De Seizoenen

Wanneer leggen de vogels een ei? Wanneer heb je een muts en een sjaal nodig? Kom mee op een spannende reis door de jaargetijden. Ontdek hoe de natuur verandert en wat je in de verschillende jaargetijden allemaal kan doen. “De seizoenen” leert een kind op speelse wijze het verloop van de seizoenen. Ze ontdekken dat de cyclus van de natuur bepaalt welke kleren ze aan moeten, welke activiteiten mogelijk zijn en welke feesten in welk seizoen vallen. Met dit spel ontwikkelen kinderen een besef van tijd en leren ze welke maand met een seizoen te associëren. Dit spel is bedoeld voor kinderen van 3 jaar en ouder.

Recensie
Wanneer ik bovenstaand stukje lees, word ik best enthousiast. Het is wel heel leuk om je kind te leren hoe de seizoenen in elkaar zitten en hoe het zit met maanden. Op school beginnen ze hier vaak in groep 2 mee en pas in groep 3 leren ze echt welke maand het is en hoe het zit met de seizoenen. De leeftijd van 3 jaar lijkt mij dan ook best een ambitieuze leeftijd voor dit soort kennis.

Wanneer ik de doos open maak, komt er een kartonnen bord tevoorschijn wat als een puzzel in elkaar geknutseld moet worden. Het spel bevat geen dobbelstenen, maar een soort draaischijf in het midden van het bord. Het speelbord is rijkelijk gevuld met tekeningen en in vier delen (de seizoenen) verdeeld. Op elk deel wordt uitgebeeld wat er gebeurt en wat je kunt doen in het betreffende seizoen. Er zijn drie speelvarianten mogelijk. Eentje om het spel in je eentje te spelen en twee om met maximaal 4 spelers te spelen.

  • Het enkelspel is bedoelt om samen met je peuter een gesprek te voeren over de seizoenen aan de hand van de bijgevoegde kaartjes. Er zit niet echt een wedstrijd element in; het is meer om op speelse wijze te leren.
  • Spelvariant 1 (voor 2 tot 4 spelers) kent een echt wedstrijd element: het zo snel mogelijk behalen van een kaartje van ieder seizoen. Doordat ieder seizoen een eigen kleur heeft, is dit redelijk goed uit te leggen aan jongere kinderen. Tijdens deze speelvariant krijg je je kaartjes door op een vakje te eindigen na het draaien met de draaischijf. Je krijgt tijdens dit spel altijd een kaartje, maar het duurt even voordat je van ieder kleurtje een kaartje hebt gewonnen.
  • Spelvariant 2 (voor 2 tot 4 spelers) kent ook een wedstrijd element. Het doel van het spel is hetzelfde als bij het spel hierboven. Extra moeilijkheid is dat kinderen het juiste seizoen moeten raden aan de hand van het plaatje op het kaartje. Wanneer ze dit fout raden, moeten ze het kaartje terug leggen. Wanneer ze het goed raden, mogen ze het kaartje houden. Deze variant is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

De Seizoenen van Ravensburger is mede ontwikkelt door pedagogen. Dat zie ik er wel in terug. Het is erg educatief. Ik heb het gespeeld met mijn zoon van 3 jaar. We speelden het spel voor 1 persoon. Mijn zoon vond het leuk om te spelen, maar voelde niet echt de behoefte om het spel nog een keer te spelen. Ik denk wel dat het spel, in de solo variant, te begrijpen is voor peuters. In die zin zijn mijn twijfels over de leeftijd van het spel niet helemaal terecht. Ook spelvariant 1 is voor kinderen van 3 en 4 jaar goed te spelen. Toch is hierbij nog wat extra hulp nodig. Mijn zoon van 3 jaar kon dit spel niet spelen zonder mijn hulp. Spelvariant 2 is duidelijk wat moeilijker. Dat zit hem vooral in de mogelijkheid om zelf je richting te kiezen bij het verzetten van de figuurtjes. Ook het winnen en/of verliezen van een kaartje is voor jonge kinderen vaak moeilijk te begrijpen.

Ik denk dat het idee van dit spel erg leuk is, maar dat de uitvoering de plank enigszins misslaat. Toch is het heel leuk om het een keer te spelen!

Bestel het spel De Seizoenen hier>>

About Marjolein Mantelaers

Hoi! Ik ben Marjolein, 29 jaar (oeps! Bijna 30!), moeder van 3 jongens, vorig jaar afgestudeerd als pedagoog en GETROUWD!! Ik werk op oproepbasis in de gehandicaptenzorg en heb veel ervaring met autisme en gedragsproblemen. Ik kies er bewust voor om zoveel mogelijk bij mijn kinderen te zijn nu ze nog jong zijn, maar ik wil daarnaast ook graag onderdeel blijven van de werkende (belangrijke?) wereld. Dilemma! In mijn (spaarzame) vrije tijd craft ik erop los! Daarnaast probeer ik samen met een collega-moeder mijn eigen bedrijf op te zetten.

Check Also

Maak je eigen Harry Potter pennenbak met deze Ravensburger 3D puzzel

In deze “Corona-tijd” wordt er veel gepuzzeld, zie ik op de diverse sociale media. En …