Home / Zwangerschap / 7 weken zwanger

7 weken zwanger

7 (zeven) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je baby
7 weken oud. Je baby groeit heel snel en is nu 1 centimeter groot. Het gezichtje begint zich te vormen. Er komen al bovenlipjes. Ook krijgt je kindje nu neusgaten. Het oortje is in de basis al aangelegd. Horen kan de baby nog niet. Dat duurt nog dertien weken. Zijn hartje heeft nu vier hartkamers, net als wij en kan het bloed al rondpompen. Bij een echo zul je nu ook heel duidelijk het hartje van je baby zien kloppen. Het ruggenmerg en de hersenen zijn nu bijna helemaal aangelegd. Er word nu ook hard gewerkt aan het geslacht van je baby. Ook al is dit nu nog niet zichtbaar, de organen zijn in aanbouw.

Je baby is zelfs al zo sterk dat hij deze week voor de eerste keer op eigen krachten kan bewegen. Al merk je dat niet, er is nog zoveel ruimte dat je dat nog niet kunt voelen. De handen hebben al vingertjes en de voeten al teentjes, wel nog met zwemvliesjes ertussen.

Je lichaam
Je baarmoeder is al groot. Je zult misschien wat vaker naar de WC gaan of denken dat je naar de WC moet. Dat komt doordat de baarmoeder op de blaas drukt. Deze geeft het signaal af dat je naar het toilet moet. Je buik en alles wat erin zit, moet zich aanpassen en maakt ruimte voor de baby. Alles verschuift wat en dat zal de komende maanden nog meer gebeuren. Meestal heb je hier niet zo veel last van.

Als je zeven weken zwanger bent, kan er al een echo worden gemaakt. Via de buikwand of via de vagina. Als een soort knipperlichtje kun je dan op een scherm het hartje zien kloppen. Zo’n vroege echo wordt alleen gedaan als er een reden voor is. Bijvoorbeeld als je eerder een miskraam hebt gehad, als er vaginaal bloedverlies is, als je helemaal niet weet hoe ver je bent of als je je echt verschrikkelijk ongerust maakt.

Zwangerschapskwaaltjes
Door de veranderingen in je hormoonhuishouding verslapt de spier tussen maag en slokdarm en kan er maagzuur in de slokdarm terechtkomen. Als je last van brandend maagzuur hebt, kan je een glas melk drinken.  Melk verlicht het brandende gevoel of neem een hapje vanillevla.

Misselijk. Vaak helpt het als je meerdere keren op een dag eet. Gewoon wat vaker kleine hapjes tussendoor.

Als je last hebt van obstipatie, neem dan vooral veel vezelrijk voedsel, zoals fruit. (zie 8 weken zwanger)

Sneller geïrriteerd? Je hele doen en laten wordt door je hormonen beheerst. Ook je psyche. Heel normaal.

Voeding
Vermijd schadelijke stoffen en zorg voor hygiëne!

 • bestekGeen alcohol
 • Alleen geneesmiddelen gebruiken op doktersadvies  (die op de hoogte is van je zwangerschap)
 • Niet roken
 • Matig koffie drinken
 • Matig lever eten
 • Matig drop eten
 • Eet geen zachte kazen die van rauwe melk (au lait cru) worden gemaakt, als brie de Meaux -> zie Listeriose
 • Pas ook op met geneeskrachtige kruiden en kruidenpreparaten. Soms is de juiste samenstelling niet bekend, of niet getest. Sommige kruiden zijn schadelijk voor je baby
 • Kijk uit met rauwe groenten en verse kruiden. Zij moeten altijd goed gewassen worden
 • Vis en schaaldieren: met name rauwe of koudgerookte vissoorten zoals gerookte zalm, haring en schaaldieren zoals oesters hebben een zeker risico op Listeriose
 • Kijk uit met het eten van rauwe groenten en rauw vlees -> zie Toxoplasmose
 • Verhit het vlees door en door
 • Was alle groenten zorgvuldig
 • Was je handen voordat je voedsel klaarmaakt of gaat eten
 • Verschoon iedere dag je vaatdoekje en de handdoek in de keuken regelmatig (b.v. 2x per week)
 • Gebruik bij voorkeur een keukenrol
 • Gebruik schone materialen (messen, snijplank,bord,schalen, lepels, aanrecht,etc)
 • Houd rauwe etenswaren en gebruikt keukengerei gescheiden van elkaar
 • Was je handen na het aanraken van rauw vlees

