Niet zo goed gesteld met kindergebit

Veel ouders beseffen niet dat het met de tanden van kinderen niet zo goed gesteld is. Als de jaarlijkse controle bij de tandarts goed is gaan zij er van uit dat de onderhoud van de tanden ook in orde is. Ook wanneer en maar één keer per dag gepoets word.  Dit constateert Blink Uitgevers op basis van kwalitatief onderzoek.

‘Ouders ervaren het tandenpoetsen bij kinderen vaak als een lastig moment en jonge kinderen zijn motorisch onvoldoende in staat goed te poetsen’, vertelt Gert Stel, kindertandarts aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. ‘Een slecht melkgebit kan gevolgen hebben voor het volwassen gebit, het is voor kinderen dan ook belangrijk goed te leren poetsen.’

Tanden wisselen
Uit het onderzoek van Blink Uitgevers blijkt dat van alle gebeurtenissen die met het gebit te maken hebben, het wisselen van de tanden de meest ingrijpende voor kinderen is. Ook voor ouders is dit een moment waarop het opgroeien van het kind duidelijk zichtbaar wordt. Dieneke Kuijpers van Blink Uitgevers: ‘Het wisselen van de tanden is een goed moment om met kinderen over het gebit en de verzorging te praten. Veel kinderen hebben een beperkte kennis van gebitsverzorging. Ze kennen het verschil tussen melktanden en het definitieve gebit en weten dat je gaatjes krijgt wanneer je teveel snoept of niet goed poetst. Maar wat goed poetsen precies inhoudt, is voor veel kinderen niet duidelijk.’ Opvallend is dat vooral moeders zich bezighouden met mondverzorging bij hun kinderen. Bij veel gezinnen blijkt de vader tandenpoetsen noch belangrijk, noch interessant te vinden.

Beter leren met humor
Het controleren en meehelpen van de moeder ervaren kinderen als vervelend. Kinderen leren beter wanneer humor en educatie samenkomen. In reactie hierop hebben Blink Uitgevers, Philips Sonicare, kindertandarts Gert Stel en de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten De Gekke Bekken Club opgericht om kinderen te stimuleren zelfstandig tanden te poetsen voor een gezond gebit. De Club bestaat onder andere uit een applicatie voor iPhone en Android. ‘Met de karakters Okki en Bik worden kinderen spelenderwijs gemotiveerd om dingen te doen of te leren die ze uit zichzelf niet snel zouden doen. Kinderen krijgen bijvoorbeeld gedurende twee minuten poetsinstructies en worden daarna beloond met een liedje’, aldus Kuijpers.

Vijf tips over tandenpoetsen; 
– Poets de tanden van je kind minimaal 1 keer per dag samen met je kind of poets de tanden van je kind na.
– Poets de tanden minimaal twee keer per dag, twee minuten lang en gebruik de drie B’s; binnenkant, buitenkant en bovenkant.
– Gebruik een tandpasta met fluoride.
– Let op dat je kind de tandenborstel losjes vasthoudt, niet knijpen en niet duwen.
– Maak tandenpoetsen leuk! Alles wat kinderen leuk vinden gaat namelijk vanzelf. Maak er een spelletje van, zing er een liedje over en beloon je kind wanneer het goed poetst. (Zie ook de Gekke Bekken App van Okki.)

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het leed dat tanden wisselen heet [persoonlijke blog]

Het is onvermijdelijk … het wisselen van het melkgebit. Doorgaans begint het zo’n beetje op …