Erwten (Boekenclub)

Erwten! Het verhaal van hun leven – Rickerty & Cullen
Prentenboek, 3+, De vier windstreken
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Heb jij je ooit afgevraagd hoe een heel klein erwtje bij jou op je bord terechtkomt? Erwten hebben geen benen, dus ze kunnen niet lopen. Ze hebben ook geen vleugels, dus ze kunnen niet vliegen. Dus hoe kunnen ze ooit bij jou komen? In dit boek lees je alles over het leven van een erwt, en dat zou wel eens spannender kunnen zijn dan je denkt!

Verschillende moeders en deskundigen geven hun mening over dit boek:

——————————————————————

Irene van Pinxten, moeder van dochter Sophie (3,5 jaar):

De titel van dit boek maakt mij in ieder geval al erg nieuwsgierig; ik ben benieuwd wat voor effect het heeft op mijn dochter. Ze blijkt ook erg benieuwd naar het verhaal en dus slaan we het boek snel open.

We maken kennis met twee doperwtjes: Erik en Evelien. Het verhaal begint op het land bij de boer. Het land wordt geploegd en de zaadjes worden in de grond gestopt. De kleurrijke en duidelijke tekeningen maken het boek heel levendig. Alle prenten worden uitgebreid bekeken door mijn dochter. De erwtenfabriek met zijn ronde vorm en groene kleur spreekt duidelijk tot de verbeelding. Het kan niet missen dat hier de erwten naar toegebracht worden!

Mijn dochter vindt het erg voor de hand liggend dat het kleine prinsesje en prinsje niet de erwten willen proeven. Ze is absoluut geen moeilijke eter, maar erwten gaan er bij haar niet in. Dus de prinses en prins krijgen steun van haar als ze die niet willen eten.

Zelf schrok ik even toen er op volgde dat de erwten in de vuilnisbak belanden… Gelukkig werd dit net op tijd voorkomen door Erik en Evelien. Je ziet tussen alle doperwtjes opeens twee met een mond heel erg wijd open. Ze roepen “geef ons een kans” en dus proberen de kleine prinses en de kleine prins toch een erwtje. Lekker… dat smaakt naar meer!

Mijn dochter is er erg duidelijk in: die blijft ze vies vinden! Ik denk niet dat kinderen opeens erwtjes wel lekker gaan vinden, maar het is zeker een heel leerzaam boek. Het maakt duidelijk dat niet alles in de winkel groeit, maar dat er heel wat aan vooraf is gegaan. Door de kleurrijke prenten is het boek een feest om te lezen. Het verhaal verveelt haar absoluut niet; als we het boek uit hebben wil ze weer van voren af aan beginnen… Ze bladert zelf ook graag door het boek en vertelt zelf dan het verhaal aan de hand van de tekeningen.

——————————————————————

Rolanda Wilgenburg:

Een prachtig boek over hoe een erwt ontstaat en uiteindelijk in de winkels terecht komt. In dit boek spelen erwt Eric en erwt Evelien de hoofdrol. Op de tekeningen zie je hun steeds weer terug. Zo groeien de erwten steeds groter in de peul en worden de peulen geplukt. Vervolgens worden ze naar de fabriek gebracht, waar de erwten uit hun peulen worden gehaald en in een blik of zak worden gestopt. Daarna worden ze over de hele wereld verspreid en komen ze in de winkels terecht. Uiteindelijk kopen en koken mama en papa de erwten om ze vervolgens heerlijk op te eten.

En dan komt het meest herkenbare voor vrijwel alle ouders….de twee kinderen in het boek lusten géén erwten! Op het moment dat ze de erwten in de prullenbak willen gooien, roepen erwt Eric en erwt Evelien “Nee, geef ons een kans en probeer ons alsjeblieft!” En dan blijkt dat de twee kinderen de erwten toch wel heel erg lekker vinden.

Na het voorlezen van “Erwten! Het verhaal van hun leven” wou ik uitproberen of mijn kinderen nu dan misschien ook wel erwten gingen eten, net zoals het in het boek ging. Ik haalde een zak erwten uit de vriezer en zei:”Kijk nou eens…het lijkt wel of dit de erwten uit het boek zijn!” Mijn zoontje van 4 jaar kwam gelijk de keuken in rennen en was helemaal hyper. “Mooi zo, dit gaat dus werken.”, dacht ik tevergeefs. Want éénmaal aan tafel was het weer gelijk van :”Blééé dat lust ik niet!” Ik nog een poging wagen en over erwt Eric en erwt Evelien beginnen. Krijg ik te horen dat hij hij het zielig vind om erwt Eric en erwt Evelien op te eten en dat dus ook niet gaat doen…en de andere erwten ook niet, want dat waren hun vriendjes!

Kortom een heel leuk en leerzaam boek over het ontstaan van de erwt. Met duidelijke, korte zinnen én prachtige illustraties die alles een duidelijk beeld geven. Maar helaas leidt het boek er niet toe dat de kinderen daadwerkelijk erwten gaan eten. Dat is dan wel weer jammer.

Lees ook:
Van wie zijn die ogen?
De blauwe ballon is een bekende klassieker
Mijn naam is Haas / Nooit meer nat

About Mira Ahles

Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Slank en gezond met intervalvasten

Intervalvasten, ik had er nog nooit van gehoord tot ik er een tijdje geleden een …