Evenwichtig en gezond eten!
“Schep nog maar eens op, je moet tenslotte voor twee eten”. Nee, niet doen! Een extra portie is niet nodig, gezond en gevarieerd eten tijdens de zwangerschap is wel belangrijk. Voor de gezondheid van jou en dat de zwangerschap goed verloopt. En daarnaast is een goede voeding essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling van je baby.

 • Voldoende foliumzuur slikken. Vermindert het risico op neuralebuisdefecten (‘spina bifida’ of open ruggetje) en daarnaast zijn het eten van bladgroenten, koolsoorten, volkorenproducten, kaas, eieren en citrusvruchten ook belangrijke voedingsbronnen.
  Hieronder staat de voedingschecklist van het Voorlichtings Bureau voor de Voeding www.voedingscentrum.nl en die geeft precies aan wat je elke dag nodig hebt. Elke dag verse groenten en vers fruit, volkoren boterhammen, een stukje vlees of vis en melk dus. Als je zorgt dat je zo vers en gevarieerd mogelijk eet – dus niet 7 dagen p/wk pasta – weet je zeker dat je alle belangrijke voedingsstoffen voor jou en je baby binnenkrijgt.

elke dag op je menu

 • brood – 5 à 7 sneetjes
 • aardappels –  4  à 5 stuk  of  rijst, pasta of peulvruchten – 4 à 5 opscheplepels
 • groente – 4 groentelepels
 • fruit – 2 stuks
 • melk of melkproducten – 2 à 3 glazen
 • kaas – 1 à 2 plakken
 • vlees, kip, vis, ei *, tahoe, tempé – 100 gram (rauw gewicht)
 • vleeswaren ** – 1 à 2 plakjes
 • boter op brood – 5 gram per snee
 • vet of olie voor bereiding – 15 gram
 • vocht – 1,5 -2 liter (incl. melk)

* Eet maximaal drie keer per week een ei
**  Neem niet meer dan een boterham per dag met vleeswaren die lever bevatten zoals leverworst, leverpastei, paté, Hausmacher, Berliner en leverkaas en eet geen lever

 • Dit zijn minimum hoeveelheden. Als je rammelt van de honger, kun je met een gerust hart een extra boterham nemen, een extra aardappel, een glas melk of een extra stuk fruit.
 • Is dat niet veel?
  De aangegeven hoeveelheid boterhammen, groente en fruit en aardappelen die op de eet-checklist staan, lijken misschien veel, maar als volwassene heb je deze hoeveelheid bouwstoffen echt nodig. Zeker als je zwanger bent. Als je misselijk bent en moeite hebt met eten, hoef je je niet ongerust te maken als je de aangegeven hoeveelheden niet binnenkrijgt. Probeer in ieder geval elke dag twee boterhammen te eten en eet ’s avonds een aardappel. En zorg ervoor dat je elke dag liefst wel een stuk fruit, wat groenten en melk binnenkrijgt.  De aanbevolen hoeveelheid door het Voorlichtingsbureau voor de Voeding is minimaal 150 gram.
 • Lekker volkoren
  Volkoren brood, volkoren spaghetti, rijst zijn niet alleen gezonder dan de ‘witte’ varianten, ze bevatten ook meer vezels. Omdat je darmen tijdens de zwangerschap nogal eens de neiging hebben om zich ‘lui’ te gedragen (obstipatie) kun je het beste kiezen voor volkerenproducten, want de vezels stimuleren je darmen om aan de gang te gaan.

