Home / Zwangerschap / 8 weken zwanger

8 weken zwanger

8 (acht) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je baby is nu 2 cm. Er zijn oogjes maar er is nog geen iris. De baby kan nog niets zien. Het gezicht is nog bezig zich te ontwikkelen. De hersentjes gaan al werken. Armpjes en beentjes gaan bewegen. En het lichaampje is nu begonnen met de verdere ontwikkeling van het bot. Het verbenen van het kraakbeen. Het flexibele bot van het skelet wordt harder waar het hard moet zijn. Sommige delen waar het kraakbeen moet zijn, zoals het oortje, blijven flexibel. De nieren en lever zijn al helemaal aangelegd maar gaan nog groeien.

Je lichaam
Je denkt misschien wel al dat je dikker wordt. Dat komt door je darmen. De darmen zetten wat uit door de zwangerschapshormonen. Je baarmoeder begint wel iets op te rekken. Er zijn vrouwen die dat als een zeurend gevoel in de onderbuik ervaren, maar meestal heb je er geen last van.

Zwangerschapskwaaltjes
Misschien heb je tijdens de zwangerschap last van constipatie (of obstipatie), in de spreektaal ook wel verstopping genoemd, dat is de medische term voor een vertraagde of moeizame stoelgang. Het wordt veroorzaakt doordat je darmen trager werken door de zwangerschapshormonen en doordat er meer vocht wordt onttrokken aan je darmen.

 • Extra elke dag een of twee glazen lauwwarm water drinken. Daarnaast is het belangrijk elke dag voldoende vocht te drinken: minimaal 1,5 -2 liter per dag
 • Op vaste tijden naar het toilet gaan. De darmen houden van regelmaat
 • Voldoende lichaamsbeweging
 • Geen chocolade, snoep, kaas, eieren en producten bereid uit witmeel eten
 • Verse groente, bonen, linzen, erwten en sojabonen eten
 • Vezelrijk eten: vers fruit, zilvervliesrijst, roggebrood, muesli en volkorenproducten
 • Inname dierlijke vetten beperken

De ontlasting soepel houden door een vocht- en vezelrijk dieet is een basispijler van de behandeling en preventie. Wanneer je te hard moet persen bij de stoelgang kan je last krijgen van aambeien (hemorroïden). Aambeien zijn een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten in de anus en/of het rectum opzwellen en daarbij ontstoken kunnen raken en kunnen gaan bloeden en groter worden.

Je kan last hebben van bloedend tandvlees. Je tandvlees is zachter en gevoeliger. Blijf goed poetsen ook als je tandvlees wat sneller bloedt. En informeer je tandarts over je zwangerschap bij je halfjaarlijkse controle.

Gedurende de eerste drie maanden (het eerste zwangerschapstrimester) voelt een gedeelte van de aanstaande moeders zich vaak misselijk en kan de geur van sommige levensmiddelen (bijvoorbeeld koffie) als zeer onprettig worden ervaren. Het is mogelijk dat deze toestand je baby beschermt tegen stoffen die schade kunnen berokkenen.
Klik hier voor meer informatie over voeding 

nipt-banner-trotse-moeders-weken-zwanger
Kraamzorg regelen
Kraamzorg regelen voor na de bevalling. Wanneer je zwanger bent is het verstandig om op tijd (in ieder geval voor de 16e zwangerschapsweek) de kraamzorg te regelen.  EsculaapElke zwangere vrouw moet kraamzorg voor thuis te regelen.Dus ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen en daar eventueel zelfs een medische indicatie voor hebt.

Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen en er zijn geen problemen en zijn die ook daarna niet te verwachten, dan mag je al kort na de bevalling naar huis. Meestal binnen enkele uren. Het is dan prettig wanneer je verzekerd bent van hulp. Voor jezelf en voor je kind. Dat kan alleen als je al in het begin van je zwangerschap kraamzorg hebt geregeld. Moet je toch in het ziekenhuis blijven, dan kun je het eventueel betaalde inschrijfgeld voor kraamhulp soms geheel of gedeeltelijk terugkrijgen.

