en Fruit Bureau. Het doel is om ouders en kinderen bewuster te maken van het belang van iedere dag verse groenten en fruit te eten. Namelijk 2x fruit en 2 ons groenten. Het project duurt in totaal drie jaar en dit jaar zal het voor het laatst draaien. Het doel van dit jaar is ouders bewuster te maken van hoe ze vers fruit en verse groenten zo kunnen bereiden dat kinderen het ook lekker vinden dus eten.

Tijdens de masterclass maakten de kinderen, samen met hun teamcaptains, in drie kwartier een menu dat vol staat van de verse groenten en fruit. De aanwezige ouders en pers wordt gevraagd de groenten te proeven en een cijfer te geven. Na drie kwartier wordt de winnaar bekent gemaakt: team Angela heeft gewonnen. En hoe blij kan een kind zijn? Het is het team van mijn zoon dat gewonnen heeft. Een fantastische middag dus!

Tijdens deze middag is er ook kort de gelegenheid om wat vragen te stellen aan de BN-ers.

Aan Ron Blaauw, zelf vader van drie kinderen, vraag ik of hij zelf makkelijke eters heeft.
“Ik heb drie kinderen en ze eten alle drie anders! Met name de jongste eet heel slecht. Dat wil zeggen, hij eet niet graag groenten en fruit. De middelste heeft een periode gehad, maar eet nu wel goed. Met de oudste hebben we minder problemen gehad.”

Wat doe je om je kind dan toch te laten eten?
“Allereerst: niet proppen! Geen dreigementen in de zin van ‘zolang je bord niet leeg is, ga jij niet van tafel’. In ons geval zou dat namelijk betekenen dat wij om middernacht nog aan tafel zitten.”

Welke tips heb je om kinderen dan wel te laten eten?
“Maak eten leuk! Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Kinderen willen graag spelen. Doe daarom bijvoorbeeld wat bloemkoolroosjes op een spiesje en laat je kind dippen in een bakje kaassaus. Of spies wat sperziebonen en maak een zelfgemaakte pindasaus (eventueel met je kind). Dippen (lees: spelen) wat is er nu leuker?”

Aan Xander vraag ik of er iets is wat hij echt niet lust.
“Ik vind de rijst die mijn moeder klaar maakt niet lekker” (Moeder ligt stiekem in een deuk)

Wie kookt er beter? Jij of je moeder?
“IK!!”

Wat is het lekkerste gerecht dat jij klaarmaakt?
“Gepocheerde peer met chocoladesaus. Daarmee heb ik Jr. Masterchef gewonnen! Het originele recept wil ik niet geven, maar ik kan wel een keer een andere versie van het recept aan je geven als je dat wil!”

Mijn vraag aan Angela Groothuizen, moeder van twee dochters, is waarom zij groenten en fruit zo belangrijk vindt. Haar antwoord:
“Van groenten en fruit word je mooi! Niet alleen nu, maar ook voor in de toekomst. En dat kinderen het niet lusten is onzin! Ze moeten het leren eten en waarderen. En ik denk dat we als ouders al heel wat kunnen winnen als we baby’s geen potjes geven maar zelf een prutje maken!”

Helaas was Leontine Borsato vrij druk met andere interviews. Het is mij daarom niet gelukt haar te vragen wat zij zo belangrijk vindt aan het eten van groenten en fruit. Maar je kunt haar mening wel lezen op de website van 2×2!

Zelf de gerechten die ik normaal niet zo heel erg lekker vind, vond ik vandaag heel goed smaken! Dus ik stel voor dat we allemaal de recepten eens proberen. Het is de moeite waard. En het wordt helemaal leuk als je het samen met je kind maakt. De kans is dan ook groter dat hij of zij het zal eten!

About Marjolein Mantelaers

Hoi! Ik ben Marjolein, 29 jaar (oeps! Bijna 30!), moeder van 3 jongens, vorig jaar afgestudeerd als pedagoog en GETROUWD!! Ik werk op oproepbasis in de gehandicaptenzorg en heb veel ervaring met autisme en gedragsproblemen. Ik kies er bewust voor om zoveel mogelijk bij mijn kinderen te zijn nu ze nog jong zijn, maar ik wil daarnaast ook graag onderdeel blijven van de werkende (belangrijke?) wereld. Dilemma! In mijn (spaarzame) vrije tijd craft ik erop los! Daarnaast probeer ik samen met een collega-moeder mijn eigen bedrijf op te zetten.

Check Also

Waarom trampolinespringen gezond voor je is

Voor veel kinderen is het een droom om een trampoline in de tuin te hebben. …