Praktisch

 • Als je nog geen afspraak hebt, nu een afspraak maken met de verloskundige. Informeer meteen naar het regelen van de kraamzorg (kraamhulp).
 • Kraamzorg regelen voor na de bevalling (zie 8 weken zwanger)
  Wil je er zeker van zijn dat je na je bevalling thuis de nodige kraamhulp krijgt dan moet je het nu al regelen. In grote steden geldt zelfs het advies dit te doen voordat je acht weken zwanger bent. Het is niet vreemd om kraamzorg zo vroeg al te regelen. Er is een tekort aan kraamverzorgsters en er zijn organisatorische problemen. Kom je te laat bij het kraamcentrum, dan kan men je soms nog wel helpen. Maar daar mag je niet op rekenen.
 • Kom je in aanmerking voor een vlokkentest informeer nu alvast bij je verloskundige. De test vind meestal in de 10e week van de zwangerschap plaats
 • Je verzekeringspolis checken.
  Kraamzorg is opgenomen in de nieuwe basiszorg- verzekering. Afhankelijk van je verzekering heb je recht op meer uren kraamzorg. Het is daarbij niet van belang of je thuis of in het ziekenhuis bevalt, en evenmin de plaats waar je je kraamtijd doorbrengt. De periode dat je kraamhulp krijgt, is maximaal zeven of acht dagen. In je verzekeringspolis staat omschreven op hoeveel uren kraamzorg jij recht hebt.
 • Is een Doula iets voor jou?
 • Als je een kat hebt, laat het verschonen van de kattenbak dan over aan je partner, je loopt hiermee het risico om Toxoplasmose op te lopen.
 • Draag handschoenen bij het tuinieren
 • Geen zware dingen tillen
 • Geen knellende kleren dragen
 • Lekker blijven bewegen
 • ’s Avonds met de benen omhoog

Trotse Moeders Banner - 7 Weken zwanger

Meer lezen?

Klik hier >>>> voor informatie over 6 weken zwanger
Klik hier >>>> voor informatie over 8 weken zwanger

Klik hier >>>> voor alle weken zwanger op een rij

About Redactie

De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Nieuws over kinkhoest-vaccinatie voor zwangeren

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alle zwangere vrouwen …

24 comments

 1. Nu 7 wkn, 2 dgn zwanger! Vanmiddag 1e echo, dit in verband met een eerdere miskraam. Zow spannend!!! groetjes

 2. Vandaag 7 wkn en 1 dag zwanger, denk ik… morgen echo! Hoop zo dat alles in orde is, vorige keer miskraam op 5,5 week.

  Groetjes

 3. Halloo<<

  6 Weken zwanger, en nu al dikker geworden.
  Zo bang voor een miskraam… ben pas 17 jaar.
  Vrijdag naar de dokter..

 4. Hallo Do,
  Hoop ook dat alles goed met je gaat…was de echo OK? groetjes Ella

 5. Hoi Dorien,
  Alles goed gegaan bij de dokter? Je bent inderdaad nog erg jong. Wilde je graag al een baby? Sterkte van Ella

 6. bijna 7 weken zwanger. ben 21 jaar. zwanger van de derde. ik heb al een dochtertje en een zoontje! ik vind het zo spannend! het is nu echt al een mensje he? en dan nog maar eén cm! ben echt benieuwd! ik hoop dat alles goed mag gaan. Ik heb al best een buikje, dat zal wel zo zijn omdat het de derde is. en hoe is het met jullie, zwangere dames?

  groetjes, bianca

 7. Hallo,

  Ik ben bijna 7 weken zwanger. Ik vind het echt geweldig!
  Ik heb al best een buikje, maar dat is waarschijnlijk omdat dit de derde is.
  Ik heb namelijk al een dochtertje en een zoontje!
  Ben nu 21 jaar en een hele trotse moeder!
  Ik kan niet wachten op de echo van mijn kindje! Ik ben echt benieuwd of het hartje wel klopt en of het wel goed is allemaal.
  Ik wil niet weten wat het wordt, dat wouden we bij de eerste 2 ook niet en nu weer niet, ik bewaar de verrassing echt tot het laatst!
  En, hebben jullie nog nieuwtjes, zwangere dames?

