Home / Blogs / Je baby bij je in bed nemen… Ja of nee?

Je baby bij je in bed nemen… Ja of nee?

Samen slapen, ook wel co-sleeping genoemd, wint steeds meer aan populariteit. Tegen het advies in van kinderartsen en het consultatiebureau die samen slapen sterk afraden. Maar is dat terecht?

Samen slapen wint steeds meer aan populariteit. Eerst in Amerika en Engeland, nu ook in België. Het zal niet lang duren voordat Nederland volgt. Verschillende beroemdheden als Miranda Kerr en Kourtney Kardashian promoten zelfs co-sleeping, waardoor de populariteit nog meer toeneemt.

Maar ook onderzoekers verdiepen zich in samen slapen. Een recente Britse studie toont aan dat zowel moeders als baby’s beter slapen als ze het bed delen. In Australië is deze maand een onderzoek gestart hoe verloskundigen en ziekenhuizen betrouwbare informatie over co-sleeping kunnen geven. De onderzoekster: “Het is een controversieel onderwerp, maar de realiteit is dat veel ouders hun baby op een gegeven moment bij zich in bed nemen. Naar aanleiding van het onderzoek hopen we een duidelijke richtlijn te kunnen opstellen hoe dat zo veilig mogelijk kan.”

De onderzoeken en de toenemende populariteit roepen heel wat weerstand op bij diverse artsen en deskundigen. Sinds bekend is dat er een verband is tussen samen slapen en wiegendood wordt het ten stelligste afgeraden. Volgens artsen zijn de risico’s te groot. De helft van de gevallen van wiegendood wordt veroorzaakt door co-sleeping, vaak veroorzaakt door oververhitting of verstikking door één van de ouders.

Toch kan samen slapen wél op een veilig manier. Het meest eenvoudige en de meest veilige manier is om een co-sleeper aan te schaffen, een soort van ledikantje die je aan het eigen bed bevestigt. Je kunt er ook zelf één maken, door een van de zijkanten van het ledikantje af te halen en het bed en ledikant aan elkaar vast te maken. Let er wel op dat de bedden even hoog zijn en er geen ruimte tussen het bed en het ledikantje is.

Nog meer tips om veilig samen te slapen:

 • Drink geen alcohol, gebruik geen drugs en medicijnen
 • Let op de kamertemperatuur, houd deze tussen de 16 en 18 graden
 • Pas op met kussens en dekbedden. Leg je baby onder zijn eigen dekentje of in een slaapzakje
 • Let op dat je baby niet bij jou in bed kan rollen. Goede co-sleepers hebben bij het hoofd- en voeteinde een zijwand, om dit tegen te gaan
 • Laat geen kat of hond op de kamer

Wil je dus graag met je baby samen slapen, dan kan dat ook op een veilige manier.

Deze gastblog is geschreven door Marieke Dijksman. Zij is moeder van een dochter (2008) en een zoon (2009). Omdat haar zoontje een slechte slaper was las ze alles wat los en vast zat over baby’s en slapen. Het restulteerde in website www.slaapbabyslaap.nl, waar je alle informatie vindt om je kindje lekker te laten slapen.

About Gastblog

Een gastblog is geschreven door iemand die geen vaste blogger of recensent is van TrotseMoeders.nl.

Check Also

Baby-neushoorntje Naomi geboren in Burgers’ Zoo

Donderdagochtend 1 maart 2018 is een breedlipneushoorn geboren in Koninklijke Burgers’ Zoo: het is een …

5 comments

 1. Blij dat meer aandacht komt voor co-slapen. Zeker omdat het idd in praktijk toch gebeurt, ondanks negatieve adviezen. Heb zelf een co-sleeper bekeken, zag er praktisch uit. Uiteindelijk niet gedaan, maar was wel degelijk veilig. Persoonlijk denk ik dat door co-slapen een baby minder snel doorslaapt. En daar zijn juist moeder en ook kind mee gebaat. Daarom voor mij uiteindelijk geen co-sleeper.

 2. Onze dochter sliep juist beter door te samen slapen. Doordat ik las over dat het goed was voor het zelfvertrouwen en weet ik wat nog meer ben ik overstag gegaan. Het was altijd zo’n ellende om me vast te moeten houden aan Nederlandse gebruiken, ik ben er vanaf gestapt en wij volgen nu onze eigen weg en gevoel. Doen dat waar ons kind het beste bij gebaat is. Wij hadden eerst haar ledikantje tegen ons bed gezet, maar s’nachts bleek dat ze dan toch bij ons in bed belandde. Daarom en vanwege ruimte gebrek op slaapkamer hebben wij gekozen om ons kind tussen ons in te laten slapen. En dat slaapt voor iedereen lekker joh!!

 3. Onze dochter sliep juist beter door te samen slapen. Doordat ik las over dat het goed was voor het zelfvertrouwen en weet ik wat nog meer ben ik overstag gegaan. Het was altijd zo\’n ellende om me vast te moeten houden aan Nederlandse gebruiken, ik ben er vanaf gestapt en wij volgen nu onze eigen weg en gevoel. Doen dat waar ons kind het beste bij gebaat is. Wij hadden eerst haar ledikantje tegen ons bed gezet, maar s\’nachts bleek dat ze dan toch bij ons in bed belandde. Daarom en vanwege ruimte gebrek op slaapkamer hebben wij gekozen om ons kind tussen ons in te laten slapen. En dat slaapt voor iedereen lekker joh!!

 4. Onze dochter sliep juist beter door te samen slapen. Doordat ik las over dat het goed was voor het zelfvertrouwen en weet ik wat nog meer ben ik overstag gegaan. Het was altijd zo\\\’n ellende om me vast te moeten houden aan Nederlandse gebruiken, ik ben er vanaf gestapt en wij volgen nu onze eigen weg en gevoel. Doen dat waar ons kind het beste bij gebaat is. Wij hadden eerst haar ledikantje tegen ons bed gezet, maar s\\\’nachts bleek dat ze dan toch bij ons in bed belandde. Daarom en vanwege ruimte gebrek op slaapkamer hebben wij gekozen om ons kind tussen ons in te laten slapen. En dat slaapt voor iedereen lekker joh!!

 5. Sharon; slaapt samen met zoontje 23 maanden

  Het klopt dat een kindje de eerste paar maanden sneller doorslaapt als het niet bij mama ligt, en dat is problematisch. Die nachtvoedingen zijn namelijk cruciaal om de borstvoeding goed op gang te krijgen en te houden. Mijn ervaring is dat na die paar maanden het kindje dat bij mama ligt beter slaapt. Het kindje kent geen angst, en heeft altijd beschikking over moedermelk dat het slaapverwekkende hormoon oxytocine bevat. Nog nooit heb ik ’s nachts opgezeten met mijn kindje.

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten