Minder tweelingen geboren

In Nederland zijn vorig jaar minder tweelingen geboren. Dat heeft te maken met de ontwikkelingen rond reageerbuisbevruchting oftwel in-vitrofertilisatie (IVF). Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Werden bij IVF aanvankelijk meerdere eicellen teruggeplaatst, de laatste jaren gaat het vaker om één eicel. Daardoor is het aantal tweelingen gedaald.

Meerlingen
Bij ongeveer een op de tweehonderd bevallingen gaat het om een eeneiige tweeling. Dit aandeel is in de loop der tijd weinig veranderd. In 2007 maakte een op de dertig pasgeborenen deel uit van een twee- of meerling. In 1982 was dat nog een op de ongeveer 45. Omstreeks 2000 lag dit aandeel rond een op 27. Ook het aantal meerlingen is afgenomen. In 2007 zijn 3062 meerlingen geboren. Dat waren er in 2002 nog 3762. Het aantal meerlinggeboorten heeft de afgelopen decennia veel sterkere schommelingen laten zien dan het totale aantal geboorten, aldus het CBS.

IVF
Zo nam het aantal geboorten tussen 1982 en 2007 met 5 procent toe, terwijl het aantal meerlingen met ruim 60 procent steeg. Ook hierin heeft de opkomst van IVF en een veranderende praktijk van terugplaatsing van bevruchte eicellen een grote rol gespeeld.

© 

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Terug in Burgers’ Zoo: wat is er veranderd?

Ein-de-lijk konden we weer naar Koninklijke Burgers’ Zoo. Na een lange periode van voorzichtig zijn …