  Groetjes, Bianca

 8. Oeps, per ongeluk 2 verhaaltjes gestuurd, ik dacht dat de eerste niet aangekomen was!

  groetjes!

 9. vandaag 7 weken en 6 dagen zwanger.
  een donderdag isde 1e echo 😀 dit is mijn 1e dus spannend !!!
  heb wel een beetje last van me buik als ik onverwachts opsta lijkt het net of er een spier zich verrekt…maar dat blijken buikband pijntjes te zijn. voor de rest alleen een beetje moe en vaak misselijk , maar ach dat hoort erbij 🙂

 10. hallo

  vraagje ik ben vandaag 6 weken maar heb nergens last van alleen een beetje tepelpijn isditnormaal..??over 2 weken naar de verloskundige spannend…..

  groetjes danielle

 11. hallo

  vraagje ik ben vandaag 6 weken maar heb nergens last van alleen een beetje tepelpijn isditnormaal..??over 2 weken naar de verloskundige spannend…..

  groetjes

 12. Hallo Iedereen,

  Even een reactie op DaaN. Ik ben blij dat ik dit lees want ik ben nu 7 weken en 2 dagen en ik heb ook precies van niks last! Ben wel moe, maar ik dat was ik ervoor ook dus kan ik het niet daarop steken, mijn borsten zijn gevoelig maar zeker niet pijnlijk op groter… Misselijk ben ik helemaal niet! Ik ben (was) doodongerust maar blijkbaar moeten we ons bij de gelukkigen prijzen! Ook ik moet binnen 14 dagen naar de gyn, ik kan mijn situatie dus heel goed vergelijken met die van jou!! Groetjes en probeer ervan te genieten en ik zal dat ook doen! Hou ons op de hoogte….

 13. ik ben nu 6 weken en 2 dagen zwanger en vind het nu ook al echt spannend worden. over 4 weekjes mag ik pas naar de verloskundige. ook ik heb totaal nergens last van. alleen snel moe en soms een beetje gevoelige borsten. maar niet echt “kwaaltjes”. eigenlijk maakt me dit ook wel weer wat ongerust, maar blijkt dat toch meer mensen geen last hebben en soms 4 maanden zwanger zijn en er pas achter komen als hun buikje begint te groeien. maar had ernstigere kwaaltjes ook voor lief genomen!

  xxx sherie

 14. Hallo,

  Wat leuk om alle reacties te lezen. En Bianca wat mooi om te lezen dat je ook een trotse jonge mama bent. Ik ben namelijk bijna 23 jaar en zwanger van nummertje 4. We zijn al de trotse ouders van 3 stoere knullen en mogen nu als alles goed gaat nog een kindje ontvangen. ’t Is nog heel pril ben nu 7 weken en 2 dagen. Heb verder ook weinig last van kwaaltjes gelukkig. Iedereen succes met de zwangerschap en er lekker van genieten.

  Groetjes Janneke

 15. Hey Janneke, wat grappig ik ben ook 23 jaar alleen ik ben zwanger van de eerste haha. Wel spannend he allemaal.

  Ik moet 9 juni naar de gynacoloog, ben er ook al geweest en dus al een echo gehad.

  Ik ben nu 7 weken zwanger en vind het zoooo spannend allemaal! Ben niet misselijk enzo alleen heel erg moe!

  Sucses!

  Gr Marianne

 16. Hallo Is mijn er actie nou geplaatst of niet? Computer doet een beetje raar…

  Gr Mieke.

 17. Nee dus, haha
  Nou nog een keer. Ben nu 7 weken zwanger. Last van de dagelijkse kwaaltjes. Misselijk/duizelig, ontzettende last van de warmte, kokhalzen tijdens het tandenpoetsen, tepelpijn en moe. Maar gelukkig! op 6 juli voor het eerst naar de verloskundige en 28 juli voor het eerst de echo. Nog even wachten dus…

  Succes en veeeeel plezier voor iedereen!

