Home / Blogs / Jij scoort punten, dit EK!

Jij scoort punten, dit EK!

Woensdagochtend 9:30 uur
Je belt je partner: “schat, vanavond gaan we lekker samen voetbal kijken. Ik zorg voor het bier en de bitterballen.” Voor je zijn stomverbaasde reactie kunt horen, heb je al opgehangen. Hij gaat wat meemaken..

Woensdagavond 20:43 uur
“Gezellig!” Je zet een schaal bitterballen op tafel en loopt de keuken in voor twee biertjes. Je reikt hem een flesje aan. “Geen glas?” Je lacht, “heb je toch niet nodig!”
Het Wilhelmus klinkt. De gezichten van de Oranje spelers staan strak. “Ze lijken erg zenuwachtig”, zeg je. “Tuurlijk, ze staan onder onwijze druk!” zegt hij. “Onzin” zeg je, “het Nederlands elftal is een van de meest ervaren teams van dit toernooi, op Spanje na.” Je gluurt even opzij, straalt er al ongeloof van zijn gezicht? Net als hij zijn mond open wil doen, zeg je: “sssst, nu niet meer praten, de wedstrijd begint!

Aandacht
Soms is het belangrijk, om aandacht te hebben voor de interesses van je partner. Het wordt nog leuker, wanneer je je er een beetje in hebt verdiept. Leer een aantal voetbalregels en -feitjes uit je hoofd en je gaat een onvergetelijke avond tegemoet.

Buitenspel
De regel die mij veel hoofdpijn heeft bezorgd, is de buitenspelregel. Die werkt als volgt:
Een voetballer staat buitenspel als hij op de helft van de tegenstander staat en de bal aangespeeld krijgt terwijl er minder dan 2 spelers tussen hem en de achterlijn staan. Het moment waarop de bal toegespeeld (gepasst) wordt is daarbij beslissend. Wellicht werkt het filmpje verhelderend!

Doorgebroken speler
Wanneer een speler op weg lijkt te zijn naar een doelrijpe kans dan kan een overtreding van een tegenstander ook buiten de 16 meter een rode kaart opleveren. Dit hoeft geen zware overtreding te zijn. En het kan ook als de overtreding op ruime afstand van het doel plaatsvindt. Voorwaarde is dat het aannemelijk is dat een andere medespeler niet in staat zou zijn om de doorgebroken speler af te stoppen. Meestal gaat het om een vrije doorloop richting de goal van de tegenstander.

Keeper en bal
Vroeger kwam het regelmatig voor dat een keeper het spel vertraagde door de bal lang in zijn handen te houden. Om dat aan te pakken werden er een aantal dingen aangepast. Om vaart in het spel te houden mag de keeper de bal maar 6 seconden in zijn handen houden. Een keeper mag de bal bovendien niet in zijn handen pakken wanneer een medespeler de bal bewust terugspeelt met zijn voeten. Hij mag wel in de handen worden gepakt wanneer de bal met het hoofd of bovenlichaam wordt teruggespeeld.

Weetjes
Wil je je lief nog meer imponeren? Noem dan tussen neus en lippen eens een leuke wetenswaardigheid, zoals hieronder:

  • Duitsland heeft al zijn groepswedstrijden gewonnen en is favoriet om in de groep B van het eindtoernooi te winnen
  • Hockey kende ook heel lang een buitenspelregel maar die is jaren geleden afgeschaft om het spel aanvallender te maken
  • Bert van Marwijk is sinds 2008 bondscoach van het Nederlands elftal
  • Door het warme weer in Polen en de Oekraïne kunnen de spelers wel 5 liter vocht per wedstrijd verliezen
  • Jetro Willems van PSV is met zijn 18 jaar de jongste speler van het EK ooit

Pas op het moment dat hij op het punt staat je te vragen wanneer hij met je mee zal gaan shoppen, als tegenprestatie, zwijmel je:
“Rafael heeft toch wel prachtig gespierde benen, zeg!”
Je lief kijkt je opgelucht aan: “Gelukkig, je bent er weer!”

Wil je voor de zomer net zo bikiniproof zijn als “onze” voetbalvrouwen? Voorspel de uitslag van de wedstrijd NL-DU goed en je ontvangt gratis het 17 Dagen Dieetboek!
De actie loopt tot woensdagavond 13 juni 20:45 uur. Lees hier hoe je mee kunt doen>>

Dit artikel kon ik niet schrijven zonder de hulp van Raoul van Dongen. Hartelijk dank!

 

 

 

 

About Annika Madelief

Mijn naam is Annika Schepers. Ik woon samen met mijn vriend Dimitri en onze twee kinderen in Enschede. Schrijven is mijn passie. Ik schrijf over alles dat me raakt en ik geniet, wanneer mijn teksten andere mensen ook raken. In de periode dat onze dochter erg ziek was, besloot ik boekjes uit te gaan geven. Mijn verhaaltjes in een peuterboek, een droom kwam uit in een periode van voortdurende nachtmereries. Mijn kinderen inspireren me iedere dag. De wereld zien door hun ogen, dwingt me, de kleine wonderen, die wij niet meer zien, weer bijzonder te vinden. Ik geniet van het leven. Ik deel het ook graag met de mensen om me heen. Sporten, lachen en eten, samen met vriendinnen, daarna kan ik de wereld weer aan!

Check Also

Mijn yoga dagboek [recensie]

In dit dagboek kun je je yogasessies evalueren, je concentratie en je ademhaling beoordelen en …

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten