Hollandse (herfst)pot

Dat is waar mijn mannen van houden! Zowel de kleintjes als de grote, ze eten allemaal het liefste de Hollandse Pot! Ikzelf ben wat meer van de exotische dingen. Dat wil zeggen: ik hou van de Hollandse Pot, maar vind de buitenlandse keuken een paar keer per week best fijn.

Maar goed, ik ben de rotste niet. Vandaag is het typisch herfstweer. Het is grauw en grijs en het is daardoor schemerig binnen. De kachel staat aan en buiten komt de temperatuur niet boven de 9 graden. Tijd voor een echte Hollandse herfstpot om mijn mijn mannen blij te maken. Het menu voor vanavond is: Hutspot met Hachee en Stoofperen. Of de combinatie van dit alles helemaal volgens de Oud Hollandse gewoontes is, dat weet ik eerlijk gezegd niet. Maar lekker is het wel!

Ik zag er altijd tegen op om zaken als stoofpeertjes en Hachee te maken. Dat vond ik eigenlijk meer iets voor mijn moeder of oma, te moeilijk voor mij. Maar nadat ik jaren geleden de stoute schoenen aan heb getrokken om eens te zien of ik het zelf ook kan, ben ik er achter dat het niet moeilijk is! Het enige lastige van dit soort oud-Hollandse gerechten is: TIJD. Maar als je dat hebt, dan is het niet moeilijk om bijvoorbeeld stoofpeertjes te maken. Dus als je nog eens een paar uurtjes de tijd hebt, dan zou ik het zeker proberen!

Hierbij mijn recept, niet helemaal traditioneel, maar wel lekker! Succes!

Nodig:
500 gram stoofpeertjes
2 eetlepels suiker
1,5 eetlepel kaneelpoeder
2 kruidnagels

Bereiding:
Schil de stoofpeertjes en haal het klokhuis eruit. Doe de stoofpeertjes in een (steel)pan. Doe de suiker, kaneel en kruidnagelen erbij. LET OP: De kruidnagelen moet je er na het koken weer uithalen. Zet vervolgens de peertjes onder een laagje water. Laat de peertjes op een hoog vuur koken. Wanneer ze koken, laat je ze op een zacht vuurtje minstens 2,5 uur pruttelen (deksel op de pan). Wanneer de peertjes gaar zijn, schep je ze uit de pan in een schaal.

Voor een lekkere saus schep je een beetje kookvocht in een schaaltje en meng je dit met wat maizena. Schep dit papje vervolgens bij de rest van het kookvocht in de pan. Laat even inkoken en je hebt een heerlijk zoet sausje voor over de peertjes.

Zo simpel is het dus! Misschien deel ik de volgende keer mijn recept voor Hachee met jullie :-).

 

 

About Marjolein Mantelaers

Hoi! Ik ben Marjolein, 29 jaar (oeps! Bijna 30!), moeder van 3 jongens, vorig jaar afgestudeerd als pedagoog en GETROUWD!! Ik werk op oproepbasis in de gehandicaptenzorg en heb veel ervaring met autisme en gedragsproblemen. Ik kies er bewust voor om zoveel mogelijk bij mijn kinderen te zijn nu ze nog jong zijn, maar ik wil daarnaast ook graag onderdeel blijven van de werkende (belangrijke?) wereld. Dilemma! In mijn (spaarzame) vrije tijd craft ik erop los! Daarnaast probeer ik samen met een collega-moeder mijn eigen bedrijf op te zetten.

Check Also

Stoofperen maken zonder wijn of port

Zelf stoofperen maken. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er nog nooit aan begonnen …