  Liefs Mieke.

 18. ben nu 7 weken zwanger en we hebben gisteren onze eerste echo gehad was echt heel spannend
  want we wisten niet hoeveel weken we waren ivm een miskraam vorige maand.
  ook al het hartje horen kloppen toen was ik echt in de wolken.
  heb vandaag voor het eerst dat ik echt misselijk was.
  heel veel moe.

 19. Hallo allemaal,

  Allereerst wil ik iedereen feliciteren met hun zwangerschap!

  Gisteren hebben we onze echo gehad en dat was heel spannend, want volgens de berekeningen waren we 11 weken zwanger! Tijdens de echo bleek het vruchtje nog maar 7 weken te zijn! Dat was wel even schrikken, maar gelukkig klopte het hartje 🙂 Dat was ook te zien, daar waren we natuurlijk heel erg blij mee. Nu moeten we alleen nog een paar weken wachten totdat we het aan de rest van de wereld (mogen) zeggen.

  Heeft iemand dit ook mee gemaakt? Schijnbaar zou ik een late ovulatie hebben gehad…maar het scheelt nogal wat weken. Dat vind ik zo raar, maar het zal wel.

  Gr. Lieneke

 20. hallo ik ben nu 6 weeken zwanger en het hartje klopt niet nu weet ik niet als dat kwaat kan nu moet ik dinsdag trug gaan om te kijken als het klop ik hoop dat het klopt

 21. Ik ben nu voor de eerste keer zwanger, en ben 10 dagen geleden voor de eerste keer naar de gyneacoloog geweest. Die dacht (op basis vd echo) dat ik nu zo’n vijf weken ver was, maar begin april heb ik een test gedaan en die was negatief… Ook bloed laten trekken… maar okk negatief… Dus ik hoop dat ze ongeveer juist zit met m’n 5 weken. Nu zou ik in mijn 7de week moeten zijn, en vanmiddag om half 4 moet ik terug op onderzoek. Ik hoop zoooooo dat we het hartje al kunnen horen, ben echt dodelijk ongerust, hoewel ik alle typische kwaaltjes heb. Ik ben niet misselijk, maar wel heel moe en pijnlijke borsten… Waren jullie ook zo ongerust die eerste maanden?
  Groetjes, en heeeeel veel succes met jullie zwangerschap!

 22. Hey Dames!

  Zo leuk om dit allemaal te lezen…
  Ik ben nu 6 weken en 2 dagen. Ik hoef de 21e nov. pas naar de gynaecologe toe.
  Ik vind het echt enorm spannend!!!
  Ik ben nu 24 jaar, en we waren al een hele periode aan het “oefenen”.. maar nu is het eindelijk zo ver.
  Ik wens jullie allemaal heel veel succes!!!

  Liefs!

 23. hye iedereen,
  allemaal proficiat!
  ik ben bijna zeven weken zwanger, maar nog maar 20 jaar oud. heb mijn eerste kindje gekregen toen ik 17 was, maar nu is het echt het moment niet om nog een kindje te onderhouden. Jullie zijn allemaal in blije verwachting en dat vind ik super.. Helaas doe ik volgende vrijdag een abortus. Ik ben er echt tegen, maar het is voor het moment mijn echte redding. Ik studeer nog, woon thuis, ben nog niet zo lang samen.. Ik wens jullie alleszins veel succes!!

 24. Allereerst iedereen van harte gefeliciteerd!! Ook ik ben (precies vandaag) 7 weken zwanger! Het is de eerste en vind het allemaal echt super spannend. Bij 5 weken had ik wat licht bloedverlies dus dat maakt het allemaal extra spannend! A.s donderdag de eerste echo!!! Kan haast niet wachten!! Gelukkig verder nog amper last van zwangerschapskwaaltjes. Moet vaker plassen en een vervelende druk op de blaas. Ik wens iedereen verder heel veel succes!!

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten