Minder pneumokokkenprikken voor baby?

Baby’s zouden één prik minder met het pneumokokkenvaccin (Prevenar) kunnen krijgen, dan nu gebeurd. Op dit moment krijgt je baby voor zijn eerste verjaardag vier prikken met het pneumokokkenvaccin. Dit komt omdat het vaccin Prevenar vooralsnog geregistreerd is voor een schema van vier vaccinaties op de leeftijd van twee, drie, vier en elf maanden. Het geven van minder vaccinaties blijkt ook voldoende effectief. Dit beweren onderzoekers van het UMC Utrecht, het Nederlands Vaccin Instituut en het Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp in het tijdschrift JAMA.

onderzoek minoes naar pneumokokken - prevenar - vaccinOnderzoek vaccinaties
In het onderzoek MINOES volgden de onderzoekers twee jaar lang 1.000 kinderen. Eén groep kreeg drie vaccinaties, één groep slechts twee en één groep kreeg pas een vaccinatie als ze twee jaar waren geworden.  Uit het onderzoek, waar ook mijn eigen dochter Janne (nu bijna 4 jaar) aan mee deed,  blijkt dat ook met maar drie of zelfs twee prikken 60 procent minder pneumokokkentypen voorkomen in de neus-keelholte van de gevaccineerde kinderen in vergelijking met de ongevaccineerde groep als ze twee jaar zijn.

Wat doen Pneumokokken?
Pneumokokken kunnen bij kinderen hersenvliesontsteking, longontsteking en middenoorontsteking veroorzaken. Behalve baby’s en peuters worden vooral ouderen en mensen met een afweerstoornis ziek van pneumokokken. Verminderd neusdragerschap bij baby’s voorkomt verspreiding van de pneumokokkenbacterie in de samenleving. Nu het onderzoek aantoont dat kan worden volstaan met drie vaccinaties, kan het aantal prikken in het Rijksvaccinatieprogramma in de toekomst verminderd worden.

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Coronavaccinatie voor jongeren vanaf 12 jaar met medisch risico

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar met een kwetsbare gezondheid lopen verhoogd risico …