 • Wettelijk heb je recht op 24 uren kraamzorg (kraamhulp). Dit is een minimum dat door de overheid, zorgverzekeraars en de kraamzorginstellingen vastgesteld. Deze uren worden verdeeld over meerdere dagen. Om goede en passende kraamzorg te krijgen zijn vaak meer dan 24 uren zorg nodig. Het aantal uren dat vergoed wordt door je verzekerings-maatschappij, kun je in overleg met je kraamzorginstelling verdelen. Als je bijvoorbeeld recht hebt op 42 uur, kun je kiezen voor zeven dagen van zes uur of zes dagen van zeven uur. Voor een adres van een kraamcentrum bij jou in de buurt, kun je terecht bij je arts of verloskundigen, het telefoonboek of internet.
 • Kraamzorg is opgenomen in de nieuwe basiszorg- verzekering. Afhankelijk van je verzekering heb je recht op meer uren kraamzorg. Het is daarbij niet van belang of je thuis of in het ziekenhuis bevalt, en evenmin de plaats waar je je kraamtijd doorbrengt. De periode dat je kraamhulp krijgt, is maximaal zeven of acht dagen. In je verzekeringspolis staat omschreven op hoeveel uren kraamzorg jij recht hebt.
 • Om kraamzorg te krijgen hoef je geen lid te zijn van een kruisvereniging (thuiszorgorganisatie). Voorheen was het lidmaatschap van de thuiszorg vooral nuttig als je bijvoorbeeld spullen nodig had voor een thuisbevalling, zoals een speciale steek of klossen om je bed hoger te zetten. Nu vallen deze zaken onder de nieuwe zorgverzekering.
 • Veel thuiszorginstellingen bieden tegenwoordig andere producten aan, zoals zwangerschapsyoga, postnatale gymnastiek en een troostkoffer voor ouders met een huilbaby.
  Het aanbod van deze producten verschilt per organisatie. Als je wilt weten welke producten en diensten de thuiszorginstelling in jouw omgeving levert, kun je het beste contact opnemen met een organisatie in je woonplaats.
 • Bij inschrijving bij het kraamcentrum voor kraamzorg moet je opgeven waar je wilt gaan bevallen. De kraamverzorgster is in de regel ook bij de bevalling aanwezig. Thuis, maar ook bij een bevalling in het ziekenhuis. Een kraamverzorgster is er ook voor opgeleid om de verloskundige of de huisarts bij de bevalling te kunnen assisteren.

Trotse Moeders Banner - 8 Weken zwanger

Lees ook
7 weken zwanger
9 weken zwanger
Voeding
Toxoplasmose
Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij
Listeriose

Heb jij een leuk of ontroerend verhaal over je zwangerschap. Ben jij ook 8 weken zwanger, wil je je verhaal vertellen aan alle andere 8 weken zwangeren?  Je verhaal kan je insturen naar redactie@trotsemoeders.nl

About Redactie

De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Nieuws over kinkhoest-vaccinatie voor zwangeren

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alle zwangere vrouwen …

8 comments

 1. hallo allemaal..ook ik ben 8 weken zwanger, vanmorgen heb ik een echo gehad en het zag er super uit! het hartje klopt goed en we zijn dolgelukkig. Het is mijn derde zwangerschap

 2. ik ben ook 8 zwanger van de derde:D vanmorgen een echo gehad en het hartje klopt uitstekend! we zijn super gelukig en gerust gesteld.

 3. hallo iedereen,

  Nou ik ben vandaag 7 weken en 5 dagen zwanger. Donderdag heb ik me 1e echo! Super spannend! Ik heb eigenlijk niet heel veel last van me zwangerschap, af en toe misselijk en hoofdpijn. 1 ding waar ik me toch wel een beetje zorgen om maak is dat ik wel eens een best hevige buikpijn krampen krijg en op 1 x toe ook lang. Bij me eierstokken en waar me kind zit. Ik weet niet of dat normaal is.. Maar maak me toch zorgen. Is iemand anders daar bekent mee?

  Groetjes stefani

 4. hallo iedereen,

  Ik weet sinds enkele weken dat ik zwanger ben. moet vandaag voor mijn eerste echo. het is ons eerste kindje dus ik ben wel bang voor wat er allemaal te gebeuren staat. maar is zie echt uit naar de komst van ons kindje.

  liefs
  heidi

 5. hallo mama`s,
  ik ben vandaag 7 wk en 2 dagen, ik heb volg wk woensdag mijn tweede echo, de eerste was met 5 wk en 6 dagen omdat ik de eerste keer een miskraam heb gehad met 4 mnd. nu voel ik me anders als vorige keer, en nu heb ik hoofdpijn en misselijkheid de hele voormiddag, niet weten wat te eten, maar ik hoop verder dat alles goed gaat, groetjes nati

 6. ben nu 8 weken en 1 dag zwanger. Het is mijn 2e kindje en voor de papa de 1e. Zelf heb ik al een dochter van 5, daarvan duurde het 7 jaar voordat ik zwanger was en nu nog geen 3 maanden. Raar die natuur….
  We hopen op een gezond kindje, maar voor nu: eerst die erst periode doorkomen, want moeheid en misselijkheid is hier de hele dag door aanwezig!

 7. Ik ben ook vandaag 8 weekjes! Over 4 dagen echo, hartje klopte al goed en 10mm , dus ben benieuwd hoe het over 4dagen is..
  Iedereen een fijne zwangerschap gewenst! Geniet ervan

 8. Vandaag 8 weken zwanger en vanmorgen mijn 1e echo gehad omdat ik al eerder een miskraam heb gehad.
  Voor mijn vriend zijn 1e kindje en is helemaal blij, hij voed dan wel samen met mij mijn 1e kindje van bijna 3 jaar op maar een eigen kind is toch wel heel speciaal. We zijn helemaal happy zelf onze zoon die hoopt op een zusje.

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten